Di Weekend KROG

Krogtest: Flygande älgen kraschlandar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GLANSDAGARNA ÖVER. The Flying Elk bjöd tidigare på en högklassiga rätter med fantastiska råvaror. Den nya krögaren lyckas inte alls.

Vi lämnar mycket kvar på ­tallriken när vi besöker gastropuben i Gamla stan. Vilket bottennapp!
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sommaren 2019 meddelade stjärnkocken Björn Frantzén att han skulle sälja sina tre sista verksamheter i Gamla stan i Stockholm. Gastropuben The Flying Elk, vinbaren Gaston och baren Corner Club bytte ägare, men skulle ­drivas ­vidare med samma inriktning som ­tidigare. Björn Frantzén ville inte kommentera köpeskillingen.

”Men generellt, om man säljer något som går bra är det klart att man kanske inte är helt missnöjd”, sa han till Dagens industri i samband med försäljningen.

När vi nu återvänder till Flying Elk ­under de nya ägarna, koncernen CFG, som bland annat driver en lunchrestaurang i Kista, tvingas vi tyvärr konstatera att om missnöjet inte var på Björn Frantzéns sida så är det i stället matgästerna som får ­känna på det.

Menyn på Flying Elk är uppdelad i smårätter, förrätter och varmrätter, och ­inriktningen är fortsatt gastropub kantad med rikliga mängder tryffel, smör och ­majonnäs.

Låg ambitionsnivå

Vi börjar med att beställa in lite små­rätter, gougères – små franska ostpuffar fyllda med karljohanssvamp, cheddarost och timjan.Munsbitarna är knappt ljumma och smakar just inget alls av varken svamp eller ost. Kycklingvingarna i blåmögelost serveras rumstempererade och har en fadd eftersmak som om de tillagats flera dagar tidigare och därefter bara stått framme.

Tryffelpopcorn är ett snacks som tämligen enkelt skulle kunna serveras rykande färska. En påse micropopcorn tar tre minuter att tillaga och popcornen på bio hålls varma i värmeskåp för att smaka som bäst om man tvingas poppa dem långt i förväg. Men inga av de små tricksen används på Flying Elk, utan popcornen är kalla och sega. Det är synd på så rar tryffel och ­visar på en obegripligt låg ambitionsnivå.

FAKTA
The Flying Elk

Pris: Förrätter 170–195 kronor, huvudrätter 195–365 kronor, desserter 40–120 kronor, avsmakningsmeny 725 kronor.

Öppettider: Måndag–torsdag 17.00–23.00, fredag–lördag 17.00–00.00, söndag 17.00–23.00.

Antal platser: 100.

Adress: Mälartorget 15, Stockholm. -

Telefon: 08-20 85 83.

Webbplats: theflyingelk.se. -

Senast testad: 17 mars 2017 (21 poäng).

Totalbetyg: 15 poäng

Mat: 5 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 3 poäng

VISA MER
Sammelsurium av smaker

Bland förrätterna är temat mer av allt, fast på ett dåligt sätt, ska det visa sig.

Friterade lökringar med avrugakaviar och räkor låter som en kul och smaskig idé på papperet. Men av kaviaren känns ­ingen smak, den försvinner fullständigt i syltad chili och en lime-majonnäs.

Krogtest: Lekfullt och visionärt på Kagges

På samma vis känns ingen smak av ­råvaran i råbiffen, täckt med ett tjockt lager av parmesan, surdegskrutonger, samt en liten spegel av grönsaksjuice.

På Flying Elk har vi tidigare vant oss vid smakkombinationer som lyfter råvaror till mästerverk, men nu blir det bara ett sammelsurium av smaker som tar ut varandra.

Rödingen serveras överkörd och torr och den rostade blomkålpurén krockar fullständigt med noripulver och en smörad blå­musselsås.

Vi prövar en bit av ett rådjur, ett av våra ädlaste vilt och också en utmaning att få perfekt tillagad. Smaken av den misshandlade köttbiten försvinner i rödbetspuré, svarta vinbär, rostade marconamandlar och rökt gräddfil. Allra sämst är de sönder­brända bitarna av vad som ska likna hassel­backspotatis. Det är ovanligt att man serveras oätlig mat på restaurang, vi lämnar mycket kvar på tallriken.

Oengagerat och okunnigt

I vinbaren Gaston har tidigare ambitiösa sommelierer valt ut guldkorn och serverat dem på glas, men här har ribban uppenbarligen sänkts rejält.

Servicen är ojämn, oengagerad på sina håll och okunnig på andra.

Krogtest: Voisine stiger i graderna

När vi recenserade Flying Elk 2015 ­konstaterade vi att ”det är så skönsjungande gott och finstämt att man vill släppa allt vett och slicka tallriken ren.”

Efter ägarbytet på Flying Elk är det ­tyvärr precis tvärtom.