Di Weekend KROG

Krogtest: Nytändning, tack!

Krogromantik – Tranan är en anrik krog med klassisk inredning.

Oskar Omne

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Storhetstiden är avlägsen för denna krogklassiker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På tisdag öppnar Citybanan efter åtta och ett halvt års arbete.

Därmed blir Odenplan en ny knutpunkt där cirka 30 000 människor beräknas byta mellan pendeltåg och tunnelbana varje dag. Totalt räknar Trafikverket med 56 000 på- eller avstigande resenärer vid Odenplan.

Alldeles intill den nya stationsbyggnaden ligger Café Tranan. I närmare 90 år, sedan 1929, har restaurangen legat på samma plats.

Det gamla ölkaféet är en trevlig krog med enkla trämöbler och rödvitrutiga dukar. En så kallad krogklassiker, med en färgstark historia. I genren är utbudet kring Odenplan stort, både Tennstopet och Wasahof ligger i närheten.

Det finns uppenbarligen en stor publik som vill äta traditionella rätter i historisk miljö. Det har varit gott om gäster vid våra besök och restaurangens omsättning har ökat stadigt, fastän Odenplan under många år var en byggarbetsplats, ett stort hål i marken omgärdat av ett ogästvänligt byggplank. Men det är samtidigt nästan så att det krävs en infrastruktursatsning på 17 miljarder kronor för att vårt intresse ska vändas mot en restaurang som Tranan. En anrik krog, där tiden till synes står stilla, tar man liksom för given.

Här finns de rätter man förväntar sig: Wallenbergare, rimmad lax, råbiff – det som kallas svensk husmanskost.

FAKTA
Café Tranan, Stockholm

Totalpoäng: 16

Mat: 6 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Förrätter: 135–285 kronor. Huvudrätter 160–395 kronor. Desserter: 95–125 kronor.

Öppettider: Vardagar 11.30–23.00, helger 12.00–23.00. OBS! Sommartid öppet från kl 17.00.

Antal platser: 80 inne plus 30 ute.

Köksmästare: Mac Donald Lundgren.

Adress: Karlbergsvägen 14.

Telefon: 08-527 281 00.

Webbplats: Tranan.se.

Senast testad:

VISA MER

Den smörstekta strömmingen med potatismos ska visst ha funnits på menyn ända sedan starten 1929. Att köttbullar serveras är så givet att de inte ens finns uppsatta på menyn, det vet man bara.

Lite trist är det att varje besök har inletts med upplysningen att ostronen tyvärr är slut, liksom en av de mer attraktiva huvudrätterna. Och då har vi ändå varit på plats tidigt.

Krogtest: Såsig nostalgitripp

Gott och okomplicerat

Nåväl, den goda stämningen infinner sig i alla fall med matjessill från norska Norrøna, en liten nubbe och en kall öl därtill. Det är en naturligt fet sill med härlig sötma, som serveras med rikligt med brynt smör. Lika gott som okomplicerat.

Den halstrade ryggfilén av kummel serveras med ett pocherat ägg på toppen och med finhackad matjessill under. Det är ingen lyckad smakkombination, sillens kraftiga smak tar över. En riktigt fin bit ryggfilé ska kunna klara sig på egna meriter kan man tycka.

Risotton är en besvikelse. Riset har en trist besk bismak och sältan i bläckfisken tillsammans med parmesanen blir lite för mycket. Frågetecken också för mängden röd chili. Trösten är den rikliga tilldelningen av vongolesnäckor. 

Länge sedan storhetstiden

Ödmjuk perfektion på Ichi

Trots sin långa erfarenhet uppvisar Café Tranan en förvånande ojämnhet både vad gäller service och mat. Vid ett tillfälle är servicen uppmärksam och snabb trots en fullsatt matsal. Nästa gång är den betydligt långsammare trots att det inte är lika mycket folk. Men vinrekommendationerna är genomgående utmärkta och stämningen är hög.

Café Tranan är en krog som vi så gärna skulle vilja kalla älskvärd, dit vi kunde gå ofta för en bit vällagad mat till ett rimligt pris. Men tyvärr vet de så kallade krogklassikerna att ta betalt.

Det börjar bli länge sedan Tranans senaste storhetstid. Det var under 1990-talet som kända rockartister uppträdde i baren en trappa ned och krogen var något av Vasastans motsvarighet till då hippa Hannas krog på Södermalm. Törs man hoppas på en nytändning?