Di Weekend KROG

Krogtest: Krakas krog, Kräklingbo

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Grillad spetskol på svartvinbärskvist med hemmagjort örtsalt.

Elisabeth Ubbe

Avslappnat, uppmärksamt och grönt utanför Visbystadens brus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det sägs att det är vägen som är mödan värd. Måhända, inte minst för den som ­letar efter en välbehövlig paus från ett sommar­stirrigt Visby mitt under högsäsong. Men när det gäller en landsvägskorsning i Kräklingbo på sydöstra Gotland är det snarare målet som är ­mödan värd.

Här i ett vitt hus vid vägkanten driver Ulrika Karlsson Krakas krog sedan 12 år tillbaka. Här tittar man inte förbi på ­vägen mot något annat. Här stannar man och skäms bort kungligt under en helkväll, ­eller övernattar i något av de tre rummen på övervåningen om kvällen blir sen.

Allt börjar i den soliga trädgården ­bakom huset. Och redan här börjar ­bortskämmandet. Under äppelträdens ­hängande grenar dukas det upp snack ­efter snack. Syrade chips med hemlagad blomdipp och en hel bricka med inlagda grönsaker i form av jordärtskocka och ­rotselleri. Vi hinner nästan inte hugga in innan nästa laddning serveras: rostade ­ärtor, grillade padrones och därpå tempura friterad kirskål och grillad spetskål på vinbärskvist.

Kötträtter i skymundan

Därefter visas vi in i matsalen för huvudnumren. Den fasta niorättersmenyn som följer är inte uttalat vegetarisk, men de animaliska inslagen är lätträknade. Vi får vänta till näst sista rätten innan någon form av kött, här i form av en halv vaktel, finns med på tallriken. Därefter serveras en rätt med lammlever, men där de grillade rödbetorna och det fullständigt briljanta blåbärssmöret spelar huvud­rollen.

En av oss noterar förvånat att inslagen från havet lyser med sin frånvaro på ­menyn och att Gotland trots allt omges av vatten.

FAKTA
Krakas krog, Kräklingbo

Totalpoäng: 22

Mat: 9 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt 4 poäng

Rätter: Meny: 1 150 kronor (dryckespaket 1 050 kronor).

Antal platser: 24.

Öppettider: Torsdag-söndag från 18.00 (till 16 december), lunch från 13.00 (till 18 augusti).

Köksmästare: Joel Aronsson.

Adress: Kräklingbo, Kräklings 223, Katthammars­vik.

Telefon: 0498–530 62.

Webbplats: Krakas.se.

VISA MER

Det senare är svårt att argumentera mot, men det förra är inte riktigt sant. Det finns visst maritima inslag i Krakas meny. Den första rätten är en variant på macka på dinkelbröd som vi får komponera själva. Allt utgår från en bredbar kräm på rökt torskrom, tillsammans med rönnbär och ett aromatiskt örtsalt. Både delikat i all sin enkelhet och roligt att äta.

Lite senare ställs det fram en hel bakad blomkål med smak av grillat smör och tryffeltång. Tången har köksmästaren ­plockat själv när han surfade uppe i Lofoten och högvattnet drog sig tillbaka, berättar han.

Krogtest: Slätstruket på Matkonsulatet Vinet i fokus

Visserligen är Krakas litet och när vi kommer på besök är bara hälften av platserna upptagna. Å andra sidan är det de första dagarna på säsongen. Men uppmärksamheten är total. När Ulrika Karlsson kommer hastande och ursäktar sig för att vi tvingats sitta med tomma glas rynkar vi förbryllat på ögonbrynen. Vi satte ju ner dem bara sekunden tidigare.

Glasen riskerar för övrigt inte att förbli tomma på Krakas. Vinpaketet är minst sagt generöst tilltaget och glasen toppas upp stup i kvarten. Samtidigt bjuder ­Ulrika Karlsson, som dubbelarbetar som restaurangens sommelier, på små, trev­liga anekdoter om vinerna. Ett av dem har hon precis snappat upp från ett besök i Italien veckan innan.

Kocken överraskar

Efterrätterna är lätta och lämnar inte riktigt samma bestående intryck som resten av menyn. Gräddyoghurten med frusna salmbär och älgört är visserligen fräsch, men den rostade havren med kolalik solroskaramell i botten blir lite för söt.

Efter maten föreslås det att vi avrundar med kaffe ute på verandan, ett förslag som det är svårt att motstå i den klara got­ländska sommarnatten. Då smyger ­kocken in en sista överraskning: en nybakad rabarberkaka.

Krakas är verkligen värt utflykten. Den genuina omtanken och den höga nivån på maten gör ett besök här till något alldeles extra. Om man får plats det vill säga. Antalet stolar är blott ett tjugotal som brukar fyllas upp snabbt när sommarsemestern är igång.

Krogtest: Trevligt att råkas hos Daniel Berlin

I år har gästerna dock chans till ett ­besök ända fram till i mitten av december. Först då bommar Krakas igen för ­säsongen och Ulrika Karlsson låter flyttlasset gå upp till Riksgränsen där hon tillbringar vintersäsongen på sitt andra projekt: Niehu Mountain Villa.