Di Weekend KROG

Krogtest: Ny nisch och höga ambitioner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blodanka med anklever, grillat plommon och tryffel.

Banfa Jawla

På Nisch serveras en fast sexrättsmeny som visar sig vara ett riktigt fynd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För de flesta är smörgåstårta en klassisk, om än rätt ­mastig festrätt. För Claes Björling, som startade restaurang 2012 och bestämde sig för att kalla den Smörgåstårteriet, har den mest varit ett gissel. Namnet blev som ett tuggummi som vägrade lossna från skosulan.

Döpt efter det som från början hade ­varit en kul grej på menyn visade sig krognamnet vara svårt att få ur gästernas medvetanden. Och då försökte ändå köket ­lägga ribban högt och laga finmat med svensk touch.

Men i våras tröttnade man, kanske på att vara för nischad, och nu heter restaurangen kort och gott just Nisch.

”Det är fyra år sedan vi tog bort den ­sista smörgåstårtan från menyn, men senast i dag ringde det folk som ville beställa det av oss”, suckar en av servitörerna när vi frågar om namnbytet.

Konceptet för den ”nya” restaurangen är en fast sexrättsmeny som byts ut månat­ligen, där varje rätt är lagom mystiskt ­beskriven på engelska med tre ingredienser. Vad sägs exempelvis om orden lichen eller spruce?

FAKTA
Nisch, Stockholm

Totalbetyg: 21 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 5 poäng

Pris: Meny 755 kronor (vinpaket 650 kronor).

Antal platser: 30.

Öppettider: Tisdag–lördag 18.00-23.00.

Köksmästare: Claes Björling.

Adress: Dalagatan 42, Stockholm.

Telefon: 08-94 91 13.

Webbplats: nischrestaurant.com.

VISA MER

Bemötandet är hjärtligt, men också ­bestämt. Om restaurangen öppnar kl 18.00 slås portarna också upp då och vi hänvisas till att vänta utanför på uteserveringen när vi råkar vara elva minuter för tidiga. I strålande sensommarväder med en fördrink framför oss är detta ­inget att sura över, men när hösten blir kyli­gare behöver man nog tänka om.

Vi kan direkt slå fast att köket har ambi­tioner. Och vet vad man håller på med.

”Flera av de här rätterna skulle inte göra bort sig på en stjärnkrog”, teaterviskar en i sällskapet belåtet under ett av våra besök.

Visst är det så. Matbetyget landar på en åtta, men är ruggigt nära en nia.

Framför allt krånglar man inte till det i onödan. Precis som vår kypare påpekar är kvaliteten på den svenska fisken, fjäll­röding respektive regnbågsforell, ”fruktansvärt bra” just nu. Det behövs inte så mycket mer i smakväg än små såsklickar smaksatta med jalapeño respektive färsk dill och några bitar kålrabbi för att skapa en nära nog perfekt rätt.

De rena smakerna återkommer. Ank­leverskummet med kantarell och makrill är umami med extra allt. I nästa rätt gömmer sig en bit himmelsk entrecôte under grillad spetskål eller ett par skivor ankbröst med tryffelsmak som kvällens enda kötträtt.

Som en svensk höstskog

Till allt detta serveras ovanliga glasviner ur ett suveränt komponerat vinpaket, med lagom långa anekdoter kring vinmakaren.

Menyn rymmer också alltid två högklassiga desserter. Hallonglassen är som att vandra in i en svensk höstskog med en bädd av lavendel och droppar av gran­olja (där har ni spruce). Den hemma­gjorda pinnglassen med lakritssmak är över­naturligt god med en härlig sälta i skalet och serveras vackert på stenhäll.

Mycket för pengarna

På minussidan återfinns den lite uddlösa inledningen. Det dröjer snäppet för länge innan vi får in vår första rätt och nog ­skulle restaurangen kunna bjuda på lite bröd i väntan på denna.

I stället kommer det in en svensk ­variant på ssam, det koreanska sättet att servera mat, där salladsblad används som ett sorts ätbart skal. I detta fall ett knaprigt salladsblad toppat med färgglad grönvit ramslökskräm som äts upp i en tugga. Därpå följer en löjromsentré, som vid vårt ena ­besök är vacker, men i sanningens namn även så enkel att vi hade kunnat fixa till den hemma. Andra gången blir det roli­gare när köket skojar till det genom att peta in en smakrik lav (lichen) som tillbehör, något som fungerar betydligt bättre än det kanske kan låta.

Och ska man vara lite ­petig så är vi inte direkt övermätta efter måltiden.

Helt har Nisch inte heller lyckats göra sig av med arvet från Smörgåstårteriet. ­Notan pryds fortfarande av föregångarens storslagna emblem. För en krog som är så uppen­bart trött på det tidigare namnet kan detta tyckas lite märkligt.

Det är en nota som vi måste titta lite ­extra på. Inte på grund av den vackra symbolen i topp såklart. Nej, det är siffran på sista raden som fångar vår uppmärk­samhet. Det går inte att ducka för att man får mycket för pengarna på Nisch. Den fasta menyn är inget annat än ett fynd. Att smörgåstårtan numera är ett minne blott spelar faktiskt ingen roll.