Di Weekend KROG

Krogtest: Mer fel än mellanrätt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nära stureplan. Penny & Bill ligger i en gammal banklokal på Grev Turegatans lugnare delar.

Foto: Hampus Andersson

Dyrt och onödigt komplicerat på Luxgruppens stimmiga gastropub.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad är egentligen en mellanrätt och hur stor är den? Det är en relevant fråga att ställa sig mitt i den pågående mellanrättstrenden på svenska restauranger. Av Di Weekends 30 senast testade krogar i listan här bredvid serverar en tredjedel konceptet mellanrätter. Just nu sitter vi på Penny & Bill, Lux-gruppens senaste tillskott i krogfamiljen som består av Lux Dag för dag, Bar, Eat och The Bakery. Vi har hört det förut och nu hör vi det igen:

”Beställ sex mellanrätter, perfekt att dela på två!”

Med mellanrätter är det som det gamla begreppet ”en stor stark” – det svenska mått som devalverades när storleken på glasen plötsligt minskades från 50 cl till 40, utan att priset justerades.

Vi betalar mer när rätterna blir mindre och det gäller tyvärr också på Penny & Bill. En mellanrätt borde rimligtvis vara större än en förrätt och mindre än en varmrätt. Åtminstone inte mindre än en normalstor förrätt, för faktum är att vi på många krogar skulle bli bra mycket mer mätta på tre förrätter än vi blir på motsvarande mängd mellanrätter.

En mellanrätt som dessutom är tänkt att dela med fler måste vara genomtänkt så till vida att själva innehållet faktiskt går att dela. Den som lyckas hitta kungskrabban i hummerrätten med grön tomat drar vinstlotten. Förloraren får tomaten.

FAKTA
Penny & Bill, Stockholm

Totalpoäng: 16

Mat: 7 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: 95-185 kronor.

Öppettider: Måndag-lördag 17.00-01.00.

Antal platser: 65.

Köksmästare: Magnus Svensson.

Adress: Grev Turegatan 30.

Telefon: 08-611 02 11.

Webbplats: Pennyandbill.se

Senast testad: -

VISA MER

Komplicerad meny

Menyn är tyvärr onödigt komplicerad och svår att överblicka. Rätterna, som kostar mellan 95 och 185 kronor är indelade i tre kategorier: ”Fresh”, med rätter baserade på grönsaker, fisk och skaldjur, ”Open fire”, grillade rätter av kött och fisk, samt ”Foodtails” där utvalda rätter från menyerna kombinerats med ambitiösa cocktails. Dessutom är menyn pyntad med Bills favoriträtter och Pennys val, vilket får oss att nyfiket undra; ”vilka är de här Penny och Bill egentligen?”

Omtest: Gott och vällagat för cocktailsugna

Vår trevliga servis slår omedelbart blå dunster i ögonen på oss och drar en historia om ett krögarpar med namnen Penny & Bill. Nåja, vi vet lyckligtvis bättre, men det finns en gräns för hur långt man kan ta storytelling i ett påhittat koncept.

Penny & Bill syftar snarare till den gamla banklokal i vilken krogen huserar. Platsen är Grev Turegatan, en bit upp där folkvimlet är glesare. Här öppnade kontorshotellet GT30 i mars, eller ”kontorsklubben” som man kallar verksamheten. Cirka 100 företag sitter tillsammans i huset och tanken är att möten mellan människor och branscher ska skapa en kreativ miljö. Förutom krogen Penny & Bill finns här fiket The Bakery, som också har öppet för lunch.

Bra för större sällskap

Lokalen känns anpassad för slappt häng efter jobbet. Stora kompisgäng får lätt plats och miljön inbjuder till stimmig, social samkväm i grupp – snarare än på tu man hand.

Krogtest: Fiskekrogen kan bli en pärla

Menyn passar också det konceptet bättre. Drinkarna är genomarbetade och goda. I ackompanjemang med de utvalda rätterna från foodtailsmenyn är det ett kul sätt att starta kvällen på. Lyckligtvis måste man inte hålla sig till alkoholstarka drinkar till maten. Vinlistan är kort men trevlig och mycket gott finns på glas.

Tyvärr finns det en del att arbeta med vad det gäller rätternas komposition och presentation. Prisnivån indikerar att vi ätit betydligt mer och bättre än vi faktiskt gjort.