Di Weekend KROG

Krogtest: Nya affärer i anrikt bankpalats

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har testätit på Stockholmskrogen Bonnie’s.

Jack Mikrut

I det gamla bankpalatset Bank Hotel bjuds det på internationella rätter med inspiration från Medelhavet. Det är gott, dyrt och fullt med folk.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad i helvete har dom för sig inne i banken efter tre?” Hasse och Tages frågeställning från 1966, med tillhörande förslag på aktiviteter (”Sitter dom och stoppar pengar i sin egen portmonnä? Eller spelar dom roulette där inne med kamreren som croupier?”) är lika ­aktuell i dag som då.

52 år efter att frågeställningen formulerades kan vi äntligen ge svar:

Vi vet vad dom gör i banken efter tre!

Det är fullsatt på restaurangen Bonnie’s i nyöppnade Bank Hotel när vi strax efter invigningen försöker nypa ett bord. Den uppsluppna stämningen känns av redan ute på Arsenalsgatan. Det är stimmigt och fullt med folk i rörelse trots att timmen är sen. Cyklisterna kryssar mellan vita skjortor och knytblusar, taxibilarna letar sig försiktigt fram med affärsresenärer på väg till Bank Hotel, och på Bistro Arsenalen mitt emot är det knökfullt. Denna tidi­gare lite sömniga transportsträcka mellan finans­kvarteren på Blasieholmstorg och Nybroplan har genomgått en fullkomlig metamorfos det senaste året.

Blasieholmen är en halvö i Stockholm som enligt den senaste statistiken endast hade nio bofasta invånare, men här arbetar dagligdags många tusen på till exempel advokatbyråer, banker, finansinstitut, och rekryteringsfirmor och sprudlar så­ledes av liv på dagen. Under helger och kvällstid råder ett tyst mörker.

FAKTA
Bonnie’s, Stockholm

Totalbetyg: 19 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 5 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 päng

Priser: Förrätter 55–195 kronor, huvudrätter 215–415 kronor, efterrätter 85–295 kronor.

Antal platser: 94.

Öppet­tider: Frukost mån–fre 06.30 – 10.00, lördag och söndag 07.00–11.00, brunch lördag och söndag 12.00–15.00, lunch måndag–fredag 11.30–14.00, middag måndag–torsdag 17.00–23.00, fredag och lördag 17.00–23.30, söndag 17.00–22.00.

Köksmästare: Janne Holopainen.

Adress: Arsenalsgatan 6.

Telefon: 08 598 580 20.

Webbplats: bankhotel.se.

VISA MER
Sex meter högt i tak

Men nu är det liv i luckan. Det är knökfullt i den gamla bankhallen. Här ryms 94 gäster under glastaket sex meter upp och vi blir anvisade att vänta i cocktailbaren Pappilon ut mot gatan. Träpaneler, marmorbord, en vacker bardisk och ett par sköna sittgrupper, det ska andas internationellt, och det gör det verkligen. Se där en långväga industrinestor på besök och i hörnet en folkkär popstjärna. Det pratas engelska, franska och japanska. Det är en brokig samling som trängs i den lilla lokalen.

Bonnies serverar både frukost, lunch, middag och även brunch på helgen, men även här gäller det att boka bord i tid, vi lämnar baren efter en drink och åter­vänder för lunch i matsalen en annan dag.

Alert och artigt

Dagtid badar bankhallen i ljus, men trots den generösa rymden är det inga problem att hålla konversationen fri från nyfikna bordsgrannar. Tonfisksalladen, kallad ­Clyde’s, är elegant och fisken perfekt ­halstrad. Under berget av sallad hittar vi en avokadokräm som lyfter rätten fint. ­Servicen är alert och artig, vi blir väl omhändertagna.

I lokalen från 1910 har tidigare advokatbyrån Settervalls huserat och bland ännu tidigare hyresgäster finns Svenska Handelsbanken, Diskontobank och Wermlands Enskilda Bank.

I augusti slogs de tunga järndörrarna upp till nyrenoverade boutiquehotellet Bank Hotel, med 115 rum i Stureplansgruppens ägo.

Omtest: Bonnie’s levererar

Lite befriande lyser det rådande och omåttligt populära konceptet med närproducerade råvaror i säsong med sin frånvaro. I stället är köket ”internationellt” med inspiration från Medelhavet.

När vi äntligen får bord för vår första kvällssittning beställer vi in oliver från Apulien, mandlar från Marcona och härligt syrliga boquerones. Ostronen går att få från både Orust och Frankrike, och vi serveras en syndigt flottig foccacia. Vinlistan är signerad rutinerade Fredrik Horn, med en bakgrund från både PM & Vänner och Oaxen Slip & Krog. Den krispiga champagnen från Michel Gonet ­passar perfekt med tilltuggen.

Smak av söt sol

Bland förrätterna imponeras vi av en ­burrata med lagrad citron och grön ­chili, tomaterna är perfekt mogna och fulla med smaken av söt sol. En grillad havs­kräfta med saffran, tomat och fänkål smakar fint, men skulle må bra av ett ­stiligare upplägg.

Huvudrätterna är vällagade och högt prissatta, men vi serveras också en rejäl bit grillad kalvkotlett på ben, rödvinssås, stuvad kål och gnocchi med tryffel.

Sandefjordsåsen som täcker den ­pocherade rödtungan innehåller inte mindre än fyra sorters rom och serveras med spenat och potatis. Klassiskt smaskigt och såsen lämnar inget övrigt att önska. Möjligen en sked för att sleva upp de sista dropparna.

Chokladgrisen smäller högst

Bland efterrätterna är ”Smash the piggybank” en riktig raket i sociala medier. Silvervagnen rullas ut och med en hammare får gästerna slå sönder chokladgrisen fylld med maräng och serverad med björnbär och björnbärssorbet med vaniljparfait, hasselnötter och som får en rejäl bit kolasås ringlad över sig efter full­bordat verk. Rekommenderas för minst två personer, men kanske snarare tre.

Bäddat för en skön helg i bankpalatset

Långt in på nattkröken droppar nya besökare in för de sena sittningarna. Stockholm fortsätter oförtrutet att växa, både med hotell och nya krogar.

Tänk att det kan vara så populärt på banken efter tre!