Di Weekend KROG

Krogtest: Låtsas-Tokyo övertygar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TÖRSTSLÄCKARE. Den lilla baren mot Norrmalmstorg är trång, sparsmakad och ofta välbesökt.

Jack Mikrut

Misshumasshu i Stockholm lockar med charmig service och stabil matlagning, men slutnotan rinner lätt i väg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vi viker in i den klassiska Birger Jarlspassagen, anno 1897, och hamnar mitt i en neonupplyst bakgata i Tokyo. Åtminstone känns det så på krögarparet Adam Dahlberg och Albin Wessmans nyasiatiska hål i väggen, Misshumasshu.

Kontrasterna är många. Den klassiska, nedtonade elegansen i minigallerian bryts av med mångkulörta ljusskyltar som nästan skär i ögonen. De trånga, spartanska träborden trängs under passagens majestätiska glastak och ett högt, envist bakgrundssurr från matgästerna bryter den småtrötta sensommartystnaden på gatan utanför.

Vi möts av charmiga leenden hos personalen, men även av beskedet att vårt bord inte är klart. En kvarts väntetid på ett bokat bord är faktiskt inte godkänt en helt vanlig vardagkväll, inte heller bristen på ursäkt för detta. Ett klart minus i servicekolumnen.

Trolsk dressing förför

Därefter är det svårt att klaga på skärpan hos serveringspersonalen. Det är glatt och uppsluppet utan att bli okoncentrerat. Och när vi frågar vad som är i den ”beroendeframkallande” sesamdressingen får vi en handskriven lapp med ingredienserna nedsmugen intill oss.

Krogtest: Lekfullt, smarrigt och härligt rörigt

Det går inte att klaga på köket heller för den delen. Inte enbart för dressingen, som på allvar är förhäxande god och lyfter den på papperet något enkla salladsmixen av gurka och bläckfisk.

Idén att blanda och dela smårätterna över bordet fungerar alldeles utmärkt. Och gott smakar det. Yakitorispetten med saftiga kycklingbitar och den tunt skivade tonfiskbuken med lagrad soja till är smakrikt och intresseväckande. Husets egna slider är en lagom kryddig munsbit som gör att vi direkt vill beställa en till.

FAKTA
Misshumasshu, Stockholm

Pris: Smårätter 75–295 kronor, huvudrätter 185–225 kronor, desserter 115 kronor.

Öppettider: Måndag–tisdag 11.00-24.00, onsdag 11.00–01.00, torsdag-fredag 11.00-02.00, lördag 12.00–02.00, söndag 12.00–22.00.

Antal platser: 70.

Köksmästare: Anders Dahl.

Adress: Birger Jarlspassagen.

Telefon: 08-425 125 50.

Webbplats: misshumasshu.se.

Tidigare testad: 19 april 2019 (21 poäng).

Betyg:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Total poäng: 20

VISA MER

Än bättre är Misshumasshus tolkning av råbiff: öppen på ett nigiriblad och gömd under ett berg av riven parmesanost. Småknepigt att äta med värdighet, men ack så gott. Det pilliga återkommer i guacamasshun, en asiatisk variant av guacamole som vi själva får mortla ihop vid bordet. Inte direkt rocket science, men löjligt tillfredsställande.

Krogtest: Aloës stjärntrio spänner bågen Notan drar iväg

Mer matig, både till storlek och pris (295 kronor och dyrast på menyn), är kungskrabban där tre chilismakande klor simmar i en vitlökssky. Det tar oss ett tag att befria köttet från skalet, men det är väl värt väntan.

Det gläder oss att Misshumasshus inte har tappat stinget sedan vårt tidigare besök, även om vi sänker betyget på prisvärdhet. Precis som det ofta blir med smårätter rinner slutnotan lätt i väg.