Di Weekend KROG

Krogtest: Gott om fullträffar på Bhoga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På Bhoga erbjuds vad som skulle kunna betecknas som ett slags folklig fine-dining.

Patrik Olsson

Nynordiska Bhoga i Göteborg bjuder på lyhörd servic, råbiff i smörgåsform – och den godaste potatis Di Weekends krogtestare någonsin har ätit.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En ångvissla ljuder när vi närmar oss restaurang Bhoga på Norra Hamngatan nära Göta älv. I blickfånget har vi två stora hamnkranar och snett till vänster ligger Fiskekrogen, en riktig Göteborgsklassiker grundad 1972.

40 år senare öppnade Bhoga i en till det yttre lite anonymare fastighet. Restaurangen belönades kort därefter, 2014, med en stjärna i franska Guide Michelin, en utmärkelse som man försvarat sedan dess.

På Bhoga erbjuds vad som skulle kunna betecknas som ett slags folklig fine-dining. Här finns inga vita dukar eller liknande attribut, tallrikarna ställs fram på trärena bord. Två lite slappt klädda gäster gör entré med skrymmande ryggsäckar som de hänger över stolsryggarna. Antalet gäster med kavaj är knappast fler. Stämningen är informell, men samtals­tonen låg.

Vissa sittplatser är höga som barstolar och några av dessa saknar ryggstöd. Det är inte optimalt för en lång middagssittning. Det är lite halvkrångligt att ta sig upp och ner ur de höga sittplatserna och en gäst når inte ned till fotstödet. Den uppmärksamma personalen är snabbt framme med en tom vinlåda i trä att vila fötterna på. Problemet verkar vara återkommande för i den hylla som fungerar som rumsavdelare finns ett litet lager med tomma vinlådor, som alltså fungerar som fotpallar.

Flexibel nynordisk meny

Gastronomiskt placerar sig Bhoga i det nynordiska köket. Råvarorna kommer i stor utsträckning från små gårdar i Västsverige. Vinet kommer från små producenter i de stora vinländerna och är genomgående det som lite diffust brukar benämnas som naturviner.

Grunden för middagen är en femrätters­meny, något som verkar tilltala de flesta gäster. Under helgerna är det fler som väljer sju- eller niorätters. Under tidiga vardagar går det att banta grunderbjudandet till tre rätter.

FAKTA
Bhoga, Göteborg

Öppettider: Tisdag-lördag från klockan 18.00.

­Priser: Fem rätter 650 kronor, sju rätter 800 kronor, nio rätter 900 kronor.

Antal platser: Cirka 45.

Köksmästare: Gustav Knutsson.

Adress: Norra Hamngatan 10, Göteborg.

Telefon: 031-13 80 18.

Webbplats: bhoga.se.

Senast testad: 4/9 2015 (22 poäng).

Poäng:

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 5

Prisvärt: 4

Total poäng: 22

VISA MER

Tre små aptitretare anländer snabbt till bordet, alla serverade samtidigt. Den första rätten i menyn följer snabbt därefter, en skiva torsk, upplagd i en djup tallrik.

”Nordsjön, linfångad och msc-märkt”, svarar servitrisen ögonblickligen på frågan var den är fångad.

Krogtest: Sture – en familjär fullträff Godaste potatisen någonsin?

Fisken har rimmats lätt, bakats till endast 38 grader och är på gränsen till rå. Den får lite extra värme av den heta buljong som hälls över. Sura krusbär till känns lite utmanande, men smakbrytningarna ­balanseras känsligt av ett utmärkt vinval.

Kvällens på papperet enklaste rätt är minnesvärd. Från gården Lilla Labäck utanför Lidköping kommer amadinepotatisen, som hastigt kokats i smör och vatten och därefter grillats lätt. Till det serveras en kräm på ostron och ett ramslöksblad. Potatisen har en väldigt speciell sötma och vår bordsgranne utbrister:

”Det var den godaste potatis jag någonsin ätit.”

Själva blickar vi ut genom fönstret mot Jonas Alströmer, industrialisten som populariserade potatisen under 1720-talet. Han står staty på Lilla torget, känt som Göteborgs äldsta handelplats för fisk.

Kvällens andra fiskrätt är en piggvar som ligger dold under ett blad av spetskål. Brynt smör, rostade hasselnötter och krondillsvinäger får smaklökarna att vibrera av välbehag.

Försvinnande god råbiff

En annan höjdpunkt är råbiffen, ett numera nästan obligatoriskt inslag på avsmakningsmenyer på finkrog. Och en rätt som verkar gå att variera i det oändliga. På Bhoga serveras den i form av en tunn krispig smörgås, som delvis hänger utanför kanten av tallriken för att man enkelt ska kunna äta den med fingrarna. Den tunt skurna biffen, som kommer från Ölanda säteri i Skara, är rumstempererad. Under den ligger ett tunt lager zucchini, gurka och en kräm på oxtalg med en tydlig smak av pepparrot. Mackan slukas i några glupska tuggor och tar slut lite för fort.

Fine dining lyser upp i Norrköping

Desserterna har minimalt med sötma. Något så enkelt som färska blåbär med en sorbet, sockerlag på tagetes, grädde med flädervinäger och gräddfil i botten känns verkligen fräsch.

Skaldjur saknas tyvärr än så länge på menyn. Det är inte riktigt säsong ännu, det ska helst vara kallare vatten. Rätter byts ut löpande och det brukar ta cirka sex veckor att omsätta den stora niorättersmenyn, får vi veta.

Servicen är lyhörd och träffsäker i tilltalet. Måltiden fortlöper i ett lagom avvägt tempo. De långrandiga presentationerna av vinerna fokuserar för mycket på producenten och för lite på vad som hälls i glaset, ett vanligt fel. Maträtter presenteras mer rapsodiskt. Men det är en randanmärkning, Bhoga är en tillgång på Göteborgs restaurangscen.