Di Weekend KROG

Krogtest: Nook går på knock

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lokalen går i sobert svart och vitt med röda lampor som blickfång.

Jack Mikrut

Nook håller ställningarna som en av Stockholms absolut mest prisvärda krogar. Det är svårt att inte imponeras av vad som serveras till den förhållandevis låga prislappen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En Piff utan en Puff, en Siegfried utan en Roy eller en Lennon utan en McCartney. Det känns onaturligt om den ena halvan av en självklar duo skulle försvinna.

Så när köksmästaren Claes Grännsjö plötsligt slutade i somras och lämnade Nook, som han drivit ihop med kompanjonen tillika sommeliern Alexander Bäckman i snart fem år, fanns det skäl till oro.

Radarparet lärde känna varandra redan på Michelinkrogen Kock & Vin (nuvarande Koka) i Göteborg och jobbade ihop i sex år innan de drog upp bopålarna och flyttade till Sveriges baksida. I början av 2014 öppnade de Nook ihop i då lugna, nästan lite avsides kvarter på östra Söder, kvarter som i dag fullkomligt vimlar av bra krogar.

Nooks upplägg med två fasta menyer med finmat med lätt asiatisk touch till lågpris gick snabbt hem både hos publiken och recensenterna. När Di Weekend senast besökte restaurangen för drygt två år sedan delade vi ut hela 22 poäng och var smått lyriska.

När vi åter kliver in i den gamla VVS-­butiken på Åsögatan går det inte annat än att fundera över hur Claes Grännsjös exit har påverkat Nook. Håller köket fortfarande klassen? Har man börjat rucka på konceptet?

Men vi kan andas ut. Alla farhågor ­visar sig vara helt grundlösa. Nook är sig, som tur är, på pricken likt.

FAKTA
Nook, Stockholm

Rätter: Snacks: 45-80 kronor. Förrätter: 170-180 ­kronor. Varmrätter: 270-285 kronor. Desserter: 105-115 kronor. Trerättersmenyer: 400 och 450 kronor.

Antal platser: 46.

Öppettider: Tisdag-lördag: 17.00-23.00.

Köksmästare: Max Duhs och Gustaf Larsson.

Adress: Åsögatan 176,116 32 Stockholm.

Telefon: 08-702 12 22.

Webbplats: nookrestaurang.se.

Senast testad: 20 maj 2016 (22 poäng).

Poäng:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 5

Total poäng: 22

VISA MER
Extremt prisvärda menyer

När vi var här senast skrev vi att det är svårt att hitta mer prisvärd mat i Stockholm. Nu kostar trerättersmenyerna visserligen 50 kronor mer (400 respektive 450 kronor) men det är ändå omöjligt att inte imponeras över vad som serveras till denna låga prislapp.

Det är svårt att hålla sig från att beställa något från snacksmenyn att starta med, en liten extrakostnad som är väl investerade pengar. Även om man väljer ett par sådana och följer vinrekommendationerna stannar notan på en tusenlapp per skalle.

Krogtest: Ny nisch och höga ambitioner

De flesta av snacksen går att dela på, men klassikern porkbun äter man enklast, och helst, på egen hand: perfekt sidfläsk med hoisinsås och inlagd gurka i en ångad degbulle. Samma sak gäller det lilla grillade ankhjärtat som döljs i en ssäm, ett grönt salladsblad, och täcks av hackade cashewnötter. Det blir lite slibbigt när man äter båda rätterna, men att inte slicka fingrarna efteråt vore ett slöseri.

Vi prövar nykomlingen på snacks­menyn, ett lossat ostron med tomatgranité och pepparrotsgrädde, de hemmagjorda mandelspotatischipsen med stiligt överringlad rökt yoghurt och sikrom och majsbitarna i misosmörsås med ett berg av tunt riven parmesan ovanpå. Allt är smarta munsbitar inför den riktiga serveringen.

Trots den lilla prisskillnaden skiljer det inget i kvalitet mellan de två menyerna – de håller båda lika hög klass.

Desserterna? Små mästerverk

Cevichen av gös och råräkor får sällskap av gröna jordgubbar och citronverbena, samt habanadapeppar som ger smak, men inget som helst sting. Tatakibiffen täcks av små kantareller och får ännu mer svampsmak av sin karl-johanmajonnäs.

Huvudrätterna är än bättre. Den eldade sejryggen är en fast fiskbit, täckt av ett luftigt fänkålsskum. Bredvid ligger knaprig broccoli och grillad, vansinnigt smakrik gurka. Till det saftiga kycklinglåret samsas al dente spetskål med bränd grädde och det är svårt att inte känna sig bortskämd av köket.

Krogtest: Vilt och spännande i Luleås vardagsrum

Desserterna är små mästerverk. Som en sandwich huserar blåbär mellan två tunna havreflarn, toppad med vaniljglass där en liten grop grävts ur för att få plats med några droppar granskottsolja. Äppelsorbeten med fruset äpple och mandelgrädde är också ljuvlig.

Smyghöjer inte priserna

Vi blir väl omhändertagna av servicen. När Nook töms sent på vardagskvällen vid ett av våra besök springer de tre servitriserna i åttor kring vårt bord, ivriga att få ge oss just sina vinrekommendationer. Att det är så osynkat hade kunnat bli ansträngande, men här blir det bara charmigt. Inget missas ju.

Att Nook lyckas hålla klassen förvånar oss inte det minsta, men vi drar ändå en lättnadens suck över stabiliteten. Att hålla den höga kvaliteten över åren och inte lockas att smyghöja priserna när borden är fulla varje kväll imponerar stort. Nook är utan tvekan fortfarande en av stans allra mest prisvärda restauranger.