Di Weekend KROG

Krogtest: Natur bör renodla

Välfyllda hyllor. Matsalen är murrigt mysig och stämningen familjär på Natur. Vinkällaren är välfylld med viner utan tillsatser.

Foto: Oskar Omne

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Härlig stämning, men onödigt många smaker på tallriken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ofta är det nyanserna som avgör. De små skillnaderna eller skiftningarna; i matens komposition, servicenivåns vänlighet, eller en så enkel sak som en välkomponerad spellista i restaurangens högtalare.

Ljudnivån på Natur är perfekt. Musikvalet likaså. Nygammal soul som The Solution med Nicke Andersson från The Hellacopters, eller Leon Bridges varvas med soulklassiker från 1960- och 1970-talet. Vi kommer genast i rätt stämning.

Göteborgskrogen Natur är en familjär bekantskap på en tvärgata till Avenyn. Det är tätt mellan borden i den lilla lokalen, men trots det råder det ingen brist på uppmärksamhet från den gladlynta personalen. Gott om goda viner finns det och menyn är föredömligt kort. Fyra förrätter, fem huvudrätter, två efterrätter och en ostservering. För den som inte kan välja finns varje kväll kockens val, en fast meny med tre rätter för 400 kronor, med vinpaket 770 kronor, ett riktigt prisvärt alternativ.

Unik råbiff

Rätterna är, så klart, tidsenligt närproducerade och i säsong. Kombinationen pilgrimsmussla och variation av kyckling har vi stött på flera gånger i krog-Sverige under våren. Smakmässigt fungerar de bra tillsammans, men kombinationen med pistagenötter, gurka och kålrabbi blir tyvärr en smak för mycket. Ett litet otyg som ska visa sig återkomma senare vid våra besök.

FAKTA
Natur, Göteborg

Totalpoäng: 18
Mat: 7 poäng
Miljö: 3 poäng
Service: 4 poäng
Prisvärt: 4 poäng

Pris: Förrätter 125–142 kronor, varmrätter 230–262 kronor, dessert 100 kronor.
Öppettider: Måndag–lördag från 17.00
Antal platser: 40.
Adress: Geijersgatan 12.
Telefon: 031-16 08 88
Webbplats: restaurangnatur.se
Senast testad: -

VISA MER

Råbiffen är däremot värd en sittning i sig. De senaste årens råbiff-inflation i krogköken har gjort den till en svår rätt att få unik. Det lyckas man verkligen med på Natur, trots de gamla vanliga ingredienserna: löjrom, äggkräm, krispig kapris, pepparrotskräm och kroketter. Det låter som det brukar på papperet, men köttet är härligt fluffigt och smakerna dansar lite som i ett luftigt köttmoln.

Onyanserat och svårmatchat

Krogtest: En chosefri pärla

Riktigt bra är också den hängmörade biffen, serverad med persiljerot, rökt märg, och äppelkompott. Här finns också vinägersky och rostad malt, men lyckligtvis svarar köttet upp mot smaksammelsuriet. Vinkombinationen är inte särskilt lätt med så många smaker i paletten. Det är precis på gränsen till för mycket.

Det blir extra tydligt är vi äter lammet. Denna gång är det minst två smaker för mycket på tallriken. Lammet kommer i två serveringar, dels som en liten sallads-taco på långkok, dels i en kakafoni med grillad grön sparris, rödbetor, färsk vitlök, picklade granskott, blåbärspulver och lammsky. Den här gången är det tyvärr onyanserat. Och återigen blir vinet svårmatchat, trots den gedigna vinkällaren.

Krogtest: Skön självsäkerhet

Vi sparar det enklaste till sist. Ostserveringen är just det vi saknar – en enkel tallrik med tre ostar. Inget krångel, bara bra råvaror och gott vin. Ibland måste sinnena få vila. Ambitionsnivån i köket är hög och servicen god. Vinkällaren är välfylld. Kockens val är prisvärt och den lilla lokalen är hemtrevlig. Vi kommer tillbaka.