Di Weekend KROG

Krogtest: Kvarterskrogen Stim

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stim är något så pass ovanligt i Stockholm som en nyöppnad fiskkrog.

Foto: Jonas Eng

Enkelt, trevligt och gott. Det är kortversionen av våra besök på Stim, den nya kvarterskrogen vid Karlaplan på Östermalm som inte tagit sitt namn från upphovsrättsorganisationen, utan från fiskar som simmar i stim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stim är alltså något så pass ovanligt i Stockholm som en nyöppnad fiskkrog, med kolgrill i fokus dessutom.

Det är gamla Kafé Oscar som blivit restaurang med mycket av den äldre inredningen bevarad. Ovanför entrén hänger fortfarande den gamla neonskylten i gult, en klenod som vi hoppas får bli kvar. Intill lyser det Bar à Vins i rött från en fransk vinbar – och på andra sidan porten ligger en riktig fransk klassiker, Cassi.

Det är alltså något av ett litet krogstråk som uppstått på Narvavägens norra ände.

Man behöver inte vara nostalgiker för att charmas av inredningen på Stim. Träpaneler och andra inredningsdetaljer har bevarats, inklusive det glas med etsade motiv som skiljer restaurangens två avdelningar åt. Den yttre bardelen är enklare möblerad med runda stenbord av kafémodell medan den inre erbjuder en mer ombonad restaurangmiljö.

Trevlig atmosfär

I bardelen har väggarna ett mönster som ska föreställa fiskfjäll – förmodar vi. Här finns också ett charmigt båsliknande utrymme, lämpat för sällskap på fyra.

FAKTA
Stim, Stockholm

Totalbetyg: 18

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Förrätter: 95–235 kronor. Huvudrätter: 215-365 kronor, plus grönsaker och potatis 45-65 kronor. Dessert: 95 kronor.

Öppettider: Tisdag-lördag 17.00-23.00. Antal platser: 38, 18 drop in.

Köksmästare: Folke Hellegren.

Adress: Narvavägen 32, Stockholm.

Telefon: 08-408 005 55.

Webbplats: stimgrill.se.

Senast testad: -.

VISA MER

Stämningen är hög, det råder en trevlig atmosfär. Servicen har vid våra besök varit varierande, från habil till supertrevlig – faktiskt! – vid en middag i bardelen.

Menyn är densamma i båda avdelningarna. Den är kort, enkel och med en rimlig prisnivå, låt vara för att grönsaker och tillbehör tillkommer. Medan vi kommer ihåg det: missa för guds skull inte att beställa sötpotatispommes som tillbehör.

Det som står under rubriken smårätter fungerar som förrätter. Ostronen serveras med enklaste tillbehör, vinägrett och citron, men sortimentet består typiskt nog bara av ett slag. Visst borde en fiskrestaurang kunna erbjuda ett varierat utbud av ostron?

Vid ett besök är det fredagskväll och vi beställer tonfisken som kallas gardenroll taco. Det betyder att den lilla läckra tonfiskbiten kommer i ett salladsblad. Det är lite lagom sting i den här munsbiten, som äts med kladdiga fingrar.

Är det något som inte bör missas bland smårätterna är det den lilla ankleverslidern. Anklevern kommer med tunt skivade äpplen och glider ned i en tugga. Det är över så snabbt och smakar så gott att vi inte kan låta bli att beställa en till för 95 kronor. Det får det vara värt.

Då bjuder kammusslorna på mer mat, två till antalet, välgrillade och upplagda i en smakrik skummande sky.

Lagom mycket sting

Fiskrätterna tillagas på kolgrillen och serveras med intressanta tillbehör. Havsabborren till exempel kommer lite oväntat med små bitar av hummer ovanpå.

Som vi märkte redan med någon av de inledande smårätterna är kryddningen över lag distinkt och väl avvägd. Med alldeles lagom mycket sting serveras bergtunga, liksom den torsk som kommer med jalapeñocrème och chorizo.

Kummel bjuds i rejäla bitar med rikligt med pepparrot till. Nämnde vi att vi åt förrädiskt goda sötpotatispommes till? Vill man ha en skål av dip vid sidan av rekommenderar vi bearnaise. Några upplysningar om fiskarnas ursprung, var de fiskats, lämnas inte – vilket är anmärkningsvärt.

Dessertlistan är kort. Vi testar lite plikt-skyldigt en mäktig, mörk chokladbit som matchas fint av extremt lättäten mjölkchokladcrème och vaniljglass.

Till vår besvikelse serveras ingen ost. Det har de säkert hos fransosen vägg i vägg tänker vi och leker ett tag med tanken att slinka in hos grannen. Men det får bli nästa gång, för kvällen på Stim har varit trevlig och vi har förstånd nog att gå hem när ”festen” är som roligast.