Di Weekend KROG

Krogtest: Nisch har tappat fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nisch har höga ambitioner, men kvaliteten på rätterna är inte längre lika jämn som vid Di Weekends tidigare testbesök.

Banfa Jawla

Trots att maten fortfarande håller hög klass är det inte längre självklart att kalla menyn på Nisch för ett fynd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När vi besökte Nisch vid Vasaparken under sensommaren hyllade vi restaurangen för en högt satt ribba och en underhållande kreati­vitet i köket. Det var granolja, ramslöks­krämer, lavar och lakrits som innova­tiva inslag på menyn.

När det oresonliga mörkret nu har dragit in över Stockholm framgår det ännu tydligare att det är maten som står i centrum i den, i sanningens namn, rätt asketiska lokalen. Den genomtänkta presentationen, med sobert upplagda tallrikar mot de nakna träborden, talar sitt tydliga språk.

Skillnad på tryffel och tryffel

Vi inleder med ett cirkulerat ägg i mustig buljong. Godkänt, men tyvärr för svår­ätet med liten sked och aningen fantasilöst. Den ätbara formen fylld med äpple och löjrom är en härligt uppfriskande munsbit som dock försvinner lite för fort.

Den djupröda råbiffen på kronhjort är vackert täckt av örtblad. Men varför använder man tryffelolja i köttet när det rivs färsk tryffel på den friterade jord­ärtskockan intill? Smaken mellan den äkta varan och kopian blir tyvärr uppenbar och vilken som är att föredra är inte svårt att gissa.

Däremot är den följande kötträtten helt perfekt: ljuvligt rosa fyrkanter av oxkött med underbart knapriga kanter, en tunn morot och en bit saftig portabellosvamp.

Och när desserterna kommer in påminns vi återigen om kökets högsta­nivå. Kombinationerna av miso, grillat päron, karamell och mjölk respektive björnbär och lavendel är inget annat än ena­stående.

Fyndstämpel inte längre självklar

Det råder ingen tvekan om att Nisch har höga ambitioner och maten håller fortfarande hög klass. Men med ett något dyrare och tyvärr inte lika spännande vinpaket och lite mer slätstrukna maträtter blir det ändå ett lägre betyg än ­senast.

Det är inte längre lika självklart som tidigare att kalla menyn för ett fynd. Inte minst då vår tidigare invändning om att man faktiskt inte riktigt blir mätt på en sjurättersmeny kvarstår.

Vi sänker därför betyget på prisvärdhet med en poäng och hoppas på att Nisch bara är inne i en tillfällig formsvacka.