Di Weekend KROG

Krogtest: Klassiskt och vällagat i Östermalmshallen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LANDMÄRKE. Lisa Elmqvist öppnade eget fiskhandlarstånd i Östermalmshallen för snart 100 år sedan, 1926. I dag leds företaget av Ulf Elmqvist, som tillhör fjärde generationen fiskhandlare. I den nyrenoverade hallen har den ursprungliga stjärnformade planlösningen från 1888 återskapats liksom en rad originaldetaljer.

Joey Abrait

Fiskrätterna är förstås paradnumren på klassiska Lisa Elmqvist i nyrenoverade Östermalmshallen i Stockholm. Det är vällagat och traditionellt i en fantastisk miljö.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att restaurangerna i den nyrenoverade Östermalmshallen skulle ha kvällsöppet var en av nyheterna när handlare och restauratörer äntligen fick flytta tillbaka, efter fyra år i ett provisorium ute på torget.

Under invigningshelgen i början av mars kryllade det av folk i hallen, men redan efter knappt två veckor blev restaurangerna tvungna att inskränka öppettiderna till samma som butikerna eftersom kvällsgästerna uteblev till följd av coronaviruset. 

Ytterligare en vecka senare begärdes Melanders, granne med Lisa Elmqvist, i rekonstruktion. Öppnandet av koncernens nya fisk- och skaldjursrestaurang på våningen ovanför handlargolvet fick skjutas på framtiden. 

Nu har det gått tre månader och det finns tecken på att utvecklingen så sakteliga är på väg att vända, för vid vårt senaste besök förvånas vi över hur pass många gäster det ändå är på fiskrestaurangen Lisa Elmqvist.

”Det är turisterna som saknas, annars går det åt rätt håll”, konstaterar vår servitör.

FAKTA
Lisa Elmqvist, Stockholm

Öppettider (tillfälliga): Måndag-fredag 11.00-19.00, lördag 11.00-17.00.

Priser: ­F­örrätter 110-310 kronor, huvudrätter 155-645 kronor, desserter 105-195 kronor.

Antal platser: 160.

Köksmästare: Stefan Eckert.

Adress: Östermalmstorg, Stockholm.

Telefon: 08-553 404 03.

Webbplats: lisaelmqvist.se.

Senast testad: -

Poäng:

Mat: 7

Miljö: 5

Service: 3

Prisvärt: 3

Total poäng: 18

VISA MER

Stockholmare har all anledning att gästa Östermalmshallen, det är nämligen skattebetalarna som står för notan. Det har kostat fastighetsägaren, Stockholms stad, över 1,3 miljarder kronor att återställa Östermalmshallen från 1888 till forna tiders glans. Fast det kanske är fel uttryckt, frågan är om hallen någon gång varit i så skimrande vackert skick. 

Levande miljö tack vare "öar"

Det som framför allt slår en är ljuset som strömmar in från taket. Det får oss att böja på nacken och låta blicken svepa runt saluhallen. Blicken fastnar på de visdomsord som finns målade på väggarna och som kommit fram genom renoveringen.

»Firren« drömde om racingliv

De restauranger som ligger längst med Humlegårdsgatan och Nybrogatan har lockande uteserveringar. Det har inte Lisa Elmqvist, som ligger längst in i lokalen och har den klart största restaurangytan, 160 platser i normala fall, något som borgar för att det går lätt att hålla social distans. Personalen är lyhörd och går oss till mötes när vi pekar ut vilka bord vi vill sitta vid. Man är ju gärna lite petig med sådant i dessa tider. 

Matsalen är fördelad på flera enheter, ett slags ”öar”, mellan vilka kunder nyfiket strosar. Det ger en levande restaurangmiljö. Här är upplevelsen inte strikt avgränsad till Lisa Elmqvists yta, som matgäst kan man insupa stämningen och beskåda hela saluhallens prakt. Lägg därtill en och annan kändis, det hör till, vi befinner oss trots allt i ”Hallen”.  

På menyn är det idel bekantingar som möter oss, skaldjur och fiskrätter tillagade på råvaror av högsta kvalitet. Lisa Elmqvist är den typen av krog där man mer än gärna inleder med klassiker som toast Skagen eller gubbröra med en kall öl i glaset därtill. Gubbröran är emellertid ingen fullträff, den är lite såsig i konsistensen och den härliga sälta som ansjovisen ska bjuda är inte tillräckligt framträdande.

För laxälskare är den mindre varianten av laxtartar en utmärkt start. Egentligen är namnet lite missvisande eftersom laxen inte är rå utan kallrökt och gravad. ­Syrade gurknudlar och grönsallad med sesam­dressing kompletterar. 

Perfekt tillagad rödtunga

Paradnumren är förstås fiskrätterna. Rödtungan serveras helstekt, men det innebär inget nämnvärt merjobb. Den perfekt tillagade fisken släpper lätt från benet. Vi imponeras av hur spänstig och saftigt fiskköttet är trots att maten serveras rykande varm, formligen badande i smält smör. Färska betor, både gula och röda, och ­kapris är utsökta tillbehör. 

Krogtest: Gott om hemmakänsla i Roslagsvillan

Den ångade bergtungan serveras som två rejäla filéer under rikligt med chablissås och forellrom. Det ger ett lyxigt intryck. Som tillbehör serveras fräscha grönsaker, grön sparris från Gotland. Från Gotland kommer också färskpotatisen, som är växthusodlad på den ö som så här års är något av restaurangvärldens skafferi.

Fisk i högsta prisklass

Moules frites är tillagat enligt konstens alla regler liksom den smörstekta gösfilén, allt serverat i oerhört generösa portioner. Fattas bara annat med tanke på prisnivån. Menyns dyraste rätt, sjötunga meunière, kostar 645 kronor. Även klassiska Wedholms Fisk, som för övrigt ingår i Melanderskoncernen, serverar fiskrätter i den prisklassen. Fisk av den här kvaliteten är onekligen en dyr råvara och Östermalmshallen står så klart i en klass för sig prismässigt, både som renoveringsobjekt och som näringsställe.

Nu väntar vi bara på att affärerna återhämtar sig så pass att restaurangerna kan återgå till den ursprungliga planen att ha öppet under kvällstid.