Di Weekend KROG

Krogtest: Mister French vid Skeppsbron

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HÄRLIG blandning. Eton mess med jordgubbsglass, lättvispad grädde, maränger och jordgubbar.

Jesper Frisk

Ett fantastisk läge vid Skeppsbron i Stockholm och ett stabilt kök som räddar betyget när servicen fallerar. Di Weekend har ätit på Mister French.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Läget är onekligen Mister Frenchs största tillgång. Sommarklassikerns enorma uteveranda vid kajkanten på Skeppsbron har ostörd utsikt mot Stockholms inlopp och slottet precis runt hörnet. 

2013 tog Mister French över de gamla tullokalerna som Gamla Stans bryggeri och Pontus by the sea tidigare innehaft. Krogen blev snabbt en favorit för det yngre klientel som vanligtvis håller sig runt Stureplan. Di Weekends testpatrull var på den tiden långt ifrån imponerad och delade ut föga smickrande betyg. 

Mycket vatten har flutit förbi i Stockholms ström sedan dess och mycket är nytt även på Mister French. Restaurangen ­ingår i en koncern ägd av Sten Carlgren, med omsättning på över 150 Mkr, och med restauranger i Åre och Visby.

Nyligen har också Christian Hellberg, Årets kock 2011 och senast under ett decennium på Stureplansgruppens Griffin’s ­Steakhouse, rekryterats. Nog kan man tycka att detta borde borga för viss kvalitet på ­maten.

Vid vårt första besök avnjuter vi en utmärkt toast Skagen med riklig räkröra och två stora skivor av stekt brioche, en förrätt som lätt kan delas av två. Även råbiffen överraskar positivt med en fin fasthet och fräschör, samt ett alldeles lagom tjockt täcke av svart tryffel.

FAKTA
Mister French, Stockholm

Priser: Middag: Förrätter: 145–275 kronor. ­Huvudrätter: 225–415 kronor. Efterrätter: 45–165 kronor. Lunch: 135-195 kronor.

Antal platser: 80 inomhus, 90 utomhus.

Öppettider: Söndag–tisdag: 11.30–24.00, onsdag–lördag: 11.30–03.00.

Köksmästare: Christian Hellberg.

Adress: Tullhus 2, Stockholm.

Telefon: 08-20 20 95.

Webbplats: mrfrench.se.

Totalbetyg: 18 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 5 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

VISA MER

Varmrätterna håller också bra klass. Den hela vårkycklingen är perfekt grillad med mört kött som lätt lossnar från benen. Från den andra sidan bordet smackas det lyckligt över den fina torskryggen i smörig gräs­lökssås och rom, vilandes på det smarta tillbehöret blomkål. Senare visar sig även desserterna vara av god klass: en klassisk crème brûlée med fint knäckig yta och tydlig vaniljsmak, samt en oväntat lätt fryst chokladmousse med hallon, ringlad kolasås och maränger.

Hjälpsamt och kunnigt

Det mesta känns faktiskt helgjutet från sekunden som vi slår oss ner precis innanför de öppna glasdörrarna ut mot verandan. Servicen känns avslappnad, hjälpsam och kunnig. Och inte minst alert – mat och dryck ­kommer snabbt in. Vi hinner knappt få in varsitt glas champagne innan de beställda ostronen landar på vårt bord.

Krogtest: Hög klass på Dahlgrens klassiker

Just ostronutbudet får Mister French en stjärna i kanten för: fyra sorters ostron finns att välja på under samtliga våra ­besök och priserna är oväntat drägliga. Vi pro­menerar hem i kvällssolen med ett leende på läpparna, grundligt positivt över-raskade.

Köket räddar betyget

Andra gången som vi besöker Mister French blir intrycket ett annat. Trots bokat bord och en mer än halvtom veranda lyckas vi inte få plats utomhus en mycket tidig vardagskväll, hur vi än trugar. 

I stället placeras vi ensamma djupt inne i lokalen, precis intill disken in till köket där personalen springer i skytteltrafik för att hämta ut beställningar. Där blir vi helt bortglömda under stora delen av kvällen och mat som ska till vårt bord blir flera gånger stående inom synhåll bara några meter bort. Det går så långt att en av oss reser sig och frågar om vi inte kan ­hämta vårt ostronfat själva efter 20 minuters ­väntan ovanpå disken och urdruckna champagneglas.

Jo, servicen klarar inte riktigt trycket den här kvällen. Huvudrätten kommer in utan att förrätten är utdukad och vi får hojta högt och rätt ovärdigt för att lyckas locka till oss  uppmärksamhet för att fylla på våra glas med något nytt till samma rätt. 

Som tur är ger köket åter igen ett gott ­intryck och räddar upp betyget. 1980-talsklassikern skaldjurscocktail känns allt ­annat än daterad, med spänstiga räkor och färsk krabba. Den gratinerade hummern (kanadensisk, inte svensk) badar i läckert smör och har spänstig sting i dressing och sallad, men har tyvärr fått vänta lite för länge på sagda disk och kallnat något. Pepparbiffen är oklanderlig, men får sällskap av lite slätstrukna pommes frites.

Uppsluppet häng med spansk hetta Ett splittrat intryck

Mister French ger ett något splittrat ­intryck, men det otroliga läget och ett ­stabilt kök får oss att förlåta den tidvis ­röriga servicen. Den här moderna sommarkrogen kommer utan tvekan att locka ­gäster under den stundande semestern.