Hoppa till innehållet

Stjärnkrogen är en enda miss från högsta betyg

Di:s krogtestare tar sig till Djurgården i Stockholm och blir golvade av lokalt förankrad gastronomi i sin mest geniuna form. Allt känns nytt och innovativt. Det är bara en fnurra på tråden som gör att stjärnkrogen missar full pott i betyget.

Magnus Ek. Till höger: Hängmörad oxfilé, syrad potatis och störrom.
Magnus Ek. Till höger: Hängmörad oxfilé, syrad potatis och störrom.
Magnus Ek.
Magnus Ek.
Oaxen Krog.Foto: Jonas Eng
Foto: Jonas Eng
Agneta Green och Magnus Ek.Foto: Jonas Eng
Vårlamm från Mälardalen med vilda och odlade örter, svart vitlök och havtorn.
Vårlamm från Mälardalen med vilda och odlade örter, svart vitlök och havtorn.Foto: Jonas Eng

För 25 år sedan, 1994, öppnade Magnus Ek och Agneta Green restaurang Oaxen på skärgårdsön med samma namn. När krögarparet flyttade in till Stockholm och 2013 öppnade en nybyggd restaurang på Djurgården behöll de namnet Oaxen, men med tilläggen Slip respektive Krog. 

Slip är den enklare bistrodelen, Krog är den lyxigare med två stjärnor i franska Guide Michelin. Där serveras endast en stor avsmakningsmeny. På hemsidan informeras inte om annat än priset, 2.300 kronor bara för maten. 

Att stänga en hyllad och prisbelönt restaurang för att under samma namn öppna i nybyggda lokaler på annan adress är något som både Frantzén i Stockholm och Noma i Köpenhamn gjort sedan dess. I det avseendet var Oaxen något av en föregångare. 

Magnus Ek är konsekvent nynordisk i sin matlagning. När allt fler börjat tumma på det internationellt hyllade kökets principer är det en ynnest att få uppleva denna lokalt förankrade gastronomi i sin mest genuina form. Oaxen har egna trädgårdsodlingar på Djurgården. Gotland, Östergötland, Skåne och Mälardalen är regioner som är representerade med råvaror på tallrikarna denna kväll. Skaldjuren har fångats i Nordnorges kalla vatten och på västkusten. Allt känns nytt, innovationsgraden är hög. 

Agneta Green och Magnus Ek.
Agneta Green och Magnus Ek.Foto: Jonas Eng

Vinets värld är en annan, här rör vi oss på bekant mark i den gamla världen, i huvudsak Frankrike. Det är ett väl anpassat paket med ett innehåll som ger gastronomin en extra, väl anpassad skjuts i gommen. De lite snåla serveringarna är emellertid ett irritationsmoment. Visserligen är personalen snabbt framme och fyller på med en liten skvätt när glasen står tomma, men för de här pengarna vill man att det ska kännas generöst.  

Sommarkvällen är ljummen och vi inleder med ett glas champagne utomhus med direkt närhet till vattnet. Vi sitter vid det smala sund som skiljer Djurgården från Beckholmen. En kajak passerar ljudlöst förbi och vi konstaterar att ett bättre läge kunde krögarparet knappast kunnat önska sig när de bytte skärgården mot staden.

En parad av aptitretare, eller snacks som det kallas numera, anländer i en jämn takt. Kvällens andra servering är på sitt sett den mest spektakulära, en islandsmussla med den aktningsvärda åldern av cirka 200 år. Vi äter under andakt och får veta att det är dykaren som uppskattat åldern utifrån musslans vikt. Årsringarna på skalet ger också vägledning.  

Efter åtta serveringar av små munsbitar, den ena läckrare än den andra, flyttar vi inomhus och middagen kan starta på riktigt. Första rätten är en pilgrimsmussla från den norska ön Hitra utanför Trondheim, en lite uttjatad stapelvara skulle man lite surmagat kunna invända. Men det vore att underskatta Magnus Ek, som serverar musslan rå med mjölksyrade krusbär men framför allt med en sås gjord på pepparrot. Det ger rätten en alldeles lagom krydda, som väl harmonierar med det vita vinets mineraler, ett vinho verde från Portugal. 

Vårlamm från Mälardalen med vilda och odlade örter, svart vitlök och havtorn.
Vårlamm från Mälardalen med vilda och odlade örter, svart vitlök och havtorn.

När den gröna sparrisen från Gotland serveras med rökt smör med jordärtskocka från Oaxens egen trädgård, stenbitsrom och fläderholladaise stannar vi för ett ögonblick upp. Vår servitris berättar nämligen att det är årets sista servering, därefter är sparrissäsongen slut. Att odla sparris är utmanande, det är inget Oaxen försöker sig på själva. Man vänder sig i stället till de som verkligen kan, producenter som erbjuder högsta kvalitet. Och de finns på Gotland.

Den höbakade rödbetan med egenodlad färsk vitlök ser som rätt betraktad inte mycket ut för världen, men när det därefter vankas havskräfta är våra sinnen åter på helspänn. Den kommer från Fjällbacka och har bakats lätt på björknäver i endast 60 sekunder. Den är därmed snudd på rå i kärnan och smakar utsökt när den doppas i en kräm på svartkål och geranium. 

Vårlammet från Mälardalen kommer i två serveringar och det gör även vinet visar det sig när sommelieren rullar fram en trävagn med två flaskor. Vi ställs inför ett val mellan en L'Olivaie Saint Joseph Domaine Coursodon från nedre Rhônedalen, årgång 2014, eller en Châteauneuf-du-Pape av extra ädelt slag. Det senare alternativet förfaller mycket frestande tills det framkommer att det betingar ett påslag på notan på 490 kronor per glas. Det dämpar genast vår entusiasm och vi nöjer oss med det vin som ingår i paketet, ett inte på något sätt dåligt val. 

Foto: Jonas Eng

Den andra serveringen av lammet består av sadeln som endast lätt snuddat vid josepergrillen och doppats i en kräm på karamelliserad grangrädde. De små köttbitarna serveras upplagda på ett fat med grankvistar och äts med fingrarna. 

När en vagn lastad med praliner anländer till bordet som avslutning kan vi summera antalet serveringar till 21, inklusive pralinvagnen, som egentligen är värd ett kapitel i sig. Det är en av flera trävagnar som anlänt till vårt bord under kvällen. Ett par har mekaniska funktioner, som att pressa saften ur huvudet på en havskräfta eller hyvla is när det är dags för dessert. Det anmärkningsvärda är att det är stjärnkocken Magnus Ek själv som snickrat både vagnar, träbestick och annat som vi äter ifrån. 

Det är till att vara mångkunnig. I samband med flytten från Oaxen till Djurgården uppmärksammade Di Weekend att Magnus Ek också är en talangfull amatörfotograf. Därtill är han alltså en skicklig finsnickare. Att Magnus Ek tillhör den yppersta eliten inom fine dining, denna mest krävande gren av gastronomin, torde emellertid vid det här laget vara välkänt. 

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera