Di Weekend KROG

Krogtest: Ojämn resa på Jord

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På restaurang Jord i Linköping står råvarorna i fokus. Krogen är relativt nyöppnad och miljön ombonad.

Lisas

Jord är en östgötsk finkrog med ambitioner att servera närodlade mellanrätter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Servitören slår en god Riesling i glaset och säger:

”Mister! Nu ska ni få åka på en resa till Tyskland”.

Gott så. Vi är i Östergötland och trivs ganska bra i residensstaden Linköping, men smaksinnet kan ju gärna få sig en tur, åtminstone i dryckesväg.

Restaurangen heter Jord, en relativt nyöppnad krog med höga ambitioner. Närproducerat, lokala råvaror, i säsong och tillagade med omsorg är ledorden. I regionen finns alla förutsättningar. Här finns gott om vilt, färskfångad fisk och grönsaker från gårdar i grannskapet.

Det är ett koncept som känns igen, men kanske första gången med denna ambition, i den här delen av landet. Östergötland är, med några få undantag, en tämligen förbisedd destination för matälskare som vill äta en avsmakningsmeny i en kulinarisk klass som vill placera sig i den högre skolan.

FAKTA
Jord, Linköping

Pris: Meny om fem rätter 595 kronor. Vinpaket 595 kronor.

Öppettider: Tisdag-lördag 17:00-sent.

Antal platser: 50.

Köksmästare: Andreas Landén.

Adress: Johannesborgparken 1 A.

Telefon: 013-13 13 37.

Webbplats: restaurangjord.se

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

Krogens geografiska plats är lite udda. En bit från stadens kärna, men utan att vara rural. Att ta bussen hit är inga problem, men det är en bra bit att gå från stadskärnan. Lokaliteterna är fräscha, nyproducerat och fortfarande i uppstart. Vid vårt första besök får vi veta att en större uteservering snart ska byggas.

Mellanrätter dominerar

Väl vid bordet tar det dessvärre ett tag innan vi blir introducerade till den onödigt komplicerade menyn. Varken vatten eller apertif blir vi erbjudna innan vår servitör undrar om vi är redo att beställa.

Menyn består i grunden av ett gäng mellanrätter, två till tre rekommenderas. Utöver det finns tre sammansatta avsmakningsmenyer, bestående av mellanrätterna, indelade efter ursprung. Således en från växtriket, en från hav och insjö och en från skog och slätt. Dessutom finns en chef’s choice och ytterligare en meny kallad Nordic Table, ”all inclusive” för 3 500 kronor.

Menyn från skogen inleds med en liten vildsvinschark, toppad med ost från Brostorp. Enkelt och elegant, precis som den inledande munsbiten i menyn från hav och insjö; en struva med stenbitsrom, syrad grädde och krasse.

I glaset får vi svenskt äppelvin från Särtshöga Vingård på Östgötaslätten, kul, men kanske inte den finaste smakkombinationen.

Krogtest: Bara att booka bord på Boo Natur Högt och lågt från köket

Fortsättningen blir tyvärr inte riktigt lika läcker, ett oxinnanlår serverat som en carpaccio med jordärtskocka, ramslök och hasselnötter lider av smaken av bränd vitlök. Makrillen med plommon och persiljerot vill så mycket att smakerna inte riktigt lirar.

Lyckligtvis hämtar sig köket, och levererar läckert både med råa räkor och gris med nässlor och sparris.

Krogen fylls snabbt med gäster denna fredag och personalen har svårt att hinna med när många anländer samtidigt. Det gör att servicen blir lidande, en brödservering missas och det tar lång tid mellan serveringarna. Kanske är det också därför rätterna kommer i något slarviga upplägg.

”Madame! Nu ska ni få resa till Italien”, säger vår servitör och slår en barolo i glaset. Vid det laget har vi blivit titulerade ­Madame och Mister vid varje servering, säkert med goda intentioner, men under en kväll blir det ett något tjatigt manér (och borde det inte vara Madame och Monsieur?).

Även de detaljerade beskrivningarna av exakt vad som finns på tallriken blir tjatiga i längden, här finns utrymme för mer slagkraftiga presentationer i stället för tvångsmässigt rabblande.

Sparar det bästa till sist

Efterrätterna är de mest spännande på menyn och även de snyggaste vi får under kvällen. Myskmadran är plockad i Trädgårdsföreningen i centrala Linköping får vi veta, den läckra roten piffar upp en rabarberservering på en mazarin. Kul och smarrigt.

Krogtest: Café Cuvée plockar nya poäng

När vi sammanfattar kvällens upplevelser är vi kluvna. Å ena sidan kul med ett ambitiöst kök i den här delen av landet. Å andra sidan, dessa uttjatade mellanrätter. Förvisso bjuder Jord på en en relativt billig upplevelse prismässigt, jämfört med många av storstädernas jämförbara krogar. Men icke desto mindre lämnar servicen en del att önska, även om intentionerna helt ­säkert är goda.

Vi kommer hur som helst gärna tillbaka.