Di Weekend KROG

Krogtest: Gott om hemmakänsla i Roslagsvillan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Paret Luke Hurst och Michaela Puls Eriksson driver ­Forslundska villan i Östhammar.

Jack Mikrut

Roslagen möter Australien hemma hos Michaela Puls Eriksson och Luke Hurst i Östhammar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I en stor trävilla i två våningar från förra sekelskiftet, 1892 närmare bestämt, driver paret Michaela Puls Eriksson och Luke Hurst en restaurang som sätter Roslagen på den gastronomiska Sverigekartan. Platsen är Stora Nygatan i Östhammar där Forslundska villan ligger, ett namn som härrör från den familj som länge ägde huset när det var privatbostad.  

Modernare bebyggelse har trängt sig på och tomten är liten, så uteservering finns inte. Österut, mot ett parkområde och vattnet, är läget däremot fritt med en utsikt som bäst skådas från punschverandan på villans övervåning. Där finns också ett sällskapsrum, som kommer till användning när ett middagssällskap råkar komma fel kväll och får äta där i stället för i den fullsatta matsalen en trappa ned. 

Det är värt att lägga lite extra tid på ­besöket för att uppleva den hemma hos-­känsla som Forslundska villan erbjuder. Kom tidigt för en fördrink i sällskaps­rummet eller dröj kvar och ta kaffet på ­verandan. 

På bottenplanet finns ett litet rum som kallas biblioteket. I anslutning till det ligger toaletterna, den ena med kakelugn (!).  

Två små amuser serveras

Matsalen består av tre rum i botten­våningen. Det största i husets mitt är spatiöst möblerat med fem runda bord. Det rör sig inte om någon coronanpassning, så här rymligt var det tidigare också, upplyser servitrisen. På vardera sidan ligger två mindre rum, väl lämpade för lite större sällskap. Väggarna är målade i en blekt grågrön färg och linnegardinerna går ton i ton. 

Vi har inte mer än hunnit sätta oss till bords förrän två små amuser, eller snacks som det kallas numera, ställs ned framför oss. Dessa serveras både till dem som äter den fasta fyrarättersmenyn och till dem som väljer fritt från matsedelns à la carte del. Den fasta menyn för 545 kronor är väldigt prisvärd och det givna valet. 

FAKTA
Forslundska villan, Östhammar

Öppettider: Onsdag–lördag från kl 17.00.

Priser: Fyrarätters fast meny 545 kr. Förrätter 165 kr, huvudrätter 295 kr, desserter 115 kr.

Antal platser: 35.

Köksmästare: Luke Hurst.

Adress: Stora Nygatan 11, Östhammar.

Telefon: 0173-173 09.

Webbplats: forslundskavillan.com

Senast testad: -

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

VISA MER
Säsongens sista sparris

I köket står en kock från Australien, Luke Hurst, och lagar nynordisk mat, det vill säga rätter baserade på lokalt produce­rade råvaror, gärna ekologiska. Michaela Puls Eriksson, som sköter matsalen, är bördig från Östhammar. Båda har en person vardera till sin hjälp, fler är de inte i personalen. Ändå löper serveringen på i ett behagligt tempo i en fullsatt restaurang. 

Första rätten på den fasta menyn är en råmarinerad gös med små tomater från Karintorps i södra Närke. Till det serveras roslagsyoghurt och granskott. Rätten kännetecknas av hög syra. Störst intryck gör de smakrika tomaterna i olika färger.

Det fortsätter med vit sparris från Gotland, möjligen tillagad något i underkant, med smörsås och forellrom. Det är säsongens sista servering får vi veta och sparrisen är vid det här laget dessvärre väck från ­menyn.

En traditionell avsmakningsmeny

Lamm däremot verkar för det mesta finnas, en råvara som Luke Hurst är väl bekant med hemifrån Australien. Här kommer lammköttet från Mellangården, beläget på ­Tvärnö vid utloppet till Ålands hav. Köttet serveras i två varianter, lägg och entrecôte, tillsammans med getostkräm, en potatisgalette, spritärtor och en stor bakad lök. Det är en huvudrätt med väl avvägda smaker, tillagad med gott handlag.   

Dagens efterrätt är rabarber på två sätt, kompott och sorbet, från Forsbergs gris och grönt i närheten. Till det, som pricken över i, rykande nybakade madeleinekakor.

Detta är en traditionell avsmaknings­meny, där samma rätter återfinns som à la carte. På den finns också, som förrätt, en oxtartar med rökt majonnäs, picklad färsklök, krispig potatis och ost från ­Löfsta herrgårdsmejeri Uppland. Det är en oklanderlig rätt, men sticker inte riktigt ut. ­Å andra sidan finns det knappast en krog med självaktning som inte serverar råbiff i någon form, så konkurrensen är minst sagt stenhård. 

Värd en resa

Östersjöns fiskbestånd är knappast något att yvas om, så här tvingas krogen avvika från sin filosofi. Torsken serveras med utsökta tillbehör i form av både grön och vit sparris, libbsticka och rökt grädde. Det är en generös och välsmakande huvudrätt som är att föredra framför alternativet, unggrissida med grön sparris och friterad färskpotatis.  

Vinlistan är inte lika profilerad som ­menyn, men matchningarna mellan mat och vin i den fasta menyn är träffsäker, liksom rekommendationerna när vi vid ett besök väljer fritt bland för- och huvudrätter.

Från Stockholm är det cirka en timme och tre kvart med bil till Östhammar. Från Uppsala tar man sig på en timme, medan res­tiden från Gävle ligger mellan dessa. Fors­lundska villan är väl värd en resa, något att beakta för den som planerar sin svemester.

Fotnot: Forslundska villan har tagit paus i två veckor för att måla om fasaden och öppnar igen på onsdag den 1 juli.