Di Weekend KROG

Krogtest: Smålänning snålar inte med smakerna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ MENYN: Handskuren tartar på kalv från Småland vänd i aromatisk lagerbladgrädde med askad purjolök, svartrot från Botulfs odlingar och frasig trumpetsvamp av höstens skörd.

Jack Mikrut

Småländska tapas och smakrika såser är signifikant för Kalmarkrogen Postgatan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Uttrycket ”som ett brev på ­posten” riskerar att snart bli obsolet. Frågan är väl om uttryckets positiva innebörd inte redan gått förlorat genom Postnords omvittnade strul.

Nu sitter vi i alla fall på restaurang Postgatan i ­Kalmar och frestas att beställa ­avsmakningsmenyn som kallas just det: Som ett brev på posten. Till skillnad mot dagens postgång håller restaurangen vad den ­lovar och levererar en modern, välsmakande måltidsupplevelse med ­rötterna i klassisk kokkonst.

”Inga fobier eller allergier?”, frågar servitören och slår genast an en lite humoristiskt befriande ton.

Från ett annat bord överhör vi honom säga:

”Vi är lite extra noga med vinerna.”

FAKTA
Postgatan, Kalmar

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Pris: Förrätter (smapas) 129–175 kronor. Huvudrätter: 235–355 kronor. Desserter: 65–109 kronor. Avsmak-ningsmeny, sju rätter: 895 kronor.

Öppet­tider: Tisdag–lördag från klockan 17.00.

Antal platser: 36 plus 10 i baren. Köksmästare: Johannes Persson.

Adress: Postgatan 5, Kalmar.

Telefon: 0480-40 86 90.

Webbplats: Postgatan.nu.

Senast testad: -

VISA MER

Det uttalandet har sin grund i att lokalen tidigare hyste vinbaren Postboxen. Det nedlagda postkontoret låg dock inte här utan tvärs över gatan.

Småländska tapas

För ett år sedan expanderade restau­rangen till en intilliggande lokal, så att den nu omfattar ett helt gathörn med ljus­insläpp från två håll. Det är en till det ­yttre så pass diskret lokal att vi först går förbi utan att lägga märke till den. Vi får vända på klacken och gå tillbaka.

Väggarna i den luftiga lokalen är ­täckta med ljust ribbträ till brösthöjd och med vitt kakel där ovan. Tyvärr visar sig stolarna vara något obekväma under en ­längre sittning. Det kan väl ändå inte vara småländskt möbelhantverk?

Avsmakningsmenyn är upplagd på traditionellt vis med mindre portioner från à la carte-menyn. Vi får de sju rätter som ingår i avsmakningsmenyn utpekade för oss innan vi fattar beslut. Till vår besvikelse är fiskrätten torsk och inte piggvar, som också lockar på menyn. När vi på­talar detta byts torsken utan minsta knussel ut mot den exklusivare piggvaren.

De små förrätter som bjuds kallas ­smapas, vilket betyder småländska tapas, och det är där vår matresa inleds med en trio smakprover med lokala inslag.

Tartaren på kalv från Småland är en läcker munsbit. Rätten har en härlig sälta och serveras på en tunn skiva smördegsknäckebröd.

Pilgrimsmusslan är ett slags nordisk cheviche, parad med bland annat ostron­emulsion. Här består det småländska inslaget av torkad yoghurt från Vassmolösa söder om Kalmar.

Den lätt brynta dumplingen som följer är fylld med griskind från Västersläts gårdsslakteri, serverad i en härlig dashi och med fermenterad vitlök.

Smaksatt med champagne

Menyns båda huvudnummer är både de matigast och de bästa. Det är dels den av oss efterfrågade piggvaren, dels en tryffelfärserad helgrillad vårkyckling från Munka-­Ljungby. Här gör vi alltså en liten av­stickare till norra Skåne.

Köket på Postgatan vågar arbeta med kraftiga, smakrika såser, något som inte är självklart inom den moderna gastronomin. Till piggvaren har köket rett en klassisk smörsås som fått sjuda länge och smaksatts med champagne. Vi får lust att slicka tallriken ren. Därtill, i glaset, en klassisk vit bourgogne.

Till vårkycklingen dricker vi en pinot noir från USA:s västkust. De amerikansk ­vinerna brukar ju vara lite fylligare än de franska, vilket matchar kycklingen. De ­späda vårgrönsaker som utlovas i den innehållsrika menyn visar sig vara vit sparris och serveras med en fyllig sås kokt på ­sherry, kycklingbuljong och grädde.

Det är befriande att köket vågar arbeta med feta såser i kombination med primörer och spröda lokala tillbehör. Och man gör det med den äran, i väl avvägda kombinationer.

Inga naturviner

Efter ett litet mellanspel med ost väntar en avslutande dessert, jordgubbar som även de visar sig vara från Skåne. Växthus­odlade så klart, för även om sommaren formligen exploderat har vi inte kommit riktigt så långt ännu.

Det tillhörande vinpaketet är ambitiöst och väl anpassat till rätterna. Vi rör oss i huvudsak på klassisk mark i den gamla världen. Naturvinstrenden verkar inte ha nått Kalmar.

”Jag har köpt några flaskor som ligger i källaren i fall det skulle komma förbi ­några stockholmare eller malmöiter”, svarar ­sommelieren på en direkt fråga.

Vinerna serveras i Riedelglas från Österrike, lite anmärkningsvärt med tanke på att det småländska glasriket i princip ligger utan­för dörren.

Postgatan ligger på vägen mellan regionens båda stjärnkrogar, PM & Vänner i Växjö och Hotell Borgholm på Öland. Restaurangen är väl värd ett stopp. Om vi får tillåta oss att vara lite vitsiga säger vi att ett brev på posten rekommenderas.