Di Weekend KROG

Krogtest: Sinnlig matkonst på Sensum

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Martina Huber

Kockarna på Stockholmskrogen Sensum briljerar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vid sidan av några indiska restauranger och en handfull pizzerior är bakgatorna intill Norra bantorget något av en gastronomisk öken. Det är inte heller direkt kvarter som man råkar passera förbi av en slump. Utom just nu, då vi hastar genom de folktomma gatorna, förbi den pånyttfödda Scalateatern där Frälsningsarmén står utanför och skramlar med bössorna som en del av Henrik Dorsins nyversion av Karl Bertil Jonssons julafton, i hopp om att undfly en av det nya årets tidiga snöstormar.

Vi duckar tacksamt in mellan raderna av parkerade bilar och undan ovädret, in i den djupa lokalen på Wallingatan som sedan några år tillbaka huserar Sensum.

Restaurangen öppnades i början av 2017 av trion Johan Tengsved, Katarina Kaselli och Mikael Wretman, alla med en bakgrund på den förra stjärnkrogen Lux på Lilla Essingen.

Färgtemat i Sensums interiör är tydligt: enkla svarta stolar och bord, vita väggar med lite fotokonst och grå betonggolv. Avskalat är bara förnamnet. Men trots den i sanningens namn lite väl sterila miljön känns den ändå välkomnande och rogivande.

Om inte så lyfts humöret snabbt av ­maten, som utgörs av de så ofta allestädes närvarande mellanrätterna. Ambitionerna osar ut från köket och en stor del av menyn hinner bytas ut mellan våra besök.

FAKTA
Sensum, Stockholm

Priser: Snacks: 30-50 kronor, mellanrätter: 125-165 kronor, större rätter: 165-215 kronor, desserter: 80-120 kronor.

Antal platser: 60.

Öppettider: Måndag-fredag: lunch 11-13.30, tisdag-lördag: middag 16.45-24.

Köksmästare: Johan Tengsved & Mikael Wretman.

Adress: Wallingatan 40, Stockholm.

Telefon: 08- 411 32 82.

Webbplats: restaurangsensum.se

Poäng:

Mat: 9

Miljö: 3

Service: 4

Prisvärt: 5

Totalt: 21

VISA MER
Kockarna briljerar

Vi inleder med snacks i form av delikata mandelpotatischips med löjrom och ­syrad grädde. Dessutom prövas den rekommenderade tallriken med broccoli, eller den lite spädare varianten bellaverde – sparrisbroccoli om man ska vara noggrann, som har utmärkt spänst och en fin hetta från kombon lök, jalapeño och koriander. Ordentligt med sting finns det även i de saffranssmaskiga risbollarna arancini med färska räkor. Smaken ligger kvar länge och sticker skönt på tungan.

Krogtest: Mellanrätter utan mersmak

Sedan börjar köket briljera på allvar. Tartaren serveras i en lång rektangulär form, med perfekt konsistens på det hackade oxinnanlåret, med ostronemulsion, libbsticka och friterad schalottenlök ovanpå. Umami i kvadrat bjuder kombinationen kycklingskinn med anklever, parmesan och blomkål på.

Röding bästa rätten

Lammbringan är lagom fast och har en len, inbjudande smak av tomat. Pappardellen har fint tuggmotstånd och blandas med en smaskig röra av bacon, kanin­bitar och parmesan. Men bäst är ändå tornet av rimmad röding under ett täcke av krasse och gröna blad.

Rotsellerin är det enda svaga kortet där ankhjärtat till blir både segt och smaklöst. En annan randanmärkning är att säsongsfavoriten skreitorsken är lite översaltad och att köket slänger in lite krispigt ­honungssötat bovete lite i onödan både där och på den i övrigt fläckfria burratan med pumpa och chili.

Fasténs Freden fallerar Tålmodigt vid vinval

Det skadar ju inte heller med något gott i glaset till. Att kombinera maten med rätt vin visar sig vara något av en paradgren på Sensum. Vi provar oss igenom en hel del förslag på glasvin till de olika rätterna utan tillstymmelse till att tålamodet prövas hos vår sympatiske servitör. En vinupplevelse en bra bit över det vanliga.

Tarten med blodapelsin, maräng och bergamott i ljuv förening, och några sprödfriterade hemmagjorda churros som doppats i rostad vit choklad med hjorton, får runda av en riktig högklassig måltid.

Vi pälsar på oss omsorgsfullt för att gå ut och möta snöfallet på nytt, men lovar att komma tillbaka snart och undrar varför det tog oss så långt tid att masa oss hit. Sensum är så väl värd omvägen in på Norrmalms bakgator.