Di Weekend KROG

Krogtest: Gotländskt med glöd

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tallriken grillad grön sparris med salt citronkräm, rostade fröer, grönkålsskott och fjällkoost från Puttersjaus.

KARL MELANDER

Den lilla gotländska restaurangen Rot bjuder på en helhetsupplevelse som Di Weekends testare kommer att minnas länge.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Restaurang Rot i det ensligt belägna Norrlanda på östra Gotland är en unik upp­levelse i ordets rätta bemärkelse. Restaurangen ligger i en verksam glashytta, där det under kvällstid dukas upp till middag för maximalt 14 personer. Kring ett rustikt träbord präglat av kraftfulla brännmärken, äter alla gäster gemensamt en middag ­bestående av fyra rätter.

Alla glas som vi dricker ur är hand­blåsta på plats i lokalen där vi äter. I ladans ena kortände brinner glödheta ugnar. Det är ingen risk att vi fryser trots att försommarkvällen är bitande kall.

För restaurangverksamheten svarar ­Luqaz Ottosson, finalist i Årets kock 2017 och ett känt namn i restaurangbranschen på Gotland. Han är ursprungligen från Småland och kom till ön för tio år sedan. Första kockjobbet var på nedlagda 50 ­Kvadrat, som var Visbys finkrog. Därefter var han med och startade den prisbelönta gårdskrogen Lilla Bjers.

I Norrlanda hamnade Luqaz Ottosson när han under en sommar cyklade genom hela Sverige, från Smygehuk till Treriks­röset. I resan ingick en avstickare till Gotland och det var då han kom i kontakt med glasblåsaren Jennie Olofsson. Allt detta och mycket mer berättar han inlevelsefullt om under en helkväll som artar sig till mer än en ordinär middag.

Kvällen inleds med fördrink, ett mousserande vin serverat i hyttans egna glas, tillsammans med två tilltugg. Medan kocken arbetar med ett av dessa på en grill, små nässelpizzor, inleder han sin berättelse.

FAKTA
Restaurang Rot, Gotland

Pris: Fast fyrarättersmeny 650 kronor.

Öppettider: Se hemsidan.

Antal platser: 14.

Köksmästare: Luqaz Ottosson.

Adress: Norrlanda Mangsarve 169, Romakloster.

­Telefon: 073-416 33 81.

Webbplats: restaurangrot.se.

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 5

Prisvärt: 4

Total poäng: 21

VISA MER
En supermör tartar

Man kan tycka att det är en enkel match för två personer, en kock och en servitris, att servera 14 personer och att det därför är lättköpta poäng som ger full pott i servicebetyget. Men en kväll på Rot är, som framgått, mer än så: Luqaz Ottosson lagar mat, hjälper till att servera maten, presenterar den, berättar skickligt om sitt yrkesliv och ger därtill en lektion i glasblåsning. På det området är han en glad amatör, och glaset formar sig därefter, men i köket är Luqaz Ottosson ett proffs. Det är en väl genomförd måltidsföreställning.

Från hängmatta till hytta

Ejmunds är en välkänd och förhållandevis stor gård och därifrån kommer den hängmörade biff som Luqaz Ottosson skurit i stora bitar och gjort tartar på. Den är supermör och ligger under ett lager friterade potatisstrimlor. Till det en senapskräm som slungats med lite olivolja, citron och örter. Det är en välkomponerad rätt, om än kanske lite förutsägbar.

Grön sparris är obligatoriskt på Gotland under försommaren. Den serveras med en stuvning av svamp och savoykål, rökt ­grädde med rivet gravat ankägg och ett ­grillat kycklingskinn. Men nog hade ett vitt vin passat bättre än den röda chiantin från Toscana.

Kaninfilén mer vågad

Ytterligare en chianti från samma vingård, svenskägda Terreno, serveras, till nästa rätt: kanin. Den kommer från en gård ­några kilometer bort, som föder upp och slaktar lite större kaniner. Här har kocken vågat lite mer med kryddningen, kaninfilén omges av en kryddig färs på låren med murk­lor och persilja som mixats. I ögonvrån har vi genom glasdörren kunnat följa hur ­kaninen grillats utomhus. Vad äter kaniner om inte morötter? Det har Luqaz Ottosson tagit fasta på och även grillat en bit morot, men det är morotskrämen med lite chili som ger tillbehören karaktär.

Unik gårdskrog bäst i Visby

Efterrätten ligger i tiden med smör- och sockerstekt surdegsbröd som ger krispighet och fyllighet åt vaniljkokt rabarber. Glass med körvel, lättvispad grädde och rostad vit choklad gör skapelsen fullkomlig.

Musikaliska associationer

När kocken efter avslutad måltid frågar ­gästerna vilken som var kvällens bästa rätt vinner kaninen med acklamation. Men det är framför allt som helhetsupplevelse vi kommer att minnas den lilla restaurangen med ett namn som verkligen ligger i tiden: Rot.

Glasstudion heter Big Pink. Den musik­intresserade kan inte undgå att associera till det rosa enfamiljshus i West Saugerties, också ensligt beläget, i närheten av Woodstock i delstaten New York, som heter just Big Pink. I dess källare spelade Bob Dylan in de berömda The Basement Tapes till­sammans med sitt kompband The Band, som bodde i huset och som döpte sitt eget debutalbum till Music From Big Pink.