Di Weekend KROG

Krogtest: Såsig service– och ingen bearnaise

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Taklamporna i matsalen känns igen från gamla Zink Grill på Biblioteksgatan.

Evelina Carborn

Servicen är bristfällig, men Gastrotek Zink håller ställningarna i Di Weekends omtest av krogen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I slutet av förra året öppnade Brasseriegruppen två restauranger nästan samtidigt, Gastrotek Zink på gå­gatudelen av Grev Turegatan och Pas d’Art på Biblioteksgatan. 

Gastrotek Zink är ett slags återuppståndet Zink Grill, som tidigare låg just på Biblioteksgatan. Pas d’Art är före detta Wienercaféet och har en mycket påkostad inredning signerad den internationellt ­kände svenske designern Martin Brud­nizki. 

Det verkar som att Zink är den klart popu­läraste av de två. Till och med under sportlovsveckan är det svårt att få bord.

Jämförelsen är intressant så till vida att ingen av krogarna i första hand lockar gäster med en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. På dessa krogar är det miljö och social samvaro som är det primära, och såväl miljö- som servicebetyg blev högre för Pas d’Art i Di Weekends krogtest. 

Servicen är den uppenbara bristen på Zink. Mottagandet är inte särskilt väl­komnande och arbetet i matsalen upplever vi som oengagerat. 

FAKTA
Gastrotek Zink, Stockholm

Priser: Mellanrätter 135-165 kronor, klassiker 189–375 kronor, större -rätter att dela på 290–750 kronor. 

Öppettider: Måndag 07.30–22.30, tis–tors 07.30–23.00, -fre 07.30–01.00, lör 11.30–01.00, sön 11.30–22.00.

Telefon: 08-684 238 01.

Webbplats: gastrotekzink.se. -

Senast testad: 20 december 2019 (18 poäng).

Mat: 7 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Totalbetyg: 18 poäng

VISA MER

Vi lyckas få ett bord en sen eftermiddag när det fortfarande serveras brunch. Förutom de sedvanliga äggrätterna och en brunchbricka erbjuds en kortare à la carte med bland annat klassikern lasagne anno 2008 (året då ursprungliga Zink Grill öppnade). Den frestar, men har ätits vid tidigare testbesök, så vi hugger i stället in på den klassiska bistrorätten steak minute med pommes frites. Vi konstaterar snabbt att den serveras med rödvinssås, inte bearnaise. Att byta sås visar sig inte vara möjligt, på Zink serveras inte bearnaise, upplyser servitören. Det är lite snöpligt och oväntat på en krog som har åtminstone ena foten i fransk bistrotradition.

Utöver rödvinssås serveras det fint ­tillagade köttet med en tjock skiva krydd­smör på toppen som långsamt smälter. Grönt saknas på tallriken och i brist på förrätter har vi bett om en grönsallad, men blivit nekade.

Krogtest: Goda matminnen väcks till liv

Ett annat gott val är sallad tagliata med val av biff eller tonfisk. Till denna ita­lienska klassiker väljer vi en härlig tonfisk som bara tillagats lätt på ytan. Även tonfisken har rätt tillagningsgrad. 

Poängen från föregående test kvarstår oförändrade.

Inga konstigheter på Pas d’Art