Di Weekend KROG

Krogtest: Mätta och belåtna på livliga vinbaren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STOR VARIATION. Fredrika Åström, köksmästare på vinbaren Grus Grus, bjuder ofta på nyheter i menyn. Även vinlistan är omväxlande.

Vinbaren Grus Grus i Stockholm håller stilen när Di Weekend kommer tillbaka för ett omtest. Det är gott och varierat och nu är portionerna större.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Med våren kom uteserveringarna. Vinbaren Grus Grus och moderkrogen Café Tranan breder ut sig på trottoaren intill Odenplan och livar upp. Kvällssolen gäckar oss visserligen, men stämningen är hög på uteserveringen.

Inne i matsalen är ljudnivån hög, på gränsen till påfrestande, men det är en rand­anmärkning.

Menyn skiftar snabbt, det noterade vi redan vid våra tidigare besök i februari. Nu blir vi näst intill golvade av en underbar pappardelle med ramslök och ricotta – krämig, smakrik och mättande. När vi bara några dagar senare råkar ha vägarna förbi och smiter in för att äta den igen, så har rätten ändrats. Lite snopet är det allt.

Även vinlistan är i ständig förvandling. Den har en dragning åt naturviner och innehåller alltid en handfull orangea ­viner, ett mellanting mellan rött och vitt vin som verkar vinna i popularitet.

Proppmätta på tre rätter

Köket har sin bas i Sverige med fokus på det italienska och franska, med avstickare till mer exotiska platser.

FAKTA
Grus Grus, Stockholm

Priser: Små- och mellanstora ­rätter 55–195 kronor.

Öppettider: Sön–ons 16.00-23.00, tors 16.00–24.00, fre–lör 16.00–01.00.

Adress: Karlbergsvägen 14, Stockholm.

Webbplats: grusgrusvinbar.se. Senast testad: 1 mars 2019 (19 poäng).

Totalbetyg: 19 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER

En invändning vid vårt ordinarie test var att portionerna var väl små. Det kan så klart vara en tillfällighet, men nu äter vi tre rätter var och blir proppmätta. Ost ­eller dessert får inte plats.

Mansaf är en traditionell jordansk rätt på lamm med yoghurt. Vi får in ett stort lammlägg med sultanrussin och nötter. Det möra köttet kring benet som sticker upp delar sig enkelt när vi sätter kniven i det. Och det är en riklig portion.

De saftiga purfärska svenska toma­terna som vi inleder måltiden med serveras med den krämiga buffelosten stracciatella samt balsamico.

Vi kommer tillbaka

Strax efter vårt besök kom nyheten att ­makrill rödlistas i årets upplaga av Fiskguiden, som ges ut av Världsnaturfonden. Den makrill som man ska avstå fiskas i Nordostatlanten. Var makrillen som finns på menyn på Grus Grus ­kommer ifrån framgår inte, det var i vart fall ingen fisk vi åt. Vi fastnade i stället för en bit torsk med grillad vitkål och vattenkrasse, även det en rejäl portion.

Hur det blir med makrillen, om den fortfarande serveras, får vi se vid nästa besök, för vi återkommer. Var så säkra.