Di Weekend KROG

Krogtest: Fransk fullträff i all sin enkelhet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amanda Lindgren

Enkelt, vällagat och genomtänkt – The Sparrow bjuder på en lustfylld meny för alla frankofiler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den stockholmska hotellboomen ser inte ut att ha ­något slut. Senast ut i raden av nyöppningar är Wallenbergsfärens The Sparrow Hotel, precis vid Stureplan, som slog upp por­tarna i ­början av 2019. Hotellet inhyser nu inte bara ett antal vackert inredda rum, utan också både en vinbar och en bistro.

Bakom restaurang­konceptet står den svenska matnestorn Mathias Dahlgren och kocken Staffan Naess som arbetat tillsammans på Matbaren i Grand Hôtel. På The Sparrow har duon hämtat inspiration från det franska köket – här erbjuds poulet à la truffe, steak au poivre och langoustine à la mayonnaise i snirklig kritskrift på svarta tavlan, en lustfylld meny för alla franko­filer i staden.

Själva lokalen ligger lite undangömd innanför hotellobbyn och vinbaren, och andas parisisk bakficka, inredd med marmor, mässing, murrigt gröna väggar och kaféstolar. Men det är glest mellan borden under vårt första besök. Märkligt att inte fler ­hittat hit? Dahlgrens och Naess tolkning av det franska köket är nämligen inget annat är en fulländad fullträff.

Full insyn i köket

Allra bäst sitter man i den lilla baren i matsalen med full insyn i köket, där ­kockarna noggrant lägger sista handen vid ­rätterna innan de bärs ut: stekta knivmusslor med chili, vitlök och citron, så gott i all sin ­enkelhet, kungskrabba med brynt smör, förföriskt god. 

Det är i just enkelheten som rätternas perfektion kommer fram. Det är vällagat och genomtänkt utan att vara överdrivet ­eller konstlat. Flanksteken i en vågat ­pepprig pepparsås är perfekt tillagad och oemotståndlig tillsammans med de ­godaste pommes frites vi ätit i Stockholm. ­Slungade i vitlöksolja och smaksatta med citronzest är hemligheten får vi veta.

FAKTA
The Sparrow, Stockholm

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Förrätter 125-595 kronor, huvudrätter 195–365 kronor.

Öppettider: Måndag-lördag kl 16–24.

Antal platser: 58.

Köksmästare: Simon Tennemo.

Adress: Birger Jarlsgatan 24, Stockholm.

Telefon: 08-122 173 00.

Webbplats: thesparrowhotel.se.

VISA MER
Smaklökarna överrumplas

Bland förrätterna fastnar vi för kyckling­lever smaksatt med ­tryffel och en alldeles ljuvlig kalv­ tartar smaksatt med dragon och kapris. Tänk att det fortfarande går att ­variera en råbiff så att den överrumplar smaklökarna!

Svenskarnas kärlek för italiensk mat och italienska viner är välkänd, och de senaste åren har många krogar med italiensk inriktning ­öppnat, inte minst i Stockholm. Det har vi naturligtvis ­inget emot, men The Sparrow med sin franska inriktning är ett väl­kommet tillskott på huvudstadens krogscen.

Roligt också att trenden med att lansera riktigt bra krogar i anslutning till hotell fortsätter. Både Bonnie’s och Tak, två krogar som belönats med Di Weekends pris Årets affärskrog, är restauranger i anslutning till hotell. Fort­sätter trenden 2019? Det återstår att se.

Bäst boka bord i bistron

Några kvällar senare återvänder vi oan­mälda till The Sparrow för ännu ett besök, och det är inga problem att få bord. Vi äter ostron, svenska gambas och stekt bröst av en unganka, serverad med selleri, äpple och valnötter. Åter igen är det enkla det ­bästa. Inga krusiduller, bara rena smaker i perfekt kombination. Vi avslutar natur­ligtvis med franska ostar och till kaffet en madeleinekaka vi ­känner igen från Mat­baren. Vinlistan är befriande enkel och ­servicen ­lyhörd. Konstigt vore det annars, flera av medarbetarna i matsalen kommer direkt från Matbaren. På The Sparrow serveras också ­hotellets frukost. Ett antal drop in-platser finns för oss andra.

Självklart finns här också en liten vinbar med enklare meny, men den som vill uppleva The Sparrows fulla potential gör bäst i att boka bord i bistron. Om det inte redan är fullsatt förstås. Det borde det vara.