Di Weekend KROG

Krogtest: Spanskt utan hetta

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Prunkande röda färger i lokalen.

Amanda Lindgren

Mysigt som ett hål i väggen på Madrids bakgator, men smakmässigt så saknas stinget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är tätt mellan krogöppningarna för Bockholmengruppen som står bakom bland andra Nytorget 6, Le Rouge och Bockholmen. Ny Paraden slog upp portarna i en gammal biosalong på Valhallavägen strax efter årsskiftet. Nu i början av hösten har restaurangimperiets tionde och senaste skapelse, Spanjorskan, öppnat vägg i vägg med systerkrogen Nybrogatan 38.

Ambitionen är att skapa en livfull kvarterskrog som får gästen att, som det står på hemsidan, känna den där stökiga stämningen såsom på en av Madrids bakgator, eller matglädjen i San Sebastian. Tyvärr går det sådär.

Miljön är det inget större fel på. Allt går i rött med bås med bruna lädersäten längs spegelklädda väggar under elegant takarmatur. Och även om det är halvfullt i lokalen surras det inbjudande, precis som det ska göra på en kvarterskrog.

I övrigt är det rörigt. Förvirringen inleds redan på dagen när vi ska komma på besök. Först kommer det ett mejl som meddelar att Spanjorskan tvingas ha stängt på grund av elproblem. Bara några minuter senare kommer en rättelse som meddelar att detta bara gäller lunchen, inte kvällsgästerna.

Inte blir vi klokare när vi väl kommer till restaurangen och slår upp menyn. Eller rättare sagt menyerna. För vid ett av våra besök får vi en längre variant. Vid ett senare tillfälle är den betydligt kortare, men smårätterna som saknas ändå serveras till våra bordsgrannar. Vår servitris upplyser oss om att snacksen egentligen tillhör barmenyn, men då har vi ändå bokat bord i matsalen vid båda tillfällena.

FAKTA
Spanjorskan, Stockholm

Totalpoäng: 16

Mat: 6 poäng

Miljö:4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Priser: Smårätter: 55-155 kronor. Mellanrätter: 95-165 kronor. Huvudrätter: 225-295 kronor.

Antal platser: 65.

Öppettider: Måndag-onsdag 11.30–24.00. Torsdag–fredag 11.30–01.00. Lördag 12.00–01.00. Söndag 12.00–23.00.

Köksmästare: Magnus Andersson och Karl Olá.

Adress: Nybrogatan 42, Stockholm.

Telefon: 08-663 33 55.

Webbplats: spanjorskan.se.

VISA MER

Även servicen ger ett splittrat intryck. Vid vårt första besök är det halvtomt på Spanjorskan och trots det blir vår servitör stressad av några få frågor kring mat och dryck. Efter detta håller han sig i bakgrunden, möjligen skrämd av vår frågvishet. Gången därpå är gästerna betydligt fler, men trots det lyckas vår fantastiskt uppmärksamma servitris både småprata och ge lyckade vintips under hela kvällen. Kontrasterna är anmärkningsvärda.

Slätstrukna smaker

Omtest: Nu hettar det till hos Spanjorskan

Maten då? Nja, att jämföra Spanjorskan med ett besök i matmeckat San Sebastian känns minst sagt orättvist. Det är inte dåligt, men slätstruket.

Ingen av mellanrätterna imponerar. Knivmusslorna escabeche, det vill säga inlagda i vinäger, kommer i en knapphändig portion som inte lyfter trots att den kryddats med koriander och griskind. Idén med en egen variant av korv med bröd är kul, men funkar bättre på papperet trots fräsch sidosallad på grillad avokado och frasig scharlottenlök.

Nej, då är det bättre att inleda med småserveringarna från snacksmenyn, klassiker som pata negra, cecina de leon och pimientos padron. Det är å andra sidan svårt att misslyckas med.

Spädgrisen bäst

Det vimlar av bläckfisk i olika former på menyn. Den tunt skivade serveras som ett slags havets carpaccio med grön paprika, pimientos padron och gurka. Vackert visserligen, men tyvärr inte särskilt smakrikt. Lite för mycket smak blir det å andra sidan i den lättsotade varianten där karljohansvampen tar över.

Krogtest: Med stammiskänsla

Då lyckas köket bättre med pilgrimsmusslorna som ligger ovanpå sina skal, toppade med gurka, chorizo och en dressing med lite bett från jalapeño. Bäst på menyn är spädgrisryggen från rotisseriet som kommer härligt knaprig i en jätteportion som lätt kan delas av två.

Bland desserterna är persikopajen med chokladkräm god, men väl mastigt. Ett lättare val till kaffet är en delikat munsbit med chokladdränkta rostade mandlar.

Just nu är Spanjorskan ett trevligt hål i väggen att starta kvällen på, men håller inte för en helkväll. Nog kan man bli betydigt bättre än så här och vi håller tummarna för att köket hittar formen.