Di Weekend KROG

Krogtest: Grön oas i betongdjungeln

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I UNDERLÄGE. Köksmästaren Emil Dahlberg basar för det gröna köket under betongbron.

Foto: Amanda Lindgren

Växthuset passar inte alla. Det är högljutt och stimmigt – men de vegetariska rätterna tillagas med en fantasi och kreativitet som borde göra Mathias Dahlgren grön av avund.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den vegetariska vågen sköljer in över Stockholm och toppkockarna tävlar med varandra om vem som har den mest innovativa vegorätten på menyn. Vi har besökt krogen som är Mathias Dahlgrens Rutabagas totala motsats på alla sätt: Växthuset.

Låt oss direkt slå fast att Växthuset inte är ett ställe som passar alla. Den som är på jakt efter ett romantiskt smultronställe för en enskild tête-à-tête bör styra kosan någon annanstans. Eller åtminstone ta med sig ett par rejäla öronproppar.

Brooklyn? Nej, Södermalm

Klubben Trädgården, som restaurangen ligger inuti, är en gigantisk ungdomsgård för vuxna. Rakt under Skanstullsbrons duvgrå betongvalv har det byggts upp ett eklektiskt hopkok av barer, terrasser och scener. Mitt i vimlet spelas det rundpingis och ibland dyker det upp en food truck eller två inne på området. Vi skulle lika gärna kunna vara i Brooklyn eller Berlin. Det är stökigt, pulserande – och sanslöst högljutt. Vissa älskar det, resten gör bäst i att vända vid entrén där köerna för det mesta ringlar sig långa, inte minst under konsertkvällar. Och spelningar är det i stort sett dagligen på Trädgården.

Helvegansk satsning mitt i prick

För den som inte avskräcks av detta väntar en av Stockholms mest ambitiösa vegosatsningar längst in på klubbområdet. I vinkeln där klubbens enda två permanenta hus möts ligger Växthuset. Sommartid ligger restaurangen uppflugen på ett trädäck någon meter upp i luften. Därifrån erbjuder den en smått hypnotisk utsikt över publiken och dj-båsen i skenet från den gröngnistrande diskokulan över dansgolvet. Till detta kommer de ihärdiga basljuden från scenen bakom brovalvet mittemot.

Växthuset har funnits i några år, men för drygt ett halvår sedan bestämde man sig för att ställa om till helvegansk finmat. Det har visat sig vara helt rätt.

Krogtest: Med stammiskänsla

Det är family style som gäller här: stora serveringsfat som delas av hela bordet. Vi inleder med en uppsjö av förrätter och snacks: en enorm assiett med morötter, rädisor, den vackra vattenmelonsrättikan, melon och ramslöksdipp samt ett berg av grillade primörer med ringlad dragonsås. Bredvid kommer det in en mix av slanggurka och västkusttång, generöst toppad med nyriven pepparrot. Okomplicerat, men gott.

Varmrätterna tar ut svängarna betydligt mer. Den frasiga friterade fänkålen med en frisk salsa på Vikentomater/päron och färsk fänkål ovanpå är en fullträff.

Men bäst är ändå möglet. Med Stockholmstempehn kan inte ens den mest inbitne karnivoren längta efter kött. Växthusets version av tempeh, gula ärtor som fermenterats ihop till en fast bit som försetts med glaze och grillats, är fast i konsistensen och vansinnigt god. Och mättande. På tallriken lyckas köket även trycka in grillad Gotlandspotatis, vinbär och en ocean av tryffeldoftande lökskum. Av desserterna är den, givetvis veganska, chokladkakan smaksatt med spansk körvel bäst.

Om inte menyn hade varit så begränsad under våra besök hade matbetyget kunnat vara högre. Att det är prisvärt råder det dock ingen tvekan om. Mest valuta för pengarna får den som beställer in någon av de färdiga menyerna och lägger till vinpaket. Den större varianten omfattar i princip alla rätter på menyn och ett vinpaket på fem glas för en tusenlapp totalt. Det är svårslaget.

Stressad service sänker betyget

Krogtest: En chosefri pärla

Ibland hänger dock servicen inte riktigt med. Ett av de utlovade glasen i det beställda vinpaketet kommer aldrig in, champagneglaset som inte riktigt var urdrucket dukas av ändå och vid ett av våra besök dyker alla rätter som vi beställt upp på bordet samtidigt utan förvarning. Det är lite för stressat, något som inte riktigt vägs upp av hjärtligheten hos personalen.

Detta och den stökiga miljön åsido är Växthuset en spännande bekantskap. Det pulserande vuxendagiset under bron är just nu betydligt mer spännande än de fina salongerna på Grand Hotel.