Di Weekend KROG

Krogtest: Ren matlycka på Project

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Di Weekend äter sig igenom samtliga rätter på göteborgska Project och imponeras av finstämda smaker och exklusiva råvaror. Dessutom är det väldigt prisvärt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ibland frågar man sig; varför går vi egentligen på krogen? Det finns ­naturligtvis lika många svar som kroggäster i Sverige, men det kan vara bra att påminna sig själv ibland. Vad gör vi här?

Någon vill slippa laga mat, en annan gå på dejt, en tredje fånga en kulinarisk upplevelse på bild i sociala medier och en fjärde känna av trendvindarna och förstå vartåt branschen bär. Och så ett par miljoner anledningar därtill, ungefär lika många som krogbesöken på ett år i Sverige.

En måltidsupplevelse kan vara så mycket; en perfekt balanserad bearnaise, en tok­rolig fyllefest med extra allt och rökmaskiner, en fine-dining-restaurang med korslagda haricoverts och stärkta dukar, eller ett hamburgerhak. Det är inte lätt att hitta en egen nisch i vår eklektiska samtid.

”Vi är en europeisk restaurang som ­fokuserar på lokala nordiska råvaror. Arbetar nära våra råvaruleverantörer”, lovar restaurangen Project på Södra Vägen 45 i Göteborg (fritt översatt från hemsidan) som öppnade för två år sedan.

Det är en beskrivning som osar floskler, men är här ett kraftigt understatement – för Project är ett guldkorn som verkar i en egen genre, trots den lite uttjatade ambitionen. Och med den stora skillnaden att här är alla välkomna.

FAKTA
Project, Göteborg

Pris: À la carte 145-255 kronor, sjurättersmeny 795 kronor.

Öppettider: Onsdag-lördag 17-23.

Antal platser: 50.

Köksmästare: Cameron Irving.

Adress:

Telefon: 031-18 18 58.

Webbplats: projectgbg.com.

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 5

Total poäng: 21

VISA MER

Själva lokalen kan kanske närmast jämföras med ett kitschigt fik från 1990-talet. Dock på ett bra sätt! Det är lång bardisk, små bord, och fullt av härliga små utrymmen att smita undan i den bakre delen av lokalen. Där satt säkert någon för 30 år sedan drack café au lait och läste Kafka. I en helt annan tid, i ett helt annat liv.

Uppmärksam service

Nu är det lagom stimmigt, fullt med gäster och vi serveras perfekt komponerade rätter, antingen som à la carte, eller som avsmakningsmeny i tre, fem eller sju rätter. Servicen är överraskande noggrann i förhållande till vad lokalen andas, vi blir varmt välkomnande och korrekt behandlade vid våra besök.

Storleken på portionerna baseras på vilken meny gästerna väljer, men vi kan inget annat än att rekommendera sjurätters avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket. Här vill man nämligen inte missa någon rätt.

Avsmakningsmenyn ett fynd

Rimmad kolja med ål och flädervinäger, jordärtskocka med tryffel och brynt smör, råbiff med foie gras och vildris, dagens fångst med rökt musselsås, svensk utegris med äpple och honung följt av röda vinbär med ricottasorbet och slutligen päron med muscovadosorbet för 795 kronor, som finns på menyn i skrivande stund, är inget annat än ett fynd. Härtill finns anpassade vinpaket i olika kvaliteter och storlekar.

Den som inte vill äta avsmaknings­meny kan utan vidare botanisera i à la carte-­menyn. Vi äter oss genom samtliga rätter och serveras inte bara finstämda smaker med exklusiva råvaror, det är dessutom väldigt prisvärt. Jordärtskocka med tryffel och brynt smör för 145 kronor är pur lycka, och utegrisen fint balanserad med äpple och honung. Rätten med ringduva i september varnar för hagel, men vi ser inga spår av bly, bara en härligt simmig fond som lyfter den fina fågeln till himmelska höjder med granskottsolja och pumpakräm.

Vinerna så. Här är kunnandet stort, och rätterna väl komponerade. Den som inte vill ta del av ett dryckespaket får utan åthävor en väl genomförd guidning i den gedigna vinlistan, jo se där är ett vin som passar alla rätter och gästers smaker.

Något för alla gäster

Det finns krogar som anpassar sig efter en viss typ av kroggäster, som kanske vill äta avsmakningsmeny, dricka goda viner, ­eller bara träffas i en avslappnad miljö. Project är en krog som lyckas förena alla gäster, oavsett ambition. Det är inget annat än ett genidrag.