Di Weekend KROG

Krogtest: Smakfull nykomling

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Koll på kocken. Men den som sitter i baren får stå ut med att sitta varmt.

Foto: Jack Mikrut

Både servicen och maten imponerar på Kungstensgatans nya vattenhål.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På Kungstensgatan, i skuggan av Sayan Isakssons ständigt växande finmatimperium, har lilla Bon Bon transformerats till nya Ilse.

I en ljus liten lokal med flera halvetage har Jonas Wigert, befriande nog, skapat en krog helt utan koncept. Förutom då den rätt självklara ambitionen att servera god mat.

Lokalen är varmt inbjudande med nivåskillnader, udda golv och avdelande glasväggar och det är svårt att bestämma sig om man helst vill sitta vid de vanliga borden, nere vid den runda baren i entrén eller uppe vid disken till det öppna köket.

Vi ögnar igenom menyn i sällskap av varsitt glas champagne och ett par matiga ostron och bestämmer oss för att inleda med varsin frasigt spröd tarte: smördegsbottnar toppade med Kalixlöjrom, citroncreme och västerbottenost respektive lufttorkat ankbröst, lök- och äppelkaramell och frikostigt med riven anklever ovanpå. Båda är riktiga fullträffar, som bådar gott inför fortsättningen.

Det är inte direkt någon hälsomat som serveras på Ilse. Rätterna innehåller i regel generöst med matfett av allehanda slag. De små gnocchibitarna med rostade pistagenötter och riven pecorino badar i brynt smör – och smakar alldeles fantastiskt. Rödtungan i sin tur får sällskap av en rejäl skopa len sandelfjordssås (av lika delar grädde, smör och crème fraiche) och delikata ansjoviskroketter.

FAKTA
Ilse, Stockholm

Priser: Tartes 165–235 kronor, förrätter 155–180 kronor, huvudrätter 225–380 kronor, efterrätter 95–130 kronor.

Antal platser: 50.

Öppettider: Middag måndag–fredag 11.30-01.00, lördag 12.00-01.00.

Köksmästare: Linus Enström.

Adress: Kungstensgatan 9, Stockholm.

Telefon: 08- 24 80 50.

Webbplats: restaurangilse.se

 

Mat: 8 poäng

Service: 4 poäng

Miljö: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Totalpoäng: 20

VISA MER

Fin smak på tartaren

Lever upp till hajpen

Ankleverterrinen blir en riktig smakbomb när den kombineras smart med konfiterad kanin. En härligt knaprig grissida från Tillberga gård, med västerbottenspaj med lök, har förtjänstfullt tillbringat natten i ugnen. Oxtartaren tar fin smak av den torkade fiskrommen bottarga i riven form och grillad citronmajo. Helportionen är enorm, men tyvärr serveras den med något överfriterade pommes. Inte heller den hängmörade biffen på ben med café de Parissmör övertygar helt. Köttet är inte alls lika mört som priset bör garantera på 340 kronor och den grillade salladen till känns lite snålt tilltagen.

Trots att det är helt fullsatt vid vårt första besök är servicen alert och inte det minsta stressad. Vår servitris har genomgående pricksäkra vinval till oss när vi tvekar om vad vi ska dricka och vågar rekommendera ett helt annat vin till förrätten när vi vill ha ett som hon inte tycker passar alls.

Dagens rätt för 150 kronor

Krogtest: Spanskt utan hetta

Ilse är ett riktigt sympatiskt ställe med genuin omtanke för sina gäster. Det finns alltid en prisvärd dagens rätt för runt 150 kronor. Men á la carten är å andra sidan inte särskilt dyr den heller.

Ska man vara petig och hitta något att klaga på så är det dels att menyn på hemsidan inte är densamma som på restaurangen, dels att vi under samtliga våra besök råkat ut för att flera saker på menyn, både mat och dryck, varit slut. Dessutom blir det onödigt varmt vid platserna vid baren där man sitter på första parkett och ser hur kockarna tillreder maten.

Men det är faktiskt petitesser. Om Ilse fortsätter på den inslagna vägen vallfärdar matälskare snart även till den här änden av Kungstensgatan.