Di Weekend KROG

Krogtest: Så fult – och läckert

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inredningen på Breakfast & Wine får underkänt, men maten håller hög klass.

Jack Mikrut

Prisvärd fun dining på kvarterskrog. Breakfast & Wine serverar bra rätter, men är svårdefinierad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På den trivsamt sömniga ­Inedalsgatan på Kungs­holmen i Stockholm ligger vad som ser ut som ett litet anspråkslöst kafé med inred­ning från mitten av 1990-talet. Men låt inte skenet bedra, här serveras nämligen inte café au lait och ­gigantiska kanelbullar, som man skulle kunna tro. Bakom fasaden döljer sig ­Breakfast & Wine, en liten krog med en avsmakningsmeny och fine dining-­ambitioner.

En fast servering om cirka tolv rätter med tillhörande vinpaket är vad som bjuds på menyn och vi får plats vid ett högt bord vid de stora fönstren mot gatan.

Raskt kommer en liten munsbit in i form av vispat smör, matjessill och knaperstekt rågbröd. Med sked vispar vi runt efter små sillbitar och kavringsmulor i det fluffiga smöret täckt av fint hackad gräslök. En len och fin inledning, välbalanserat i somrig enkelhet.

Så kommer en liten taco med majsbröd, shiso och ostron. Läckert och roligt. Riesling från Alsace i glaset, ingen närmare presentation av vinet. Och så kommer en ostvåffla med rödlök och friterad ost toppad med sikrom och är helt klart en av kvällens favoriter, men några slarvigt slängda dillkvistar gör inte rätten någon skön rättvisa.

Stiligare är rödräkan som serveras i läckert skum med koriander och honungsmelon.

FAKTA
Breakfast & Wine, Stockholm

Priser: Avsmakningsmeny 750 kronor per person, ­dryckespaket 595 kronor per person.

Antal platser : 25.

Öppettider: Tisdag–lördag från 17.00.

Köksmästare: Emil Algotsson och ­Zakarias Silverberg.

Adress: Inedalsgatan 15, Stockholm.

Telefonnummer: 08-551 061 55.

Webbplats: breakfastandwine.se.

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
Inredningen anskrämlig

Med sin avsmakningsmeny sällar sig ­Breakfast & Wine till kategorin prisvärd fun dining på kvarterskrog. Men krogen är ändå mer svårdefinierad. Inredningen är, milt uttryckt, anskrämlig. Det finns kanske en poäng att servera avsmakningsmeny i lokaler som inte är påkostade, så byggde till exempel Punk Royale sin framgång. Men där fanns en lekfull charm som levde i symbios. När vi sätter oss ljuder Jonathan Johansson i högtalarna, men så abrupt stängs finstämd sång av och den lätt kontroversiella sommardängan ­Dunka mig gul och blå från 2007 ljuder i lokalen. Även den stängs snart av och blandade låtar från Orups 1990-tal ­bildar ljudkuliss resten av kvällen.

Krogtest: Avslappnad version av fine dining

Ibland blir vi på krogen överösta av infor­mation om råvarornas ursprung i rätterna eller namnen på vinmakarens syster­döttrar, här är det precis tvärt om. Efter inledande ”riesling från Tyskland” får vi ”riesling från Alsace” och sedan ”ett vin från Österrike kommer här, ser ut så här” och så visas flaskan upp i förbifarten. Lite snopet ändå.

Havsabborren serveras på en kräm av kronärtskocka som färgats med rödbeta och täcks av ett potatisflarn som är randigt av sorten blå kongo. Det ser roligt ut, men smakar inte särskilt mycket mer än den översaltade fisken.

De tre avslutande rätterna på menyn är däremot både vackra att se och läckra i gommen. En dashibuljong slås över en ­liten tallrik med kanin och rädisa, följt av en tartar med grillad karljohansvamp, kantareller och blåbär.

Krogtest: Ojämn resa på Jord Jordgubbar slungade i syrén

Avslutningen är särdeles läcker med jordgubbar slungade i syrén och socker, serverad med brynt smör och puffat bovete. På sedvanligt fine dining-manér får vi ­menyn med oss hem, förseglat med sigill. Allt tyder därmed på att vi varit på finkrog, och det är uppenbart att Breakfast & Wine har kapaciteten att leverera riktigt bra och prisvärda rätter.