Di Weekend KROG

Krogtest: Modigt – men en besvikelse

Rinner snabbt iväg. Di Weekends sällskap rekommenderas att dela på sju mellanrätter.

Foto: Hampus Andersson

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Menlöst och på gränsen till hutlöst – Di Weekend har ätit på Mathias Dahlgrens nya vegetariska restaurang Rutabaga.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Smakar det bra?”, frågar den trevliga servisen nyfiket.

”Tack bra”, svarar vi artigt.

Vi sitter ju trots allt i MatHias Dahlgrens restaurang. I nyöppnade Rutabaga (Rutabaga är kålrot på ålderdomlig svenska), på Grand Hôtel, i det som tidigare var den tvåstjärniga Matsalen.

Så det måste ju vara bra. Eller, vi hoppas ju så klart att det skall bli det.

Men nu är det så här: 20 meter bort ligger Matbaren. Där vet vi att det smakar bra. Vi vet ju att Mathias Dahlgren är en av Sveriges främsta kockar, som etablerade det nordiska köket och var en pionjär med smaskiga mellanrätter, vilket fortfarande är en rådande mattrend.

FAKTA
Rutabaga

Totalbetyg: 16 poäng

Mat: 6 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 2 poäng

Priser: Mellanrätter 125–295 kronor.

Antal platser: 56.

Öppettider: ­Måndag–lördag 17.00-24.00.

Köksmästare: Tommi Kobayashi.

Adress: Strömbron, 111 48 Stockholm. ­

Telefon: 08-679 35 84.

Webbplats: Rutabaga.se

VISA MER

Men nu sitter vi med en morot som är just en morot. Och även om den är bakad i en dyr Jospergrill så är det just bara en morot. En morot som kostar 250 kronor.

Spännande med vegetariskt

Det vegetariska initiativet är ett tecken i tiden. Modigt och spännande. Men efter ett par besök i olika konstellationer måste vi konstatera att Rutabaga är en dyrköpt besvikelse. Kejsaren är naken.

Om man ska döma efter priserna i menyn siktar Dahlgren högt även med Rutabaga. De flesta av mellanrätterna på menyn ligger på cirka 200 kronor styck, ett par är ytterligare en hundralapp dyrare. Eftersom vi rekommenderas att ta in sju eller åtta stycken att dela på rinner pengarna lätt iväg.

Rena rånet

Vid ett av våra besök får vi direkt ett startkit med rostade cashewnötter, grillad ananas och hemgjort bröd med grönt yogurtsmör till.

Cevichen på stora avokadobitar, jalapeños och lime har perfekt syra och bra tuggmotstånd. Än bättre är gurkan som grovt skuren får samsas med lite sjökorall i en sval, men aromatisk grön curry.

Men rårivna morötter för 170 kronor är rena rånet. Mango och mozzarella är just bara det. Vi får ingen information om ursprunget till mozzarellan eller mangon, som skulle kunna ge lite vägledning till priset.

Lakritssmaken på den bakade rosa lyxlöken Roscoff låter spännande på menyn, men är dock i svagaste laget. Den rostade blomkålen kommer inte alls till sin rätt med en grön variant på bearnaisesås som helt försvinner ur minnet sekunden som den dukas ut.

Omtest: Uppryckning av Dahlgren

Den orangea potatisen Andean är en av de dyraste rätterna på menyn och kvällens stora besvikelse. För 295 kronor får vi in en skål med mjölig potatis, blandad med äggula och lite tryffel. Helt menlöst.

Tvillingägg med tryffel är också en av de dyrare rätterna. Inte heller här ges vi vägledning till varför vi ska betala 295 kronor för två stekta ägg.

I mastigaste laget

De tyngsta rätterna sparas till sist. Gnocchivarianten gnudi, med rosenkålsblad och hyvlad tryffel är en av kvällens bästa, men lite onödigt smörstinn. Även jordärtskockorna med överklickad gräddfil och riven pepparrot är gyllengult friterade, men alldeles för mastiga.

Imponerande effektivt

Och snabbt går det. Efter en och en halv timme är vi färdiga och det i en matsal som vid ett av våra besök är full till sista plats.

Den effektiviteten imponerar. Det gör även servicen som är vansinnigt trevlig och insatt, precis som det brukar vara på Mathias Dahlgrens restauranger. Uppmärksamheten behöver man dock jobba med. Våra använda skedar dukas ut mitt i serveringen utan att det kommer in nya och ingen upptäcker att det är tomt i våra vinglas och erbjuder påfyllning trots att rätterna kommer och går.

Dahlgren sparar dock det bästa till sist. Desserterna är ren och skär lycka. Den lena kokosglassen, med rostade kokosflingor och vattenlingon på toppen och kolasåsen dulce de leche, är himmelsk. Det blir full pott även för den gröna sorbeten, med smak av basilika och lime och toppad med crunchiga mungbönsgroddar, som enligt vår servitris är det enda som är kvar från Matsalens meny.

Notan serveras tillsammans med en ljuvlig mjölkchokladkaka med honung och överströdd pollen, vackert formad som en vaxkaka. Sött så det förslår.

Grönt och personligt

Notan känns i kontrast rejält saltad. En, för vår del väldigt kort, helkväll går loss på 2 500 kronor för två personer. I den summan ingår sju mellanrätter och fyra glas vin. Det är på tok för mycket, ja på gränsen till hutlöst.

Se upp för drinkarna

Vinet är värt att nämnas. Vinvalet delas upp i kategorier som lätt, funky, fylligt och exklusivt. Det är lekfullt, men kanske väl barnsligt för en restaurang med ambitioner. Framför allt som det billigaste går loss på 160 kronor glaset. Champagnen kostar ännu mer, 200 kronor per glas.

En särskild varning utfärdas för de dyra växtbaserade drinkarna. Välj noga bland smakerna.

Vi lämnar Rutabaga, fortfarande lite hungriga och med tom plånbok.