Di Weekend KROG

Krogtest: Prisvärt, litet och gott

Bar Agrikultur tar inga bordsbokningar och vid våra besök har det varit fullsatt strax efter öppning.

Foto: Patrik Olsson

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nya Agrikultur är ett prisvärt krypin på Söder med gröna smårätter i fokus.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hyllade Agrikultur har blickat söderöver, ynglat av sig och bytt folktomma gator i Sibirien mot folkets favoritoas på Södermalm.

Det är dock ingen storskalig invasion vi pratar om, snarare tvärtom. Nya Bar Agrikultur intar Söder i en lokal som inte är mycket större än en skokartong. Eller ska man kanske likna den vid en sardinburk? Det tyckte åtminstone ägarna till restaurangen som tidigare låg här och döpte den därför till Sardin, en krog som utvecklas till en omhuldad Söderklassiker under sina två decennier här.

Agrikulturs ägare Filip Fastén (Årets kock 2014) och Joel Åhlin har således stora skor att fylla. Men det lär knappast bekymra dem. Det är inte första gången. För ett och ett halvt år sedan tog krögarparet över en annan omtalad restaurangs lokaler: den franska bistrofavoriten Chez Betty. Sedan dess har de fina recensionerna haglat över Agrikultur.

Läget för det nya lillasyskonet kan knappast vara bättre, mitt på krogtäta Nytorget. Som lök på laxen är gatstumpen av Skånegatan avstängd för biltrafik under sommartid vilket gör att Bar Agrikultur och dess kroggrannar kan bre ut sig rejält på asfalten utanför.

Vad skiljer då Bar Agrikultur från storasyskonet? Ja, allt är mindre. Och då pratar vi inte enbart om lokalen. Här serveras inte någon färdig meny utan smårätter, ärligt kallade vad de faktiskt är och inte snålt tilltagna mellanrätter som på så många andra håll i krog-Sverige just nu.

FAKTA
Bar Agrikultur, Stockholm

Totalbetyg: 20

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 5 poäng

Priser: Snacks, smårätter och charkuterier: 25–150 kronor. Kött på spett: 70–110 kronor. Desserter: 75–95 kronor.

Antal platser: 26 inomhus, 24 utomhus.

Öppettider: Tis–lör 17.00–24.00, sön 17.00–23.00.

Köksmästare: Mattias Bosta.

Adress: Skånegatan 79, 116 35 Stockholm.

Telefon: Nej.

Webbplats: Baragrikultur.com.

VISA MER

Sedan har vi ju det här med ”bar” i namnet. Vinlistan är långt bättre än på andra ställen av den här storleken, mikroölen flödar i kranarna och väggen bakom baren pryds av tre stora metalltankar fulla med Hernö Gin. Ur dessa tappas droppar som blir till vad som kan vara stans bästa varianter av gin tonic.

Ärthummusen är bäst

Krogtest: Smakfull nykomling

Men trots det uppenbara dryckesfokuset glömmer firma Fastén/Åhlin inte maten. Köket krånglar aldrig till det utan låter ingredienserna tala för sig själva. För gästerna får precis det som står på menyn, varken mer eller mindre. Och det räcker gott och väl.

Pickleskombon med rödlök och morot samt grillad (!) saltgurka blir ett smart tilltugg till gindrinkarna. Ett par tjocka skivor surdegsbröd (vi är ändå på Söder) serveras med en djupgrön, tjock pesto på blandade örter. Lika härligt färgrik är rödbetorna som toppas med sabayonne och ringlat brynt smör. Svenska småtomater i olika färger får sällskap av bitar av nylagad ricotta samt lite olja. Enklast är även bäst. Förstapriset bland smårätterna tas av den sensationella ärthummusen med rökt yoghurt som sugs upp med bitar av rå blomkål och morotsstavar.

Från Bonos gastropub The Spotted Pig i New York har köket ”lånat” shoestring fries, tunna pommes frites överströsslade med lika tunna linjer syrad grädde. Agrikultur slänger även på en ramslökspesto för att göra en egen version av rätten.

Allt är vegetariskt i grunden, men det går att köpa till fina charkfat (missa in den svenska coppan på Linderödssvin) och små kött- eller kycklingspett. Hungriga karnivorer ska dock beställa in biffen för 600 kronor och dela på två eller tre. In kommer en underbar köttbit med knaprigt fett och uppskurna skivor i perfekt rosa färg, betydligt bättre än vad som serveras på många av Stockholms specialiserade köttkrogar.

Knapp hundralapp per rätt

Krogtest: Skön självsäkerhet

De klassiska svenska sommarsmakerna får gott om utrymme i desserterna rabarberkompott med kardemummamousse och lavendel samt en fräsch skål med jordgubbar och fläder. Brödpuddingen är mastigare med kraftig smak av kanel och bakas på gårdagens bullar från bageri Petrus vid Mariatorget. Här går åsikterna faktiskt isär i testpanelen. Meningslöst tycker en, ett smart nyttjande av annars torra rester tycker övriga i panelen.

Bortsett från det rejäla biffstycket är priserna väldigt modesta. Varje rätt kostar en knapp hundralapp och för att bli mätt och belåten krävs det tre per person. Bar Agrikultur är inget annat än ett tvättäkta fynd.