Di Weekend KROG

Krogtest: Lekfullt, smarrigt och härligt rörigt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Japansk snabbmat? Nej, på Misshumasshu är både mat och service finstämd.

Jack Mikrut

Stockholm möter Tokyo i ett härligt mischmasch. Adam Dahlbergs och Albin Wessmans nya krog är en riktig fullträff med generösa priser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vilken röra! Ett enda mischmasch – eller ”miss-humasshu” som det heter på japanska. Krögarduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har öppnat nytt i Birger Jarlspassagen, Sve­riges ­kanske snyggaste minigalleria. Här utlovas en del Stockholm och en hel del Tokyo, nudlar och whisky och massa annat, i en avslappnad och uppsluppen miljö. Redan vid ­ingången, antingen från Birger Jarlsgatan eller Norrmalmstorg, varslas om lekfullhet. Två orangea koner visar vägen.

Först: Man måste konstatera att med tanke på de senaste årens massiva vurm för asiatiska kök krävs något alldeles ­extra för att sticka ut i mängden.

Duon möttes i smaknestorn Mattias Dahlgrens kök och arbetade tillsammans i stjärnkockens kök på bland annat Bon Lloc och Matbaren innan de öppnade matstudio i egen regi. Så småningom blev matstudion restaurang, en av de bättre i Stockholm, under namnet Adam/Albin.

Birger Jarlspassagen stod klar 1897, före­bilderna fanns i Paris och Berlin. ­Redan från start var det en galleria i framkant. I början av förra seklet kunde man här bland annat beskåda ett fyra meter stort cylindriskt tittskåp som visade stereo­­skopiska bilder och senare, på ­1960-­talet, öppnade Gul & Blå sin första butik i gallerian.

I Strindbergs drama

Författaren August Strindberg blev faktiskt så förtjust i Birger Jarlspassagen att den fick vara kuliss i ett kapitel av hans sista drama Stora landsvägen från 1909. I akt fyra, En passage i staden kommer ”den gamle Japanen” ut ur tehandeln i passagen. Han ser döende ut. Dramats huvudperson, kallad ”Jägarn” kommer fram och stöder honom. Japanen säger:

FAKTA
Misshumasshu , Stockholm

Pris: Smårätter 65–195 kronor, huvudrätter 175–225 kronor, desserter 115 kronor.

Öppettider: Måndag–tisdag 11.00-24.00, onsdag–fredag 11.00–01.00, lördag 12.00–01.00, söndag 12.00–22.00.

Antal platser: 70.

Köksmästare : Anders Dahl.

Adress: Birger Jarlspassagen.

Telefon: 08-425 125 50.

Webbplats: misshumasshu.se.

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 5 poäng

VISA MER

”En människa, äntligen! Varifrån, varthän?”

”Jägarn” svarar:

”Från stora landsvägen; varmed kan jag tjäna?”

”Japanen” replikerar:

”Hjälp mig att dö.“

Jägarn svarar behjälpligt:

Krogtest: Låtsas-Tokyo övertygar

”Det hinner man alltid.”

(Ur Stora landsvägen, Albert Bonniers förlag 1909).

Högt tryck en fredag

Strindberg hade känt igen mycket i sin älskade passage om han återuppstånden klev in i dag, mycket är sig likt. Men så har ett stycke Adam/Albin flyttat in, med ett härligt rörigt koncept. I den lilla baren ut mot gatan är det högt tryck en fredag ­efter fem och det serveras smarriga drinkar med roliga namn som ”Fukushima Lightning” och ”Imperial Sakura”, det är saké och gin mest överallt.

I matsalen påminner lysrörsljuset om ett japanskt snabbmatställe. Det är långt från stärkta dukar och tända ljus och mer av rakt på sak och inga krusiduller. Nu ­råkar ju både mat och service vara så finstämd på Misshumasshu och i kombination med generösa priser är detta inget annat än en fullträff.

Små kärleksbomber

Menyn är indelad i tre delar: Smårätter, spett och varmrätter. På Misshumasshu fungerar det så bra, så bra. Vi blir mätta och belåtna och när notan kommer dessutom förvånat glada. Just de små ­rätterna är Misshumasshus stora behållning. Ta kycklinghjärtan på spett som exempel: 75 kronor för de mest delikata grillade små kärleksbomber vi stött på i år.

Adam och Albin har genom åren visat sig på styva linan med sin råbiff i olika konstellationer. I Mattias Dahlgrens kök har de båda varit med och skapat en feno­menal råbiff med ostron som ett par år ­senare genomgick en lätt metamorfos och serverades i Matstudion. Det finns många teorier om hur man kan mäta innovationsförmåga i olika branscher, men i Krogsverige är det förhållandevis lätt: Visa mig hur du gör en råbiff?

På Misshumasshu kommer den som en öppen nigiri, med ris, parmesan och serveras på ett noriark. Sjögräsets djup, ostens umami och kalvens lena kött gifter sig utmärkt.

Missa heller för all del i världen inte den tunt skivade bukdelen av tonfisken, serverad med lagrad soja. Husets picklade grönsaker är smäktande syrliga och inte en egentligen en egen rätt, men perfekt att falla tillbaka på. Salladen på bläckfisk och gurka är förtrollande fin, säljs in med ”beroendeframkallande dressing” och det skriver vi under på.

Fine dining lyser upp i Norrköping

Knivmusslorna med sin härliga hetta och den lilla vackra aubergine-tacon är fantastiska små skapelser och hur du än väljer och vrakar från smårätterna är det svårt att äta dyrt.

Gudomliga desserter

Efterrätterna är få, bara två, och särdeles olika men otroligt goda på sina egna vis. En fräsch uppfriskande mango med yuzu eller en varm japansk chokladpudding med miso och ­sirap? Valet är ditt, de är gudomliga bägge två.

Om Strindbergs japan känt igen sitt lands kök är oklart, men helt ­säkert hade han inte önskat dö så snart om han fått smaka Adam och Albins härliga misshumasshu.