Di Weekend KROG

Krogtest: Slätstruket på Matkonsulatet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tack vare stora fönster är matsalen relativt ljus, trots norrläge. Vid Di Weekends besök har många gäster suttit ute. Foto: Jonas Eng

Jonas Eng

Matkonsulatet i Stockholm är en habil kvarterskrog. Men de flesta (små)rätterna serveras kalla, Di Weekend saknar något att sätta tänderna i. Och var är skaldjuren? Och hamburgesan?
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Medelhavet har väl aldrig känts närmare än denna sommar. Nu sitter vi förvisso på Kungsholmen i Stockholm med utsikt över Karlbergs­kanalen och inte i Barcelona, men temperaturen är sydländsk och augustikvällens begynnande mörker påminner om spanska förhållanden.

Det var till Spanien som den första svenska charterresan gick i mitten av 1950-talet och landet är alltjämt det populäraste turistmålet. Mot den bakgrunden är det märkligt att spansk gastronomi aldrig har nått samma framskjutna position i svenskt krogliv som det italienska köket, eller på senare tid det thailändska, för att anknyta till andra populära turistmål.

Spanska smårätter, tapas och pinchos (pintxos i Baskien), börjar emellertid ta större plats. Det finns numera till och med en kedja som heter just Pinchos.

Matkonsulatet på Kungsholms strand öppnade 2014 i en lokal som är mest känd för att det var här Flippin’ Burgers startade. Det är en tämligen anspråkslös kvarterskrog. Ändå resulterade det i höga betyg när Di Weekend först uppmärksammade den då nyöppnade restaurangen.

Det är så varmt vid våra besök att platserna utomhus framstår som de enda vettiga alternativen. Och visst ska man sitta på uteserveringen och se kanalen som trafikeras av vackra träbåtar och kajaker.

FAKTA
Matkonsulatet, Stockholm

Pris: Smårätter 45-100 kronor. Desserter 70 kronor.

Öppettider: Måndag-lördag 17.00-22.00.

Antal platser: 26.

Köksmästare: Pablo Pérez Sköldin.

Adress: Kungsholms strand 157.

Telefon: 08-409 09 640.

Webbplats: Matkonsulatet.se.

Senast testad:6 februari 2015 (21 poäng).

Mat: 7

Miljö: 3

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 18

VISA MER

Menyn är katalansk och ganska kort – och rätterna är små, men det är också priserna, ingen rätt kostar över 100 kronor. Det är alltså, enligt vår mening, smårätter det handlar om och inte det annars så populära mellanrättskonceptet.

Intressant vinlista

Vi inleder med ett glas cava och snart dyker syrligt goda boquerones i en liten blank plåtburk upp på bordet tillsammans med en tallrik coppa, en charkprodukt som kommer från grisens nacke och här är av utmärkt kvalitet. En annan rätt som fungerar fint som drinktilltugg är bikini d’ibèric, små trekantstoast med ibèricoskinka, mozzarella och tryffelsmör.

Krogtest: Mellanrätter utan mersmak

Här börjar det bli dags att beställa vin. Utbudet på glas är begränsat, men på flaska finns fler och mer spännande alternativ. Vår blick fastnar vid rubriken Orange, tre olika flaskor från en och samma producent i Katalonien, Matkonsulatets gastronomiska hemvist.

Orangea viner börjar vinna i popularitet. Dessa dricks kylt liksom vita viner, men de orangea har också vissa av de röda vinernas särdrag, som tanniner.

Åter till tallriken, eller rättare sagt tallrikarna, för räkna med minst ett halvdussin rätter att dela på för två personer. Näst på tur står lättrökt nötkött i tunna skivor tillsammans med rostade mandlar. Denna cecina tillhör det som inte får missas.

Den bredbara spanska korven sobrasada och kycklingleverpaté serveras med rikliga mängder bröd som det lätt kan bli för mycket av. Kycklinglevern kommer från Bosarp och Matkonsulatet förlitar sig i hög utsträckning på fina råvaror. Många av rätterna serveras kalla, det rör sig på det hela taget inte om särskilt mycket matlagning.

Luzette inne på rätt spår

En len majskyckling av hög kvalitet, med potatispuré och örtsmör, är inte mycket när det kommer till mängd – men gott är det.

Var är hamburgesan?

Vi saknar lagade rätter, något att sätta tänderna i, och frågar oss: var är skaldjuren som vi nostalgiskt drömmer om när vi tänker tillbaka på restaurangbesök i Spanien. Och hamburgesa, de små hamburgare som man brukar sluka i ett par tuggor. Det trodde vi var ett obligatoriskt inslag på menyn på den här typen av restaurang. Omöjligt kan det inte vara, det har ju bevisligen lagats hamburgare i lokalerna tidigare.