Di Weekend KROG

Krogtest: I smakguruns spår

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ÖLÄNDSKA SMAKER. Vetetarteletter med lufttorkat lamm, nypon och sommarkantarell.

Amanda Lindgren

Arvet efter Karin Fransson vilar över den legendariska Ölandskrogen. Och det nya köket har kommit en bra bit på rätt väg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det har gått lite drygt ett år sedan Karin Fransson, en av de stora före­bilderna i svensk gastronomi, meddelade att hon beslutat sig för att hitta nya ägare till sitt livsverk Hotell Borgholm på Öland.

Vid årsskiftet tog Christofer Johansson över restaurangen och hotellet tillsammans med sin kompanjon Daniel Olsson. I sociala medier har vi kunnat följa en omfattande och välbehövlig renovering av både matsal och hotellrum. 4 miljoner kronor investerades i upprust­ningen och i våras slogs portarna upp.

Det stod tidigt klart att de nya ägarnas ambition var att förvalta Karin Franssons kulinariska arv, med fötterna rejält förankrade i den öländska örtagården i Hotell Borgholms trädgård. Vid våra ­besök andas man Karin Franssons namn med stor vördnad och respekt.

Menyn är, precis som tidigare, en blandning av à la carte och avsmakningsmeny. Under namnet ”Det lilla alvaret” serveras en trerätterskomposition med valda delar från à la carte-menyn.

Dessutom serveras lunch när hög­säsongen lagt sig, samt en enklare meny från klockan 15.00 kallad ”Vardagsrum”.

FAKTA
Hotell Borgholm, Öland

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: A la carte: förrätter 180–220 kronor, varmrätter 390–440 kronor. Avsmakningsmeny: 1 400 kronor.

Antal platser: 60.

Öppettider: Till 31 augusti: måndag till lördag, middag från kl. 18.00. 1 september till 31 december: tisdag till lördag middag från kl 18.00, onsdag till lördag lunch 12.00–14.00.

Köksmästare: Christofer Johansson.

Adress: Trädgårdsgatan 15–19, Borgholm.

Telefon: 0485-770 60.

Webbplats: hotellborgholm.com.

VISA MER

Avsmakningsmenyn heter ”Det stora alvaret” och består av ett femtontal serve­ringar, men lugn, menyuppdelningen ­låter krångligare än den är.

Då vi senast testade Hotell Borgholm 2015 var det just miljön som drog ned ­betyget. ”Som ett ålderdomshem med lågt i tak” konstaterade vi då.

Krogtest: Ojämn resa på Jord

Och häri ligger den stora förändringen, Hotell Borgholm har verkligen fått en matsal värdigt ett kök med kulinariska ambitioner. Skandinaviskt sobert och med en karg öländsk känsla blandat med ­mjuka omfamnande träval.

En udda finkrog

Som finkrog är dock Hotell Borgholm en udda fågel, just med tanke på sommarstaden Borgholms klientel. Här ramlar solbrända sommarseglare i pikétröjor med stärkta kragar in mellan husvagns­vagabonder i kortbyxor och flipflops. Ett amerikanskt par i keps och stråhatt vägrar att sitta någon annanstans än vid fönstret, trots servisens förklaringar att det är fullbokat sedan länge, och vid ett bord trängs en släktträff med delta­gare i åldern 0 till 100 år. Det skapar en avslappnad atmosfär, men harmoniserar inte riktigt med finkrogskonceptet.

Vår avsmakningsmeny inleds med två öländska specialiteter: lufsa och kropp­kaka. Två små serveringar som ställs framför oss med uppmaningen att äta med händerna. Nå, den lilla varianten av lufsa slinker lätt ned och är med sina gene­rösa tryffelskivor en läcker inledning. Men hur vi förmodas kunna äta kroppkakorna, små som vaktelägg, med ett litet fat med ­grädde och lingon övergår vårt förstånd.

Den lite stabbiga inledningen följs av små delikata tarteletter med torkat lamm och nypon samt rökt and med slånbär. Nu får smaklökarna jobba! En hommage till Karin Fransson och hennes örtagård ­visar sig vara en råräka som får en gazpacho full av örter från trädgården. Gott, men inte lika finstämt som på Franssons tid.

Med höga ambitioner

Ängamat med tryffel är kvällens läck­raste rätt och håller med god mån verkshöjd, medan kvällens besvikelse är hälleflundran. En kakofoni av smaker slår ut varandra när en förhållandevis enkel rätt som fisk av god kvalitet toppad med forellrom och smörsås ackompanjeras av lakritsrot, små exploderande havtornsbomber och fänkålskimchi. Ofta är det enkla gott nog.

Fine dining lyser upp i Norrköping

De nya ägarna av Hotell Borgholm har höga ambitioner och med lite tid och ­självförtroende kommer de att bära Karin Franssons arv med den äran.