Di Weekend KROG

Krogtest: Proviant fixar biffen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Där det började. Proviant har under de senaste åren vuxit till en liten krogkoncern, men restaurangen på Sturegatan 19 var först. För några år sedan öppnade Proviant på Kungsholmen, därefter restaurangen på Gärdet.

Foto: Patrik Olsson

Trivselfaktorn är hög på Östermalmskrogen och rå-biffen är en kandidat till titeln Stans Bästa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lilla Proviant har vuxit till en lite större krogkoncern.

Det började med en kvarterskrog av det lite finare slaget på Östermalm, i en ljus och trevlig hörnlokal med stora fönsterpartier mot lilla Stureparken.

Sedan ett par år finns Proviant också på Kungsholmen, och nyligen öppnade en enklare restaurang på Gärdet vid Kungliga Musikhögskolans nya byggnad.

Ursprungskrogen på Sturegatan är en bistro med tydliga svenska förtecken. Den intilliggande butiken skyltar med biffstockar som hängmöras väl synligt från gatan. Med kopplingen till egen butik var Proviant något av en föregångare.

Proviant Kungsholmen är ett brasserie, en beteckning som sällan används rätt. Brasserie betyder bryggeri och på Proviant Kungsholmen bryggs det faktiskt öl. Som gäst möts man redan i entrén av mikrobryggeriets ståltankar.

Enligt Svensk Mäklarstatistik är priserna på bostadsrätter knappt 10 procent högre på Östermalm än på Kungshomen. Det återspeglar ganska väl klasskillnaden mellan de båda Proviantkrogarna. Justera ned poängen i det här testet med en tiondel och ni har Proviant Kungsholmen, en solid 18-poängare.

FAKTA
Proviant, Stockholm

Totalpoäng: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Förrätter 165–185 kronor. Huvudrätter 225–340 kronor. Mellanrätter 165–195 kronor.

Öppettider: Måndag–fredag 11.30–15.00 samt 17.00–24.00. Lördag 17.00–24.00. Söndag 17.00–22.00.

Antal platser: 60.

Köksmästare: Peter Olgar.

Adress: Sturegatan 19. Telefon: 08-22 60 50.

Webbplats: proviant.se.

Senast testad: 9 februari 2011 (17 poäng).

Alla uppgifter avser Proviant Östermalm.

VISA MER

Menyerna överlappar varandra till viss del. En skillnad är att på Östermalm serveras rätterna i traditionella storlekar medan det på Kungsholmen erbjuds smårätter och mellanrätter.

Menyerna är tämligen begränsade till omfånget, men kompletteras med dagsaktuella rätter skrivna med krita på svart tavla – och en femrätters överraskningsmeny. Den frestar förstås, men vi väljer att äta från à la carte-menyn.

Temat vid första besöket är sensommar i Jämtland. Andra gastronomiskt framstående regioner som brukar uppmärksammas är Gotland och Skåne. Därtill förekommer säsongsmässiga teman som till exempel vilt.

Perfekt tillagad kalvlever

Vi inleder med en knaprig tunnbrödskorg från Hammerdal med löjrom från Junköfiskarna, potatispuré och en mjukstekt lök. Det är lite av tunnbrödsrulle de luxe men tilldelningen av löjrom kunde varit större.

Desto generösare är rensteken från Ljusnedalen som är fantastiskt mör och serveras med suveräna tillbehör: karljohanssvamp, bräserad kål och en fyllig rödvinssky.

Den som inte är överdrivet förtjust i kalvlever ska äta den här. Leversmaken är inte särskilt framträdande, köttbitarna är tjocka, nästan biffiga, och tillagade till perfektion.

Quenellerna på Harögädda serveras med smörstekta kantareller, krondill och soltorkade tomater som ger härlig sötma åt rätten. De har en nästan fluffig konsistens som får oss att associera till marshmallows snarare än fiskbullar.

Var man kan äta den bästa råbiffen i stan är omtvistat. Proviants steak tartare av grovmalen skärgårdsoxe är definitivt en kandidat till titeln. Här får man blanda färsen och de klassiska tillbehören själv på tallriken, inklusive ett par centiliter konjak. Det gör vi så gärna.

Trivselfaktorn är hög, det borgar krögaren Mattias Edlund för, ständigt närvarande i serveringen verkar det som.

Proviant står väl rustad i konkurrensen, djupt rotad i sitt gathörn och i svensk småskalig råvaruproduktion.

Det är på ett sätt skönt att restaurangerna varken kallar sig bistro (Östermalm) eller brasserie (Kungsholmen), fastän Proviants versioner av dessa franska krogtyper till skillnad mot så många andras känns äkta.