Di Weekend KROG

Krogtest: Goda matminnen väcks till liv

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Evelina Carborn

Zink gör comeback. Köket ­levererar, miljön är trevlig, men servicen haltar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För ett par år sedan stängde Zink Grill på Biblioteksgatan – en populär restaurang som drabbades av en brand, ­reste sig ur askan, men försvann när matpalatset Eataly tog över lokalerna. Nu har restaurangen lite oväntat återuppstått under namnet Gastrotek Zink inte långt därifrån.  

Nya Zink ligger på gågatudelen av Grev Turegatan. Den stora bardisken i zink, som var restaurangens signum och gav den dess namn, har inte följt med till den nya adressen, den är såld till Taverna ­Brillo. 

Men den uppmärksamma gästen kan identifiera några inredningsdetaljer som funge­rar som en blinkning till före­gångaren. Det tydligaste är taklamporna i matsalen, som ursprungligen hängde i ett kommunhus i Ödeshög innan de hamnade på exklusiva Biblioteksgatan, och en väggklocka på en pelare. 

Köksmästaren Joni Germond var med redan när Peter och Carina Nordin öppnade Zink Grill för mer än tio år sedan. I dag är krögarparet utköpt och Gastrotek Zink ingår i Brasseriegruppen (före detta PDF Brasserie Group), som ägs av brö­derna Danijel och Filip Güven. Det är en koncern som expanderat till att omfatta ett tiotal restauranger, plus hamburgerkedjan Vigårda med en omsättning på ­cirka 100 miljoner kronor, tidigare ägd av Melker Andersson.

Di Weekend fattade tidigt tycke för Zink Grill, som fick motta priset Årets affärs­krog 2008. Det är med blandade känslor man återser gamla bekanta och möjligen är det därför vi närmar oss den nygamla krogen med viss försiktighet. 

FAKTA
Gastrotek Zink, Stockholm

Priser: Mellanrätter 135–165 kronor, klassiker 189–375 kronor, större rätter att dela på 290–750 kronor.

Öppettider: Måndag 07.30–22.30, tisdag–torsdag 07.30–23.00, fredag 07.30–01.00, lördag 11.30–01.00, söndag 11.30–22.00.

Antal platser: 55.

Köksmästare: Joni Germond.

Adress: Grev Turegatan 20, Stockholm.

Telefon: 08-684 238 01.

Webbplats: gastrotekzink.se.

Senast testad:

Betyg:

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 3

Prisvärt: 4

Total poäng: 18

VISA MER
Hårt publiktryck

Restaurangmiljön var onekligen en av Zink Grills största tillgångar, men vi impo­neras av hur väl arkitektbyrån Tengbom lyckats med den nya krogen. Lokalen har över fyra meter i takhöjd och känns ­modern och inbjudande med flera olika former av sittgrupper. Restaurangen består av två delar, baren och matsalen. En del av matplatserna finns i baren längs kortsidan, men där är det trängre och betydligt mer högljutt än i matsalen. Det går anmärkningsvärt nog inte att välja i vilken del man vill sitta när man bokar bord. Vi blir två gånger i rad hänvisade till baren, eller tre om man räknar in ett lunchbesök. Pub­liktrycket är hårt och vid det första middagsbesöket är hovmästaren obeveklig, det blir att tränga ihop sig i baren. När vi återvänder och möts av ­samma besked är bemötandet mer till­mötesgående och vi får ett bord i mat­salen. Som matgäst är det där man vill sitta.

Dock känner vi oss genast lite bort­glömda. Det dröjer innan någon visar sig intresserad av att ta upp en beställning.  Under en lunch får vi beställa med en gång, men får vänta på maten i en halvtimme.

Krogtest: Såsig service– och ingen bearnaise Klubbsteken ett glädjeämne

Menyn är något svårnavigerad. Under rubriken mellanrätter återfinns också det som snarare kvalificerar som tillbehör, ­såsom gulbetor, broccolini och grillad portabello­svamp. Men här finns även ­rätter som ­lämpar sig att dela, till exempel löjrom med läckert friterad potatis­krokett. Bläckfisk med tunna potatis­strimlor och kikärts­aioli är en annan utsökt rätt med en väl balanserad hetta. Kalven i citron­sås med spenat och salvia ger en riktigt italiensk känsla.

Ett starkt matminne från Zink Grill är bistecca alla fiorentina, det vill säga en grillad t-benstek. Till vår oförställda ­glädje hittar vi denna klassiker på menyn, nu ­under namnet klubbstek, 600 gram för två till fyra personer. Det är kanske väl ­mycket kött för två personer, men vi är som tur är tre i sällskapet, ett lagom antal för denna paradrätt. Köttet är perfekt tillagat ­medium rare och serveras skivat kring det t-formade benet, som följer med i uppläggningen. Tre sorters kryddsmör och rödvinssås hör till, men övriga tillbehör får köpas separat och adderas till pris­lappen på 750 kronor. 

Lasagne anno 2008 är annan klassiker som följt med till nya krogen.

En härlig 1980-talsklassiker

Det finns normalt sett fyra sådana större rätter att välja mellan. Bland dessa har vi också testat hel grillad seabass, en ­mindre portion avsedd för två–tre personer. Fisk­köttet är aningen torrt, men generös tilldelning av oliver och kapris ger lite ­medelhavskänsla, trots vintermörkret som härskar utanför fönstret. 

Efterrätterna är sällsynt prisvärda och i lagom storlek. Bruschettan med mandel­kaka, inlagda plommon och yoghurtglass har en väl avvägd syra, sötma och knaprighet och är en perfekt avslutning på måltiden. Brie de Meaux med hjortron känns som en härlig 1980-talsklassiker, men ­osten har sedan våra besök dess­värre bytts ut mot en varm Saint Marcellin. 

Inga konstigheter på Pas d’Art Tiden är slut ...

Så inträffar det där som lägger lite sordin på stämningen. I samband med beställningen av dessert påtalas att tiden är slut, ett annat sällskap ska strax ha vårt bord. Det må så vara, men med en lite mer alert service under middagen hade den situationen aldrig behövt uppstå. Så onödigt!

Zink Grill var en fransk bistro som ohämmat flirtade med Italien. Efter­följaren har en bredare meny, dock med tydlig förankring kring Medelhavet. ­Köket håller hög klass och vi är lite försiktiga i betygssättningen för maten. Vi får se om det räcker till en högre siffra i den kolumnen när vi återvänder för ett omtest.