Di Weekend KROG

Krogtest: Full koll på Den Småländska kolonin

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tartar på havskräftor smaksatta med krondill, öl, forellrom och fänkålspollen gömmer sig under ett smarrigt potatisskum. En av ett dussintal rätter i avsmakningsmenyn som serveras i matsalen på Den Småländska kolonin.

Anna Hallams

Oklanderlig service, fint matchade viner – och ljuvlig matlagning – gör ett besök på Den Småländska kolonin i Jönköping till en ljuspunkt i novembermörkret.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en mörk och regnig kväll då vi ramlar in genom den gamla träporten till foajén i det rödmålade trähuset på Väster i Jönköping som huserar Den Småländska kolonin. Byggnaden är från 1850 och uppfördes först som bostadshus, men redan 20 år senare öppnade här konditori.

Vi blir genast varmt omhändertagna av kvällens personal. Våra blöta rockar hängs undan och vi visas in i den vackra lokalen, som oväntat öppnar upp sig mot en maffig trappa.

I taket syns de rustika bjälklagen och vi blir placerade vid ett vackert dukat bord vid fönstret.

Utsikten är egal, det är ­novembersvart utanför fönstren. Vi vilar ögonen på den klassiska lokalen i stället. I över 100 år drevs konditoriverksamhet här innan krogen Svarta Börsen tog över 1978. Den blev beryktad både inom och utanför Sveriges gränser.

2009 tog Tommy Myllymäki över driften och bytte namn till Den Småländska kolonin, köket vreds mer åt fine dining och mottog 20 poäng i Di Weekend 2010, ­varav 8 matpoäng.

Sedan 2011 är det Per Samuelson och Jens Markulf som driver Den Småländska kolonin. I matsalen bjuds en avsmakningsmeny om 10–12 serveringar för 825 kronor med tillhörande vinpaket för 800 kronor. Men Den Småländska kolonin ska visa sig ha betydligt mycket mer att bjuda på än så.

FAKTA
Den Småländska kolonin, Jönköping

Priser: Avsmakningsmeny, 10-12 serveringar, 825 kronor. Dryckespaket 950 kronor, vinpaket 800 kronor, juicepaket 350 kronor.

Antal platser: 60.

Öppettider: Måndag efter överenskommelse. Tisdag-lördag från 18.00–sent. Kollobaren: Tisdag–torsdag 18.00–sent, fredagar 16.00–01.00 (fredagsmys 16.00–19.00), lördagar 18.00–01.00.

Köksmästare: Per Samuelson och Jens Markulf.

Adress: Kyrkogatan 4, 553 16 Jönköping.

Telefon: 036 -71 22 22.

Webbplats: densmalandskakolonin.se

Poäng:

Mat: 8

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 5

Total poäng: 21

VISA MER
Jordärtskocka bland höjdpunkterna

De första munsbitarna serveras snabbt. Ett nybakat bröd med råg, honung och smör, vackert upplagt och sinnligt gott. Utan förvarning trollar köket dessutom fram en glutenfri version av avsmakningsmenyn, trots att vi inte förbeställt det. En sådan sak är inget vi förväntar oss och en glad överraskning.

Små strutar med anklever och portvin är en ljuvlig smakstart.

Menyn som vi får med oss hem påminner om att rätten ”Skocka, skocka och skocka” serveras härnäst. Underdriften är närmast ironisk, jordärtskockan är transformerad i sån mångfald, man undrar om våra förfäder, som tvingats överleva på denna tåliga basföda någonsin hade kunnat föreställa sig dess kulinariska kvaliteter.

Från den småländska myllan följer ett ostron med gurka, små, små blad av japansk shioso och brynt smör. Vi känner förvisso igen en del manér från liknande krogar, men imponeras ändå av både service och presentation.

Vinpaketet är fint matchat och följer rätternas smakuppbyggnad. Ofta passar ett vin till två rätter, man behöver inte oroa sig att det blir för mycket av det goda, ­vinerna följer menyn i bra tempo.

Havskräfta och hälleflundra följer ­sedan, i oklanderliga kompositioner, men finast är ändå palsternackan som har ett djup som matchar den lardoklädda oxfilén, serverad med kål och kantareller.

Servicen är oklanderlig, men så är vi också vid ett av våra besök tämligen ensamma i restaurangen. Det är alltid en märklig upplevelse och gör servicebetyget svårplacerat. Med tanke på kvällens låga beläggning är det ändå ett hedersbetyg att inte ställa in kvällens serveringar. Men, får vi veta, det är ju ofta fullsatt, folkligt och festligt andra dagar i veckan.

Livat på helgerna

Här har Den Småländska kolonin satsat på något, både självklart och modigt, men kluvet. Kanske helt i enlighet med husets tradition. Under 1990-talet skådades här under helgerna en mäktig afterwork-­kavalkad i Jönköpings nattliv. Det var husband, klubbar för vuxna med bästa svartklubbskänslan.

I ”Kollobaren” just uppför den där vackra trappan är det fortsatt lättsam stämning på helgerna med fokus på öl och cocktails. Och på fredagar serveras en prisvärd grosshandlarlunch, matjessill, ägg och brynt smör till förrätt och så naturligtvis en klassisk Biff Rydberg till huvudrätt.

Det sjuder således stundom av liv i det gamla konditoriet – särskilt till helgen. Men en tom vardagskväll i matsalen ter sig i bjärt kontrast till helgens party.

Nå, det regnar fortfarande ute när vi får en dusch av svensk sommar. En sked med apel, lime och salt rensar gommen från den feta lardon. Sedan kommer efterrätten, oväntat matig men härligt pepprig i fin balans med vanilj och blåbär. Varken proppmätta eller hungriga ramlar vi ut i novembermörkret igen och konstaterar att det gamla konditoriet i Jönköping står sig väl in i framtiden.

Vi hoppas att det finstämda partybenet får stå fortsatt fast myllad i Den Småländska kolonin.