Di Weekend KROG

Krogtest: För mycket av det goda på L’Avventura

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Murrig elegans på L’Avventura i Stockholm.

Jack Mikrut

Stämningen är på topp i L'Avventuras pampiga lokaler, men portionerna är för stora och servicen svajar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På Stureplangruppens populära nykomling L’Avventura väntar en i stora stycken storartad restaurangupplevelse. Miljön i det gamla nöjespalatset Metropol, med anor från 1920-talet, är verkligen pampig. Matsalen pryds av vackra pelare, väggmålningar, ett formidabelt utsmyckat tak och klassiska rundade sittgrupper i röd sammet.

Den helt manliga personalen passar väl in. I formell klädsel flyger de fram mellan borden. Inget lämnas åt slumpen och vi blir kungligt uppassade. Vi är på god väg att höja servicebetyget till en femma när ett återbesök resulterar i ett inte alls lika angenämt bemötande och omhändertagande. Vi känner oss rentav bortglömda och får vänta onödigt länge på att både beställa och betala.

Trots att restauranger med uteserveringar kan te sig mer lockande i den högsommarvärme som fortfarande råder är det faktiskt mycket svårt att få bord. Här gäller det att vara ute i god tid.

Onödigt stora portioner

Att äta sig igenom den italienska menyns alla fem avdelningar låter sig inte göras. Den som gör rätt val får mycket mat för pengarna och klarar sig på färre rätter.

Innan maten bjuds vi på ett rejält fat med parmesanost, bröd och olja.

FAKTA
L’Avventura, Stockholm

Priser: Antipasti. 65-85 kronor. Förrätter: 75-175 kronor. Pasta: 185-245 kronor. Huvudrätter: 175-315 kronor. Efterrätter: 65-145 kronor.

Antal platser: 100.

Öppettider: Tisdag–fredag: 17.00–01.00, lördag: 17.00–01.00.

Köksmästare: Jens Bergstrand.

Adress: Sveavägen 77, 113 50 Stockholm.

Telefon: 08- 519 422 74.

Webbplats: lavventura.se. Tidigare testad: 20 april 2018 (poäng: 20).

Mat: 7

Miljö: 5

Service: 4

Prisvärt: 4

Totalt: 20

VISA MER

Förrätterna är i stort sett i varmrättsstorlek. Kalvrostbiffen i vitello tonato täcks av ett alldeles för tjockt täcke med gräddig parmesandressing medan den i övrigt fräscha tonfisktartaren skulle ha vunnit på lite mer chilisting.

Den krämiga tryffelpappardellen är rejält tilltagen. Musslorna i spagetti vongole är dock lätträknade och smakerna tyvärr intetsägande. Pastamatchen vinner sällskapets tryffelpappardelle lätt.

Helt rätt och fel hos tv-kocken

Huvudrätten grillad havsabborre serveras i form av två stora filéer. Om man skulle be om en doggybag har man lunchmat för åtminstone två personer. Tillbehören står närapå orörda kvar på bordet.

Den mastiga tiramisun, som kommer in till kaffet, är av bautastorlek, även om menyn i sanningens namn medger att den kan delas av två. Minst tre, enligt vår mening. Ett betydligt lättare, och smartare, val efter en tung italiensk helkväll är den ljuvligt friska camparigranitan med grapefrukt. Det räcker dock inte för att rädda matbetyget från att sänkas ett snäpp.

Krogtest: Asiatiskt utan wowkänsla Charmigt gammaldags lyx

L’Avventura är pampigt så det förslår och lite gammaldags lyxigt på ett tilltalande sätt. Här finns alla förutsättningar för att skapa en riktig krogklassiker, men köket skulle tjäna på att tänka lite mer i termer av kvalitét i stället för kvantitet.