Di Weekend KROG

Krogtest: Smakligt utan sting på Villa Anna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kärnmjölksglass med Ingrid Marie, brynt smör, maltcrumble och bovete är en av restaurangens desserter.

Emma-Sofia Olsson

Uppsalakrogen bjuder på högklassiga råvaror i väl balanserade rätter. Men väntetiderna vid bordet drar ned betyget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är svårt att tänka sig en mer genuin Uppsalamiljö än den man får uppleva under promenaden uppför Akademigatan. Vi passerar Gustavianum på ­höger sida och Domkyrkan på den vänstra. När det planar ut möts vi av Odinslund. Där, mitt emot Helga Trefaldighets ­kyrka, ligger det lilla boutiquehotellet ­Villa Anna med endast elva rum och tillhörande restaurang.

Odinslund med dess alléer, anlagda av botanikern Carl von Linné, är Uppsalas äldsta promenadstråk. I dess södra ände ligger Carolina Rediviva med universitetsbiblioteket.

Villa Anna kan, när året lider mot sitt slut, fira tioårsjubileum. En obetydlig ­ålder i dessa historiska kvarter. Fast själva fastigheten är förstås äldre, daterad 1874.

Di Weekend har varit med på hela resan med en första recension ett halvår efter premiären. Men nu är det fyra år sedan ­senast, en tid under vilken det fortsatt att hända saker på Uppsalas restaurangscen. Nere på Drottninggatan, bara några minu­ters promenadväg bort, har till exempel den kände Stockholmskocken Melker ­Andersson öppnat Heart & Bones.

På Villa Anna har matsalen expanderat till den intilliggande lilla loungen, direkt till vänster om entrén. Det innebär 14 fler matplatser, vilket ger totalt 37 i båda ­rummen.

FAKTA

Villa Anna, Uppsala

Pris: Fyra rätter 650 kronor, sex rätter 850 kronor. Mellanrätter 165-195 kronor.

Öppet­tider: Lunch tisdag–fredag 11.30–13.30. ­Middag tisdag–lördag 17.00–22.00.

Antal platser: 37.

Köksmästare: Markus ­Arkevid.

Adress: Odins­lund 3, Uppsala.

Telefon: 018-580 20 00.

Webbplats: ­villaanna.se.

Senast testad: 31 juli 2015 (20 poäng).

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 5

Service: 3

Prisvärt: 4

Total poäng: 20

VISA MER

Receptionen har flyttats in ett steg och utrymmet direkt innanför entrén utgör nu sällskapsutrymme, med trevliga sittgrupper möblerade med fåtöljer designade av Mats Theselius.

Den ursprungliga matsalen kan kännas lite innesluten, men den nya är en hörnlokal som är öppen mot loungen och ­bjuder på en livligare miljö. Djupa fönster­nischer, ljusgråa väggar, linnedukar på borden och väl avvägd belysning är faktorer som ger en varm, härlig känsla.

Inleder med mindre amuser

Villa Anna erbjuder en fyrarätters- och en sexrättersmeny som till två tredjedelar överlappar varandra. Beskrivningen på menyn är lite oklar. De tre första rätterna är mindre amuser som serveras samtidigt.

Den rulltårteliknande munsbiten på kycklinglever och körsbär är ett originellt inslag, enligt den ena testaren det bästa i denna inledande trio. Ett bakat ägg med tryffel och rökt grissida serverat i en liten kopp är utmanaren. Plätten med smetana och gravad röding är, lite oväntat, den mest anonyma.

Om man ska följa dryckesrekommenda­tionerna serveras till detta en lokal vete­öl från Knivsta och 2 centiliter brännvin från Kvänum, i det här sammanhanget stavat Qvänum om vi inte fått något om bak­foten. Det är en lyckad kombination av mat och dryck, som förhöjer upplevelsen.

Fine dining lyser upp i Norrköping

Den som inte vill hålla sig till de fasta menyerna kan välja att betala styckepris för samma rätter från en à la carte-meny. Nytt sedan vårt senaste test är att det nu är mellanrätter i den högre priskategorin som erbjuds.

Den friterade jordärtskockan med gene­rös tilldelning av löjrom är en smakfull och modern restaurangrätt.

Innanlåret på lokalt wagyukött serveras rått som en carpaccio, men de tunna skivorna har placerats ovanpå en lite krämig svampkrokett. Därtill är rätten ­toppad med lufttorkad pata negra. När vi frågar varifrån i Uppland köttet kommer får vi svaret:

”Det är hemligt. Vi får inte avslöja från vilken gård det kommer.”

Entrecôten kommer i alla fall från välkända Dalsjöfors utanför Borås. Köttet är härligt mört och serveras med en smakrik sky, stekt shiitakesvamp och en grönpepparsås. Det är en av de rätter som ska vara lite större, men serveringen av kött är snålt tilltagen.

Den andra lite större rätten är rimmad skreitorsk, en fiskrätt som lyfter av en smakbrytning med sälta. Här uppnås det genom lite knaprig chorizo som ligger ­under fisken.

Krogtest: Desserterna lyfter på Tak

Som dessert är mjölkglassen en ganska smaklös skapelse, med lite märklig konsistens. Det är alltför många smaker som ska samsas: äppelsorbet, puffat bovete i brynt smör och med äpplen i calvados blir det lite av ett mischmasch.

Det lilla extra saknas

Vi njuter av högklassiga råvaror preparerade och tillagade i väl balanserade rätter, men precis som vid tidigare besök är det som att det där lilla extra saknas, det som ger rätterna en extra skjuts både i smak och i poängtabellen.

Möjligen är vi en aning njugga till följd av den långsamma servicen. Den på­verkar vårt humör något. Det är tyvärr ­något som påtalats tidigare, och inte har det ­blivit bättre. Vid ett av våra besök känns det som att vi blir sittande i en evighet ­innan ens trion med de inledande aptit­retarna ­kommer in och föreställningen kan ­börja. De upprepade longörerna drar ned service­betyget. Detta är något som måste åtgärdas om Villa Anna ska kunna fira tio­årsjubileum som Uppsalas främsta representationskrog.