Di Weekend KROG

Krogtest: Ögonfröjd utan udd

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MÖRKT OCH MYSIGT. Det är dunkelt inrett på den japanska krogen. Nya gäster hälsas med ett unisont välkomstvrål från personalen.

Foto: Patrik Olsson

Den nya japanska krogen har höga ambitioner, men maten är vackrare att se på än att smaka på, konstaterar Di Weekends testätare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På senare år har det hänt saker i de tidigare så krogfattiga kvarteren precis öster om Humlegården i Stockholm. Det senaste tillskottet är Kasai, som öppnat i de lokaler som tidigare rymde restaurangen med det missvisande namnet Hotellet.

Utanför avslöjar bara de brinnande facklorna att Kasai har öppnat. I övrigt är det en nattsvart fasad som möter gästerna. Innanför är det precis lika dunkelt.

Allt går i svart. Av Hotellets lätta träinredning och ljusa loungekänsla syns inte längre ett spår. De ljusa tonerna både i entrébaren och i matsalen på hyllan ovanför går att räkna på handens fem fingrar. Vi lägger bara märke till soffor i orange och spaljéer i guld. Ur högtalarna ljuder klubbmusik på snäppet för hög volym. I källarvåningen, som var en byggarbetsplats under våra besök, finns nattklubben Ochaya med en stor scen i mitten.

Alla skriker

Tyvärr inleds kvällen med ett koordinerat avgrundsvrål. Alla i personalen skriker nämligen ”irasshaimase”, den japanska välkomsthälsningen, så fort ett nytt sällskap stiger in i matsalen. Det är ett irriterande koncept som är lika störande för alla gäster varje gång det inträffar. Servicen är annars riktigt rapp och uppmärksam, även om vinkunskaperna haltar vid ett av våra besök.

FAKTA
Kasai, Stockholm

Totalpoäng: 17

Mat: 7 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Priser: Snacks: 35-185 kronor. Mellanrätter: 85–280 kronor. Efterrätter: 95-115 kronor.

Antal platser: 76.

Öppettider: Tisdag–fredag 17.00–01.00, lördag 16.00–01.00.

Köksmästare: Danny Elmaleh.

Adress: Linnégatan 18, Stockholm. Telefon: 08-442 89 00.

Webbplats: kasai.se.

VISA MER

Menyn, med så kallade robutaspett, rullar, sashimi, och givetvis sushi, står den japansk-amerikanske kocken Danny Elmaleh för. Tanken är att varje gäst väljer två till tre mellanrätter som serveras lite hipp som happ och sedan delas av alla kring bordet.

Vi inleder med två snacks: gåsleversliders på wagyubiff och brysselkål. Miniburgarna består av saftigt kött i perfekt bröd, men vaktelägget ovanpå tar helt ut den utlovade gåsleversmaken. Brysselkålsbladen är oljiga, men krispiga och överströdda med smakrika bonitoflingor och mandel.

Omtest: Tystare på Stureplans dyra japan

Bäst på menyn

Den nya innerätten poké är en fröjd att se: en lång slingrande orm med marinerade tonfiskkuber täckta av vackert skuren avokado. Problemet är att den är totalt intetsägande. Den utlovade wasabismaken hittar vi ingenstans.

Temat går tyvärr igen. Flera av rätterna som kommer in är förvånansvärt uddlösa. Ibland undrar vi om köket anstränger sig mer när det gäller presentationen, som är fantastisk, än själva smakerna. Lobster dynamite är allt annat än dynamit för smaklökarna där den delade hummern fullständigt dränks av en menlös majonnäs som tar bort all havsfräschör.

Men det blir bättre. Rullarna visar sig vara något av ett adelsmärke för köket. Den krispiga räktempuran med lagom chilistinn majonnäs, den ständigt återkommande wagyubiffen och softshellkrabban med misoaioli är alla riktigt bra.

Bäst av rätterna är den smakrika shabu-shabun, där du får koka tunna skivor wagyubiff och strimlade grönsaker själv i en skål buljong vid bordet. Toppbetyg blir det även för den långfenade tonfisken som serveras lättbrynt i tunna skivor med svamp, med ringlad tryffel- och vitlökssojasmör över. För att vara på en japansk krog med vissa ambitioner är dock sushin förvånansvärt slätstruken.

Svensk stjärna i London

Paradnumret

Tur att desserterna är överraskande starka. Chokladmatcha visar sig vara tunga browniebitar med glass av det gröna, japanska pulverteet matcha, lakrits-maränger och granité på passionsfrukt och yuzu. Paradnumret är dock chokladägget där varm, salt misokolasås hälls över så att det spricker och avslöjar vaniljglassen under. Den riktige sötsugne får garanterat sockerbehovet stillat av den digra dessertlådan med pannacotta, en något tung chokladmousse, hallonkompott och de fyllda japanska riskakorna mochis.

Kasai är onekligen något nytt i krog-stockholm och kökets ambitioner är lovvärda. Men lägg ned det fåniga koncepttänkandet och fokusera på maten.