Di Weekend KROG

Krogtest: SK Mat & Människor vågar och vinner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

SK Mat & Människor i Göteborg fortsätter hålla hög nivå och imponerar med utmärkta smakkombinationer och vinmatchningar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var inte helt självklart att kökschefen Martin Moses skulle ställa upp i Årets kock 2019. Med blott en poängs marginal fick han i fjol nöja sig med silvermedalj. Men till slut vann tävlingslustan, han ställde upp i årets tävling och i september fick han sin efterlängtade guldmedalj.

En av rätterna som ledde till vinsten skulle baseras på potatis, och självklart finns vinnarrätten på menyn på Martin Moses hemmakrog SK Mat & Människor i Göteborg. Det är en fantasifull rätt full av olika texturer. Potatisen varieras i oändlighet från sammetslen till frasigt fluffig. Ett utmärkt bevis på potatisens storhet.

Vinnaren av Årets kock brukar ha ett hektiskt schema, men vid våra besök har han varit högst närvarande i köket. Och skulle han vara i väg någon gång så behöver besökare knappast oroas.

SK i namnet är Stefan Karlssons initialer, välkänd krogprofil, Årets Kock 1995 och ordförande i Årets kock-juryn.

Martin Moses närmaste man i köket, souschefen, var länge Ola Wallin som tog silvermedalj i Årets kock, han jobbar dock sedan i början av november på krogen ­Upper House.

Vid sidan av SK Mat & Människor driver Stefan Karlsson restaurangerna Mr. P, Bar Himmel och at Park, alla belägna på och kring Götaplatsen och med en omsättning på över 100 miljoner kronor.

FAKTA
SK Mat & Människor

Pris: À la carte 175-295 kronor (mellanrätter).

Menyer: Fyra rätter: 650 kronor. Sex rätter: 775 kronor. Åtta rätter: 900 kronor.

Öppettider: Måndag–lördag från klockan 17.00.

Antal platser: 60.

Köksmästare: Martin Moses.

Adress: Johannebergsgatan 24, Göteborg.

Telefon: 031-81 25 80.

Webbplats: skmat.se.

Senast testad: 3 februari 2017 (22 poäng).

VISA MER

Under sommaren höll SK Mat & Människor stängt för att bygga ett nytt rum mot gatan i restaurangens förlängning. ­Tidigare har man gjort matplatser av baren, så antalet sittplatser är nu maxat.

Avslappnad men korrekt service

På SK Mat & Människor är atmosfären uppsluppen och gemytligt stimmig. Stefan Karlsson drev tidigare finkrogen Fond som belönades med en stjärna i Guide ­Michelin. Det tog dock inte lång tid innan hans nya restaurang belönades med en stjärna.

Västkusten vinner dryckeskampen

Köket är öppet och emellanåt serveras vi våra rätter av kockarna själva. Den avslappnade men högst korrekta servicen lotsar oss genom menyn.

Det är mellanrätter som gäller och med svenska råvaror som vi känner igen från många andra krogar.

På SK Mat & Människor lyckas man dock överraska både en och två gånger med utmärkta smakkombinationer och vinmatchningar.

Buljongen på torkad svamp serveras med blomkål, timjan, hasselnöt, hyvlad champinjon och riven hösttryffel och är som en koncentrerad höstdag, full av umami och perfekt balanserad.

Tartaren är ljuvligt smaksatt med brynt smör, syrad kål, och svenskt äpple.

Menyn går att få som både à la carte ­eller i avsmakningsmenyer i tre olika storlekar, fyra, sex eller åtta rätter. Det senare är att föredra för på SK Mat & Människor finns mängder av smaker att upptäcka.

Finalisterna som kan bli Årets kock

Den ”brända” öringen som kommer i en smörsås uppsmakad med fläder och vasslebakad purjolök är en riktig fullträff. Den smörstekta pilgrimsmusslan passar perfekt med svartrot och grön tomat.

När vi senast testade SK Mat & Människor konstaterade vi att: ”Även om Stefan Karlsson retirerade till en bakgata med sin finkrog, och lämnade den publika Götaplatsen till sina mer folkliga restauranger och barer, så tillhör SK Mat & Människor de starkast lysande krogarna i Göteborg.”

Det lyser än om Stefan Karlssons paradkrog.