Di Weekend KROG

Krogtest: Norrländsk enkelhet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Röding för två med pommes duchesse.

Simon Eliasson

De klassiska norrländska råvarorna står på menyn på CG Gastronomi i Luleå. Det är okomplicerat och gott, men köket borde våga ta ut svängarna lite mer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ett leende kan betyda så ­mycket. Bland det första som möter de ankommande på Kallax flygplats är just ett sådant tillhörande CG Gastronomis restaurangchef, delägare och sommelier Petter ­Nyberg. Tillsammans med några ­andra personer pryder han den stora turist­affisch som vill locka nyanlända till ­Luleås restaurangliv.

För det finns gott om riktigt trevliga krogar i denna Norrlandsmetropol. Att ­Petter Nyberg valts ut som affischnamn är på sätt och vis logiskt. Oddsen talar nämligen för att man förr eller senare hamnar på hans restaurang.

CG Gastronomi öppnade 2012 och tre år senare slog baren upp i lokalen intill. Och populariteten verkar hålla i sig. Det är rejält stimmigt i båda lokalerna under våra besök.

Det är lätt att glädjas åt lokalpatriotismen i menyn. Precis som på flera av ­Luleås ­andra restauranger visas de högkvali­tativa lokala råvarorna stolt upp. Det är löjrom, hjortron, ren, Gärdaost från Vuollerim och Jokkmokksskinka för hela slanten.

Men vi väljer att inleda med en kalv­tartar på innanlår, som sig bör grovt ­hackad, här blandad med silverlök, picklade gröna tomater och pinjenötter och toppade med hyvlade flarn parmesan och basilika. Helt perfekt.

FAKTA
CG Gastronomi, Luleå

Priser: Förrätter 99–319 kronor, varmrätter 229–439 kronor, efterrätter 109–139 kronor. ­

Antal platser: 110.

Öppettider: Måndag–torsdag 17.00–00.00, fredag 16.00–01.00, lördag 16.00–01.00.

Köksmästare: Tomas Larsson.

Adress: Storgatan 9, Luleå.

Telefon: 0920-20 07 00.

Webbplats: restaurangcg.se.

Totalbetyg:

VISA MER

På andra sidan bordet kommer det in en portion klassiska franska mollusker. CG:s sniglar levereras dock inte på en ­typisk snigeltallrik utan med smörstekta ostronskivlingar och ramslökskräm. Vi har svårt att ­an-märka på den moderna tolk­ningen. Just enkelheten i ­rätterna är annars den röda tråden. ­Inget krånglas till utan de varma ­rätterna är precis vad som står i ­menyn, varken mer eller mindre. Och på gott och ont. Ibland kan man önska sig att köket vågade ta ut svängarna lite mer, men det här är å andra sidan CG:s koncept.

Hängmörar köttet själva

Servicen briljerar kvällen igenom. Trots en fullsatt matsal undgår inget Nyberg & co:s vaksamma ögon, maten presenteras självsäkert och pedagogiskt och de föreslagna vinvalen till är alldeles utmärkta.

Krogtest: Vilt och spännande i Luleås vardagsrum

Till renen och kalven till huvudrätt serveras exempelvis en alldeles ljuvlig pinot noir. Vi blickade länge längtansfullt mot det välfyllda köttskåpet, där restau­rangen hängmörar välvalda köttstycken, innan valet till slut föll på just dessa rätter.

Vi får inga skäl att ångra oss. Båda är perfekt grillade med en inbjudande rosa kärna precis som medium rare ska vara. Kalven serveras för sig själv på ett separat fat med papper under. I stället får den tillhörande risotton med oxmärg, parmesan och brynt smör inta huvudrollen på tall­riken. Smaken är det inget fel på, men nog tycker vi att risotton ska vara mer krämig än rinnig, något köket inte lyckas få till.

Renen spelar å sin sida helt huvud­rollen, tronande ovanpå potatispuré, rikligt med smörstekta champinjoner, sidfläsk och en ensam primörmorot. Klassiskt och vällagat.

Rabarbern smartaste valet

Det visar sig lite övermodigt att beställa in chokladdesserten efteråt. In kommer en mäktig chokladcremeux ovanpå en smulig sand av choklad, chocolate chip cookies, hasselnötspralin och en lättare mjölkchokladglass. Gott, men mäktigt ­efter köttfesten. Rabarbern är ett smar­tare, och lättare, val med ett helrosa tema: rabarberkompott, rosmjölkspannacotta, red velvet sponge cake.

Krogtest: Goda matminnen väcks till liv

Mättnaden till trots så blir helhets­intrycket väldigt gott och vi lämnar CG med ett leende på läpparna. Det verkar smitta av sig.