Di Weekend KROG

Krogtest: Paris på sparlåga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Allegrine i Stockholm drivs av kocken Danyel Couet.

Joey Abrait

När detta skrivs är hela Frankrike stängt. I väntan på att restriktionerna lyfts skänker krogen Allegrine i Stockholm i alla fall en liten doft av Paris.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är inte särskilt svårt att hålla social distans när vi gör ett spontanbesök på Allegrine för att se hur coronakrisen slår mot just denna restaurang.

När de besök som skulle ligga till grund för den här recensionen gjordes hade coronasmittan ännu inte skrämt bort de flesta gäster. Då åt vi middag i en nära nog fullsatt restaurang, som snarast tycktes lida av underbemanning i matsalen. Vår servitris hade svårt att hinna med, men stämningen var god och beskedet att vår côte de boeuf hade en tillagningstid på 40 minuter togs med jämnmod. Efter en dryg timmes väntan började vi dock på allvar undra om något gått galet i köket.

Nu är det plötsligt andra tider och en enda person sköter själv hela matsalen. Ett större sällskap har samlats vid den långa bardisken och vi placerar oss på några stolars avstånd. När de sista i sällskapet anslutit försvinner gästerna iväg till köksbordet, ett separat rum för upp till tolv personer i anslutning till det öppna köket. Det är en tillgång i dessa tider och krogar med chambre séparée har börjat marknads­föra dem med olika erbjudanden.

Den höga stämningen kring köksbordet sipprar ut i matsalen där det är glest mellan besökarna. Det blir uppenbart hur mycket andra gäster bidrar till upplevelsen av ett restaurangbesök.

Det är inte bara personalstyrkan som har fått anpassas till den vikande efterfrågan. När vi slår upp menyn känner vi inte alls igen oss, trots att vi var här alldeles nyligen. Menyn har bantats till fyra mindre rätter och fyra större, samt en ”kvällens dessert”.

FAKTA
Allegrine, Stockholm

Öppettider: Tisdag-torsdag 17.00-23.00, fredag-lördag 17.00-24.00.

Priser: Förrätter 115-210 kronor. Huvud­rätter 205-425 kronor. Desserter 70-145 kronor.

Antal platser: cirka 90.

Köksmästare: Sebastian H Turesson.

Adress: Kammakargatan 22, Stockholm.

Telefon: 08-410 059 09.

Webbplats: allegrine.se

Senast testad: 26 oktober 2018 (20 poäng).

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 3

Prisvärt: 5

Total poäng: 20

VISA MER

Tidigare fanns ett litet inskjutet försättsblad i menyn med lite lyxigare produkter som ostron och vid ett tillfälle sjöborre. De små men ack så delikata celineostronen har flyttats till den ordinarie menyn under rubriken ”mindre rätter”. De är råa men serveras i grädde och med en klick svart kaviar från odlad stör på toppen. Denna lyx känns nästan hädisk i dessa kristider, men ostronen slukas glupskt med ett förnöjt leende. 

Grisen bäst på menyn

En rätt som överlevt menyns bantning är ibericogrisen. Det skivade köttet ligger dolt under ett rejält täcke med grönkål och broccoli. Fermenterad jalapeño ger rätten en väl avvägd hetta. Det kan rentav vara det bästa vi ätit här.

Det är ingen klassiskt fransk restaurang som kocken Danyel Couet har döpt efter sin farmor Allegrine. Det var hemma hos henne i Paris som hans kartotek av smakminnen skapades, har han berättat. 

Till vårt smakminne hör sedan ett tidigare besök en överraskande god vegetarisk anrättning med svamp och rotselleri under tunt skivat äpple som ger fräschör. Till det ett skum av svamp och knapriga hasselnötter. Smakerna är intensiva, som det mesta som serveras på Allegrine.  

Alla krogar med självaktning serverar råbiff, de ambitiösare med en personlig prägel. Danyel Couet garnerar sin utsökta råbiff med riven fryst anklever på toppen och en ankleverkräm i mitten. Hoppas den återkommer på menyn när läget normaliserats.

Torget i behov av upprustning

Det är svårt att tänka sig en mer undanskymd plats i centrala Stockholm än det lilla torg på Kammakargatan där Allegrine ligger, ett kvarter från Sveavägen. På andra sidan gatan ligger bakfickan Bar Étable, som tillfälligt fått stänga. Lunchserveringen har flyttat till moderkrogen. 

Det lilla torget är innan våren anlänt rätt trist. För att den riktigt parisiska känslan ska infinna sig vill det till att platsen rustas upp. Men det kanske kommer när alla uteserveringarna är på plats. Vi går trots allt mot ljusare tider.