Di Weekend KROG

Krogtest: Gränslös passion

Kreatörer – Harry Wong, köksmästare och Oskar Ahlvin, sommelier,

Oskar Omne

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Storverk uträttas i detta kafékök, drivet av två eldsjälar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Krogsverige består i och för sig av en brokig samling krögare, kockar, servitörer, diskare, sommelierer – och allt däremellan. Och ingen restaurang är den andra lik – från vägkrogar och korvkiosker till avlägsna, avancerade kulinariska resmål, hippa storstadsställen och klassiska krogar till experimentella vattenhål. Nästan samtliga krogar som Di Weekend testar har det gemensamt att de drivs av eldsjälar med brinnande kulinariskt intresse.

Men trots detta: ibland dyker det upp ställen som överraskande bryter mot det förväntade. Som överrumplar med gränslös passion. Köksmästaren Harry Wong och sommelieren Oskar Ahlvin på Bar Centro i Göteborg är en duo som lyckas med detta konststycke.

Nöden är uppfinningarnas moder, så vad gör man om man vill servera god mat och vin men inte bygga sin egen krog? Enkelt, man lånar köket på ett dagöppet fik på kvällarna och gör om det till finkrog med avsmakningsmeny.

Vi tar det här med lokalen lite snabbt, så slipper vi språka mer om den:

1. Den är förutsättningen för att den dynamiska duon ska kunna servera sina kreationer.

FAKTA
Bar Centro, Göteborg

Totalbetyg: 19

Mat: 8 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Pris: Cirka 45–145 kronor. Fast meny med vinpaket 700–900 kronor.

Öppettider: Onsdag–torsdag 18.00– 22.00, fredag–lördag 18.00–23.00.

Antal platser: 12.

Krögare: Harry Wong och Oskar Ahlvin.

Adress: Kyrkogatan 31, Göteborg.

Telefon: 031-711 00 27.

Webbplats: Barcentro.se.

VISA MER

2. Det är ett fik. Således dras miljöbetyget ner, vilket vi gör med sorg i hjärtat för det här är verkligen superbra.

Kaféet ligger bakom NK i centrala Göteborg och har serverat gott kaffe i 15 år. Men onsdag till lördag tar Harry och Oskar över köket på kvällarna och serverar mellanrätter på en meny i ständig förvandling. De asiatiska influenserna är tydliga, ponzy, miso, jiaozi (dumplings), men råvarorna är klassiskt svenska med starkt grönsaksfokus.

Krogtest: Aloë i Älvsjö

Draperad i sommarblommor

Oftast erbjuds en av köket komponerad fyra- eller femrättersmeny med ett utvalt vinpaket till. Det är ett prisvärt alternativ om man inte vill komponera sin kväll själv. Vid ett av våra besök äter vi till exempel årets första makrill marinerad i soja och serverad med rädisor, harsyra och pepparrot. Det är oerhört välbalanserat, makrillen är en veritabel uppvisning i smak och textur. Tysk sparris och fransk crème fraiche är en elegant upplagd rätt draperad i sommarblommor.

Ibland saknar vi salt i rätterna och ibland sitter skruvarna lite löst i smakbryggan, men rätterna är vackert uppbyggda och saltet kommer faktiskt senare i efterrätterna som inte är överdrivet söta.

Vinlistan är extremt fransk med tyngdpunkten i Jura. Men så är det ju så att om man bara fick ta med en vinregion i Frankrike till en öde ö så ligger Jura högst upp på den passagerarlistan. Vi doftar smultron, jordgubbar och mineralstinn, jäst ståltank efter en kväll på Bar Centro.

Inget för konservativa

Med hjärta & hjärna

Menyn fortsätter i den förväntat uppsluppna stilen. Vackert presenterad utan att vara pretentiös. Framför oss passerar sparris, puffat bovete, ångad aubergine, salladslök, juice på grillade bönstjälkar (!), mangold, kronärtskockor – allt är supergott och det känns i varje tugga att här har två eldsjälar lagt två stora hjärtan i både grytor och buteljer.

Okej, den mest konservativa konnässören kommer kanske att grymta: ”Det är ett kepsbeprytt billigt hipster-hål i väggen.” Jaja, det finns gott om alternativ i Göteborg för den som vill äta kött och sås.

Men Bar Centro håller öppet hela sommaren, och den som vill äta en passionerad och nyskapande meny missar inte detta västsvenska guldkorn.