Di Weekend KROG

Krogtest: Frikostigt på The Hills

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRANSKT I KVADRAT. Det klassiska franska köket dominerar på The Hills i Stockholm. Givetvis är även uteserveringen organiserad på det franska sättet så att gästerna blickar utåt mot gatan.

Joey Abrait

The Hills i Stockholm är en genuin, trevlig överraskning som inte krånglar till det i onödan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är svårt att tänka sig en tuffare utmaning än att öppna en restaurang lagom till att en pandemi sveper in över världen. Så råkade det bli för de nya ägarna till lokalen i krönet på Götgatsbacken.

Här har det tidigare i decennier legat en pub och mest nyligen den inledningsvis ambitiösa restaurangen La Colline, som slog igen i höstas.

Namnet på den nya krogen är nästan detsamma, fast franskan har bytts mot engelska och singularis mot pluralis. Numera står det The Hills på skylten. Det mesta av den eleganta, skinande inredningen och det rutiga spegeltaket, signerat arkitekt Jonas Bohlin, är kvar. Kökets inriktning är också densamma, menyn doftar fortfarande ett klassiskt franskt brasserie.

Erfaren profil hjälper kulturella ägare

Vad är då egentligen nytt? Ja, låt oss börja med ägarna, som knappast kan räknas in i den traditionella krögarskaran. Det är kanske lite överraskande Nordens största agentur för författare, kompositörer och regissörer som står på kontraktet: Salomonsson Agency. Bolaget delägde tidigare La Colline, men har nu alltså tagit över hela verksamheten.

Men den som oroar sig för att ha hamnat i ”amateur hour” kan andas ut. Den rutinerade krogprofilen Kenneth Hallström, med bakgrund på Broms, Hantverket och Lydmar, sköter allt det operativa, med god hjälp från en ovanligt trygg och charmig personal. 

FAKTA
The Hills, Stockholm

Priser: Förrätter: 85-185 kronor. Huvudrätter: 195-245 kronor. Efterrätter: 35-95 kronor.

Antal platser: 44 + 20 i baren.

Öppettider: Måndag-fredag: 11.30-22.00, lördag: 12.00-23.00.

Köksmästare: Lelle Rössler.

Adress: Götgatan 29, 116 21 Stockholm.

Telefon: 08- 678 00 01.

Webbplats: thehillsstockholm.se

Betyg:

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 4

Prisvärt: 4

Totalt: 19

VISA MER

Det går snabbt att bli familjär här. Trots att det förflyter åtskilliga veckor mellan våra besök hälsas vi med ett ”välkommen tillbaka” och vi känner oss som stamkunder direkt. Och nog är The Hills ett ställe som man gärna vill bli stammis på. Prisläget är mycket modest (inte en endaste varmrätt kostar över 250 kronor), läget utmärkt och menyn domineras av fransk ”comfort food”. Det är okomplicerat, vällagat och ovan på detta generösa portioner. Dessutom finns en överraskande diger vinlista, vilket vi får höra delvis beror på att man ärvt föregångarens fulla vinkällare.

Ankrilette en omedelbar favorit

Till den inledande champagnen (lika oväntat som läckert på pinot noir!) intar vi färska ostron, oklanderligt och klassiskt serverade på isbädd med citron och rödlöksvinägrett. På rekommendation av servisen väljer vi sedan att gå loss på smårätterna. Det visar sig vara en hit.

En oemotståndlig rillette på anka med stark fransk senap, kapris och cornichoner blir snabbt en favorit för hela sällskapet. Men det är svårt att veta vad man ska börja med bland godsakerna som snabbt fyller bordet. En stor portion med grillad svensk bläckfisk lockar, men precis intill ställs det ju in en tjock skiva lantpaté med hackade pistagenötter strösslade över. 

Vi prövar givetvis även ett mer traditionellt upplägg med för- och varmrätter. Servitrisen propsar då på att vi ska testa kalvlevern, som är dagens special, ”även om vi inte gillar lever”. Hon har rätt, det är en stadig portion lever, bacon och saltgurka på ett berg av pommes provençale, smakrikt ostblandat potatismos. Samtidigt mättas den andre i krogpatrullen av en socca, en sydfransk kik­ärtspannkaka, toppad med sparris och kryddig baba ganoush, alltså aubergineröra.

Sparrisen går inte att undvika när den är i säsong. Här kommer den i olika varianter, men alltid mjäll och bäst när den får sällskap av ramslöks­majonnäs och gravad regnbågslax. 

Den halva råbiffen, serverad med blott lite sallad bredvid och en skål senap intill, är även den i storlek large, men lite för krämig och färsig för panelens smak. Visst är den enkla, hackade versionen godare?

Förutsättningar för klassikerstatus

Om vi ska hitta något mer att klaga på är vissa inslag på dessertlistan kanske lite väl enkla, men med tanke på portionernas storlek på de övriga rätterna får det knappast plats mer i magen. Vid senare besök påminner vi oss själva om att spara lite utrymme och avnjuter då en chokladkombo med fin, lätt mousse och skivor av brownie, toppade med färsk mango, och en annan brownievariant med karamellsås.

The Hills är en genuin, trevlig överraskning som inte krånglar till det i onödan. Dessutom är läget alldeles utmärkt på en av stadens största gågator, inte minst nu med en stor uteservering när sommaren är på ingång. Kan det vara en blivande Söderklassiker? Förutsättningarna finns onekligen.