Di Weekend KROG

Krogtest: Mellanrätter utan mersmak

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Martina Huber

Melker Andersson och Danyel Couet har visat sig alla annat än fega när det gäller att förnya sina restauranger. Kanske borde genreskapande krogen Smak i Stockholm stå näst på tur?
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mellanrätten är ett uttjatat fenomen i den svenska restaurangvärlden. Numera tycks det som att var och varannan krog arbetar utifrån detta koncept.

En av pionjärerna på området öppnade redan 1999 och firar således tjugoårsjubileum i år. Vid premiären hade restaurangen det något förvirrande namnet Restaurangen, nu heter den kort och gott Smak. Både adressen, Oxtorgsgatan precis intill Hötorget, och ägarna, Melker Andersson och Danyel Couet, är dock desamma. Smak är numera den äldsta kvarvarande restaurangen i firma Andersson-Couets krogkoncern F12-Gruppen.

Ändå sedan öppningen har restaurangen serverat rätter i en enda storlek baserade på smak istället för en tydlig huvudråvara. Med största sannolikhet var Smak alltså först i Stockholm med mellanrätter, det som sedan blivit en sådan jättetrend.

På menyn återfinns numera 19 matsmaker och fem dessertsmaker. För att bli mätt krävs det åtminstone fem rätter, men det går att beställa tre, sju eller bara en om så önskas. Till varje rätt erbjuds en skvätt vin, eller en smak som det givetvis kallas även här, för enhetspriset 60 kronor. Ett normaltstort glas kostar 120 kronor oavsett vilken sort man väljer.

Rödbeta och hasselnöt fin kombo

Trots att råbiffen tituleras som ”chili” är det inte överdrivet mycket hetta i rätten. Men smaken är utmärkt krämig och krispig tack vare den friterade purjolöken och med bra tuggmotstånd från kålrabbin. Den rökta rödbetan, eller ”hasselnöt” som det står i menyn, får också en stor stjärna i kanten tack vare den välbalanserade smakkombinationen gran, yoghurt och den nämnda nöten. Bakom namnet ”krondill” döljs en portion omsorgsfullt tillagad röding med en utsökt veloutésås och i ”pimento” får vi oss en härligt grytgulaschig ibericogris.

FAKTA
Smak, Stockholm

Priser: Mellanrätter: en 135 kronor, tre 400 kronor, fem 550 kronor och sju 690 kronor.

Antal platser: 115.

Öppettider: Lunch: måndag-fredag: 11.30–14.00. Middag: måndag-torsdag: 17.00–00.00, fredag-lördag: 17.00–01.00.

Köksmästare: Marcus Lindstedt och Tor Boman.

Adress: Oxtorgsgatan 14, 111 57 Stockholm.

Telefon: 08-22 09 52.

Webbplats: smakstockholm.se

Betyg:

Mat: 7

Miljö: 3

Service: 3

Prisvärt: 3

Totalt: 16 poäng

VISA MER
Glutentung dessertmeny

Men en del rätter på menyn är för slätstrukna, särskilt med tanke på namnet Smak. Tonfisken i ”kapris” doftar burkigt, umamismaken i valnötsrätten med kyckling och skogssvamp går oss förbi och gösbisquen blir väl smaklös trots sin fänkål.

På dessertfronten är det väldigt mycket gluten. Fyra av fem rätter närmare bestämt, vilket gör urvalet begränsat för dem som helst undviker just detta. Chokladvariationen med passionsfrukt är den bästa, men det blir lite för mycket av det goda med browniesmulorna i botten.

Krogtest: Sinnlig matkonst på Sensum

”Det här smakar som en efterrätt som jag skulle kunna göra: Ganska mycket kärlek, men inte lika mycket eftertanke”, konstaterar en i panelen.

Servicen är fläckfri vid vårt första besök: rapp, trevlig och diskret. Allt går som på ett löpande band. Och då är det ändå proppfullt på Smak den här kvällen.

Nästa gång är upplevelsen den motsatta. Trots att lokalen är halvtom placeras vi precis intill ett av de få bord som faktiskt råkar vara upptaget just då. Samtalet från paret bredvid tar över helt och det känns nästan som att vi sitter i knät på varandra, helt i onödan.

Det kommer fler missar som drar ner servicebetyget. Först propsas det om och om igen på att vi ska testa det rekommenderade vinet till en av rätterna, trots att vi redan påpekat att det är alldeles för sött för vår smak. På frågan om ett av dessertvinerna är sliskigt får vi därefter det lite syrliga svaret: ”Ja, det är ju ett dessertvin.” Dessutom sitter vi och väntar länge mellan rätterna – och de är ju ett antal.

Krogtest: Smakligt utan sting på Villa Anna Dags för förnyelse?

Generellt sett känns det som att mellanrättskrogen har något av en mellandag. Maten håller måttet, men är varken särskilt spektakulär eller prisvärd, servicen är ojämn och vinerna rimligt prissatta, men samtidigt alltför slätstrukna.

Nej, Smak behöver en uppryckning. Just nu fattas det en klo, något som ger tjugoåringen lite mer ungdomlig fräschör. Melker Andersson och Danyel Couet har knappast visat sig fega när det gäller att förnya sina restauranger. Turen kanske har kommit till Smak, hur stark mellanrättstrenden fortfarande må vara.