Di Weekend KROG

Krogtest: Förföriskt gott hos Videgård

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Banfa Jawla

Erik Videgårds nya krog ­bjuder på kroglegendarens tolkningar av ­Nikkei- och Chifaköket. Varje rätt är en överraskning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I vintras sågs kocken Erik Videgård flambera och tranchera vid , då nyöppnade, L’avventuras silvervagn i den vackra gamla biografen på Sveavägen. Det var ett kärt återseende ­efter en längre frånvaro från krogbranschen. Ett par månader senare gick ryktet på stan: Erik Videgård ska öppna eget!

Mycket riktigt öppnade i Stureplansgruppen regi restaurangen med krögarens efternamn i gamla Grand Escaliers lokaler i Sturegallerian under tidig höst.

Det har blåst östliga vindar i Krogsve­rige i många år nu, men vi tycks aldrig få nog av det asiatiska köket. Otaliga nyöppnade restauranger satsar på smaskiga cross-over-rätter, från Asian post office till Tako för att nämna några nyöppnade Stockholmskrogar den senaste tiden.

Därför är det naturligtvis extra intressant när Erik Videgård, en av förgrunds­gestalterna i att introducera det asiatiska köket i Sverige, med krogklassikerna Halv Trappa plus gård och East på sitt sam­vete, nu öppnar nytt.

Erik Videgård vilar inte på gamla lagrar utan utmanar med att göra ”en respektlös” tolkning av Nikkei- och Chifaköket.

Nikkei/Chifa är ett crossover-kök som uppstod i slutet på 1800-talet då många ­japanska och kinesiska arbetskraftsimmi­granter flyttade till Peru. Japansk och kinesisk matlagning mötte peruansk, och när sushi mötte ceviche och sötsyrliga ­kinesiska smaker mötte lime och chili, så visade det sig vara en alldeles utomordentligt trevlig kombination.

FAKTA
Videgård, Stockholm

Totalbetyg: 20 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 4 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Mellanrätter 95-325 kronor.

Antal platser: 80.

Öppet­tider: Måndag–onsdag 11.30–15.00, 17.00–23.00, torsdag 11.30–15.00, 17.00–00.00, fredag 11.30–00.00 , lördag 17.00–00.00. Brunch lördag och söndag 12.00-16.00.

Köksmästare: Erik Videgård.

Adress: Sturegallerian, Humle­gårdsgatan 17.

Telefon: 08-519 422 72.

Webbplats: videgard.se.

VISA MER
FAKTA

På tallriken: Rödbräserat fläsk med friterad kalvbräss och dashikokt rättika.

VISA MER

Erik Videgård är inte ensam om att ha fallit för Nikkeiköket. De senaste åren har flera Nikkei­influerade restauranger öppnat över världen. Mest namnkunnig är väl Ferran Adrià, mannen bakom beryktade El Bulli, som 2015 öppnade Pakta i Barcelona.

Drinkar från filmvärlden

Nå, nu är vi i Stockholm, och väntar på vårt bord vid den lilla baren innanför den anonyma entrén. Stämningen är god, lokalen trivsamt renoverad – enligt utsago med inspiration från Erik Videgårds favoritfilmer, 2001: A Space Odyssey och Blade Runner.

Drinkarna är avancerade och inno­vativa. Vi beställer drinken Yuzu tonic och en ”Katsu-sando”, ett barsnacks, för 85 kronor. Som snacks betraktat är det en farlig start: Frasigt friterat fläsk varvat med ­koreansk coleslaw och drypande smörstekta brödskivor på ett spett, gott så det förslår, man får passa sig för att inte bli för mätt.

Menyn består av ett antal smårätter ­under olika kategorier. Från sashimi och ceviche till ostron, sallader och kött som rekommenderas att dela vid bordet.

Utmaningen består i att begränsa sig, här finns något för alla smaker. Men bland sushi-­kombinationerna faller vi för den gudomliga kombinationen anklever och tonfisk. Den nötiga levern, de söta fikonen och den djupa tonfisksmaken är förföriskt god. Sashimi moriawase, kockens urval av de bästa fiskarna, håller hög kvalitet och presenteras fint. Dryckes­listan innehåller ett par ölsorter och en handfull viner på glas, men sakeutbudet är personligt och varierat, missa inte det.

Ostron serveras naturell för den som vill, men den som vill testa något nytt provar med fördel ostron smaksatta med gurk­vinaigrette.

En av Erik Videgårds klassiker, det röd­bräserade fläsket, har han från början hämtat från Sichuan och många är de kockar som tolkat det. Nu serveras det med kalvbräss och rättika, en kombination som ger det möra och lite söta fläsket både större djup och krispigare skärpa.

Trots att vi de senaste åren ätit oss igenom otaliga middagar med asiatiska smaker lyckas Erik Videgård överaska i alla rätter vi lyckas få i oss. Det är imponerande.

Brunch på helgerna

Förutom middagar serveras lunch på ­Videgård och på helgerna en mycket trevlig brunch.

Tre silvervagnar rullas runt bland gästerna som får välja, först från det kalla ­köket, här finns tillexempel sushi på fjällröding, sashimi på pilgrimsmusslor och smakrika sallader.

Snart rullar de varma vagnarna förbi och vi äter äggröra, bräserade shortribs, Cachangas – nygrillat bröd med chimi­churri. Menyn varierar, men missa inte den sötsyrliga friterade tofun om den erbjuds. När vi i övermod beställer bao, kinesiska ångkokta brödbollar fyllda av ett sönderputtrat lammkött äter vi på ren njutning.