Di Weekend KROG

Krogtest: Matmagi i skymundan på Prospero

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Den anonyma trädörren avslöjar på inga sätt att en av de mest ambitiösa restaurangerna som öppnat i Stockholm på länge finns en halvtrappa ner. Men vad du än gör, gå inte förbi Prospero.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är inte lätt att hitta till Prospero. Eller ska man säga att det är lätt att gå förbi detta nytillskott i de krogtäta kvarteren på Roslagsgatan, där bland annat Filip Fasténs Agrikultur, med stjärna i Guide Michelin, huserar några hundra meter längre upp.

Det fermenteras, torkas och syras i diverse burkar och behållare runt om i den spartanska, ja rentav småtråkiga källarlokalen. Ur högtalarna strömmar en suverän spellista med soul, 60-talsklassiker och indiepop på lagom volym. På restaurangens Instagram aviseras den nya brunchen med en bild på rockgruppen Libertines frontman Pete Doherty inmundigades en 4 000-kalorifrukost på en brittisk uteservering.

Det vore lätt att avfärda den unga kocktrion Eric Wikström, David Arvidsson och Niklas Näselius som trendkänsliga hipsters. Men det vore ett stort misstag.

Låt oss säga det direkt. Prospero är nära full pott på maten. Två av de fem rätterna på den fasta menyn, som skiftar från dag till dag, är drömsk perfektion och den lilla amusen på rostad svensk nypotatis med ­riven svensk ”pecorino” från Bredbyn är genial i sin enkelhet.

För enkelt är det på Prospero och samtidigt inte alls. Fina råvaror kombineras med kända och okända örter, något fermenterat slängs in och vips, så ligger det något man aldrig har sett maken till på tallriken. Här blir 1 +1 betydligt mer än 2.

FAKTA
Prospero, Stockholm

Priser: Meny: 495 kronor (inklusive vinpaket och osttallrik 1 395 kronor).

Antal platser: 18.

Öppettider: Tisdag-lördag: 17.00-22.00.

Köksmästare: Eric Wikström, David Arvidsson och Niklas Näselius.

Adress: Roslagsgatan 21.

Telefon: 076- 669 67 99.

Webbplats: prospero-restaurant.com

Betyg:

Mat: 9

Miljö: 3

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 20

VISA MER
Vackert och smakrikt

Matmagin inleds direkt med bitar av ena gången rå gös, andra gången hiramasa, ­eller sydseriola som det tydligen heter på svenska, med libbsticka i en magnifikt smakrik buljong på rostad tomat och fermenterad svamp.

Krogtest: Sinnlig matkonst på Sensum

Zucchinipastan döljs nästan helt av skummad sparrismjölk, toppad med ostronört. Vackert så det förslår, men även kvällens mest diskreta smaksättning. Nästa gång har zucchinin bytts ut mot spetskål och fått sällskap av bakad riven äggula, vilket tar rätten till högre höjder. Även det läckert rosa lammet (ena kvällen, den andra är det kalv) gömmer sig under ett berg av strimlad gurka ­respektive agretti och kombineras smakfullt med en sardellsmakande smörsås. Till och med granitén på jasminblommor med smultron som kommer in för att rensa gommen mellan rätterna får oss att stöna av lycka.

Desserter i mästarklass

Hur kul kan en yoghurtglass vara? Hur kul som helst är svaret. Beströdd med rosenblad, trädgårdssyra och en hemgjord svartvinbladsolja är det som att ta en tugga trädgård. Det är utan tvekan en av de bästa desserter vi någonsin har ätit.

Till maten serveras väl utvalda natur­viner, bland annat från lite mer ovanliga vinländer (Slovakien någon?). Vill man inte gå all-in på vinpaketet finns de också att köpa på glas.

Krogtest: Aloës stjärntrio spänner bågen

Den enda anmärkningen vi har är att skorpan på det hemlagade, annars utmärkta surdegsbrödet är lite lätt bränt vid ett av våra besök. Det säger det mesta att vi inte hittar något viktigare att anmärka på.

Det är dock sällan som vi känt sådan kluvenhet kring prisvärdheten på en krog. Å ena sidan är 495 kronor för en femrättersmeny av den här kalibern inget annat än otroligt. Å andra sidan slutar notan på ­ytterligare 900 kronor om man adderar vinpaketet (samt en liten osttallrik med tre skivor Almnäs Tegel med rostade pumpakärnor). Det är rätt saftigt, oaktat kvaliteten och att det ingår ett glas till varje rätt.

Men vi väljer att fria hellre än fälla och ger en stark fyra i prisvärdhet. Och inte minst ett högt totalbetyg. Prospero är ett fynd. Om kocktrion fortsätter så här är ­Agrikultur snart inte den enda stjärnkrogen på Roslagsgatan.