Di Weekend KROG

Krogtest: Klassiker får nytt liv

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Edsbackas anor spåras ända till år 1626 då Gustav II Adolf gav ut ett så kallat privilegiebrev till proviant­mästaren Henrik Olofsson för att starta ett värdshus vid Edsviken.

Jack Mikrut

Vällagat utan krusiduller. Den forna stjärnkrogen Edsbacka har återuppstått som kvarters­krog.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var ni som hade bokat?”

Det är inte ord som man får höra ofta när man går på krogen nu för tiden. Och väldigt illavarslande för en nyöppnad restaurang, eller snarare återuppväckt, som i ­fallet Edsbacka Wärdshus.

Den legendariska byggnaden i Sollentuna har i olika omgångar rymt krogverksamhet sedan 1600-talet. Men det var ­under Christer Lingströms regi som ­restaurangen, då under namnet Edsbacka Krog, nådde sina högsta höjder. År 2000 blev Edsbacka Krog historisk som första svenska restaurang med två stjärnor i franska Guide Michelin.

Men 2010 sålde stjärnkocken verksamheten och efter det har krogklassikern fört en tynande tillvaro. Åtminstone fram till nu. I slutet av januari öppnade värds­huset på nytt efter att ha varit helt stängt i två år.

Tafatt och nervöst

Med köksmästarna Emil Törnqvist och Alexander Olausson vid grytorna har ägarna – krogkoncernen Stockholms­restauranger, som även äger klassiker som Ulla Winbladh, KB samt fiskspecialisten Melanders – ambitionen att skapa någon form av kvarterskrog snarare än en kulinarisk högborg.

FAKTA
Edsbacka Wärdshus, Sollentuna

Totalpoäng: 17

Mat: 7 poäng

Miljö: 4 poäng

Service. 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Rätter: Förrätter 145–165 kronor. Huvudrätter 155–295 kronor. Efterrätter 40–135 kronor.

Antal platser: Cirka 200.

Öppet­tider: Måndag–tisdag 11.00–15.00, onsdag–fredag 11.00–22.00, lördag 12.00–22.00, söndag 12.00–18.00.

Köksmästare: Emil Törnqvist och Alexander Olausson.

Adress: Sollentunavägen 220, Sollentuna.

Telefon: 08-580 016 60.

Webbplats: Edsbacka.nu.

VISA MER

Det är lite som en vintersaga när vi anländer. Snön ligger fortfarande tjock på grusplanen utanför entrén och i lamp­skenet utanför känns det nästan lite högtidligt att stiga ur taxin och in i det ­vackra vit­målade huset.

Stämningen försvinner tyvärr direkt. Inne känns den vänliga personalen lite ­tafatt och nervös, som att man inte är van att ha gäster. Men så är det också ödsligt vid borden, där bara var tredje är fullsatt den här kvällen vid bästa middagstid.

Lyxlunch på menyn Lite molokna

Maten är godkänd, men inte mer. Visser­ligen är laxtartaren fint smaksatt med lime, chili och koriander och svart­roten, eller fattigmanssparrisen som det står i menyn, en habil och rätt matig kompo­sition med hollandaise, hassel­nötter och tryffelpecorino. Men huvudnumren, gratinerad skrei och risotto med halstrade pilgrimsmusslor är två anonyma, smakfattiga historier som vi glömmer lika snabbt som vi lagt ned gafflarna på tallriken.

Vid bordet bredvid spelar en pojke i tio­årsåldern spel på sin Ipad på högsta ­volym hela kvällen, utan att hans trötta föräldrar orkar säga till. Och vid klockan 21.00 är vi ­ensamma kvar och personalen hovrar vid bardisken i entrén, i väntan på att få stänga och gå hem. Vi lämnar krogen lite ­molokna och tvingas konstatera att den vackra snön utan­för nu decimerats till grått slask.

Vällagat utan krusiduller

Vid Di Weekends andra besök är kvaliteten på det mesta en bra bit högre. En ­halstrad pilgrimsmussla med parmesancrème överraskar bland smårätterna. Råbiffen är vackert dekorerad och riktigt god. En vällagad oxbringa med ankleversmör illustrerar kökets dragning åt husmanskost och svenska klassiker, som över lag är vällagade utan krusiduller. Dessutom verkar servisen vara betydligt mer bekväm med bra, entusiastiska vinrekommen­dationer och småskojigt, avslappnat mellan­snack.

Vill man vara elak kan man påpeka att någon renovering av möbler och toaletter inte verkar ha genomförts sedan stjärn­tiden. Att kyparen bara verkar ha ett ­bokat sällskap under hela kvällen vid ett av våra besök är förstås också en smula anmärk­ningsvärt.

Tronar på minnen ...

Desserten håller inte heller någon vidare klass. Både blåbärspannacottan med rostad vit choklad och mandelkakan med havtornssorbet och mandelskum känns väl tunga som avslutning på en trerätters­middag. Den hemmagjorda choklad­tryffeln är både det godaste och det ­lättaste alternativet.

En ny krogstjärna är född

Edsbacka Wärdshus tronar på minnen av fornstora dagar, men har en lång väg kvar att vandra. Hittills har gästerna från närområdet uppenbarligen inte hittat till sin nygamla kvarterskrog, men vi håller tummarna för att det går vägen när vår­solen börjar titta fram. Den här krog­klassikern har potential och förtjänar att ­finnas på restaurangkartan.