Di Weekend KROG

Krogtest: Lekfullt och visionärt på Kagges

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Krögaren Douglas ­”Dogge” Tjärnhammar-Alm serverar gäster på Kagges i Gamla stan.

Evelina Carborn

Kagges är en restaurangpärla i Gamla stan som bjuder på nynordiska rätter med smaker i fullständig harmoni.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Gamla stan i Stockholm är en veritabel turistfälla, full av publikfriande syltor och försäljare av vikinga­hjälmar. Längs Västerlånggatan strövar horder av besökare medan stadsdelens cirka 3 000 invånare navigerar mellan guidade turer och smala gränder för att försöka upprätthålla någon slags vardagsliv.

Men i Gamla stan finns också några riktiga pärlor för den som söker kulinariska restaurangupplevelser i Stockholm. ­Daniel Crespis krogkvarter med Djuret, Pubologi och Tweed, vinmeckat 19 Glas och inte minst Flying Elk och Gaston som fram tills nyligen ägdes av stjärnkocken Björn Frantzén, för att nämna några.

Och så Kagges på Lilla Nygatan 21, en klassisk krogadress som tidigare huserades av Mistral och därefter Frantzén.

Adressen är densamma, inredningen har bytts ut men i övrigt har det inte skett några större förändringar sedan krö­garna Kalle Lindborg och Douglas ­”Dogge” Tjärnhammar-Alm tog över för två år ­sedan (namnet är en lek med bokstäverna i ägarnas namn, de första två bokstäverna i Kalle plus de sista tre i Dogge bil­dar ordet Ka-gge). Krögarna har gedigen bakgrund på krogar som Mistral, Fäviken Magasinet, Djuret och Bobergs Matsal. Douglas Tjärnhammar-Alm ses för övrigt under hösten tävla i Kockarnas kamp i TV4.

”Maträtterna är välkomponerade, inte överarbetade, och gjorda på lokala rå­varor. Stilen är nynordisk med rötterna i Tore Wretmans matfilosofi”, konstaterade vi när vi testade Kagges i juni 2017. Det gäller fortfarande.

FAKTA
Kagges, Stockholm

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Mellanrätter: 85–185 kronor.

Öppettider: Onsdag-lördag 17.00–24.00, söndag 17.00–22.00.

Antal platser: 30.

Köksmästare: Kalle Lindborg och Douglas Tjärnhammar-Alm.

Adress: Lilla Nygatan 21, Stockholm.

Webbplats: kagges.com.

Senast testad: Oktober 2017 (20 poäng).

VISA MER
Läckert komponerat

På Kagges serveras mellanrätter, tre ­vegetariska, tre fiskrätter och tre kött­rätter och de är till vår glädje ordentligt till­tagna. Problemet med mellanrätter är att de ofta tenderar vara i storleksordningen förrätt, men inte här.

Vi börjar med ett lent potatisbröd från Leksand att doppa i läckert rökt smör – en hommage till Kalle Lindborgs hemmalandskap.

Krogtest: Flygande älgen kraschlandar

Den sotade spetskålen är en klassiker på menyn och serveras med syrad grädde, forellrom och torkad lavendel. Det kan vara den bästa rätten på spetskål vi någon­sin ätit.

Lök är en fantastisk råvara som vi serveras i tre former; som en söt kräm med oändligt djup, grillad och rå, mumsigt i sin enkelhet.

Rätterna är läckert komponerade med smakerna i fullständig harmoni, samtidigt som det är lekfullt och uppstudsigt. Tartaren lyfts med en lagrad ost, grishalsen är både smältande mör och med frasig yta och serveras med nyplockad svamp som får skjuts av krondill. Och den friterade kaprisen på plommonsorbet med choklad är en riktig fullträff.

Som på en stjärnkrog

Servisen är familjär och stämningen uppsluppen – vi serveras smaker som på stjärnkrog men i en miljö långt från uppsträckt finrestaurang.

Dryckesvalen är genomgående både säkra och roliga, extra plus för att det serveras halvglas.

Kockduon fixar hemmafest

Kagges sällar sig till den stora skaran krogar som håller sig fast i det senaste ­decenniets nynordiska mattrend och många av ingredienserna och smakkombi­nationerna känns igen från andra krogar.

Det är en styv konst att vara nyska­pande i köket, något som Kagges lyckas alldeles förträffligt med.