Di Weekend KROG

Krogtest: Fiskekrogen kan bli en pärla

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skaldjursplatå står på menyn på krogen på Blasieholmen i Stockholm.

Foto: Peter Cohen

Vällagade delikatesser från havet, prisvärt och inbjudande atmosfär – men allt står inte rätt till på fiskekrogen B.A.R. i Stockholm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

God mat men dålig service. Det är den korta versionen. Den längre börjar med en stunds väntan.

”Min kollega hjälper dig strax”, säger en servitris vid hovmästarpulpeten på B.A.R., eller Blaiseholmens Akvarium och Restaurang.

Det är en fras som kommer att upprepas många gånger under kvällen, medan vi väntar. Vid ett annat besök sitter vi med tomma glas i bardisken under dryga halvtimmen, medan andra gäster kommer in, försöker beställa, tröttnar och går.

Vi äter en middag framför en stor hög med disk som ingen plockar undan. Halvvägs in i middagen har handdukarna tagit slut på toaletten, för att aldrig fyllas på. Och så vidare.

Under tiden förklarar en person i serveringspersonalen att en annan snart ska komma till undsättning.

FAKTA
B.A.R., Stockholm

Totalbetyg: 16 poäng

Mat: 7 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 2 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Priser: Smårätter 160–250 kronor. Priset på huvudrätter varierar efter vikt och tillgång, men några klassiker kostar mellan 165 och 205 kronor. En skaldjursplatå som nästan mättar två kostar 890 kronor.

Antal platser: 140.

Öppettider: Vardagar kl 10–01, lördagar 16–01. Söndagar stängt.

Köksmästare: Mikael Sörell.

Adress: Blaiseholmsgatan 4B, Stockholm.

Telefon: 08-611 53 35.

Webbplats: Restaurangbar.se.

VISA MER

”Min kollega hjälper dig strax.”

Det är både synd och underligt. Synd förstås, på en så trevlig lokal. Som namnet antyder ligger B.A.R på Blasieholmen, som är en förhållandevis krogfattig udde mellan Gamla Stan och Östermalm i Stock-holm.

Här fanns en gång en fiskmarknad, vilket krögarna har tagit fasta på. Den avlånga salen är utformad som en saluhall, med en bred fiskdisk och ett stort akvarium fyllt med hummer. Vid våra besök är det fullsatt, festligt och folkligt.

Skalat ner ambitionerna

En kräftskiva, komplett med hattar och haklappar, lever rullan vid ett bord. Vid ett annat samlas en familj runt en skaldjursplatå, medan några japanska turister ser sig omkring nyfiket. I sina bästa stunder är atmosfären både avspänd och inbjudande – och på dagarna fungerar B.A.R. som en trevlig och prisvärd lunchkrog.

Det rimmar väl med visionen bakom krogen.

Krogtest: Lux dag för dag

”B.A.R. är en restaurang där man ska kunna äta en middag utan att det svider i plånboken”, skriver krögarna själva på sin hemsida.

Det påståendet är korrekt och verkar harmonisera med flera andra krogar i samma familj. Lux-koncern, med krögaren Henrik Norströms i spetsen, utgick tidigare från en stjärnkrog, alltså Lux på Lilla Essingen, som nu har skalat ned ambitionerna till en trevlig kvarterskrog. Ett bageri och en restaurang i Mood-gallerian ingår också i koncernen, liksom Penny & Bill (se omtest här intill).

Inte överdrivet dyrt

Visst blir det per definition lite dyrt när fisk och skaldjur dominerar menyn, men notan på B.A.R blir inte överdrivet hög. Tvärtom bidrar pris och klientel till en avslappnad och inbjudande atmosfär. Handskrivna menyförslag på glasväggar höjer gemytet, medan kockarna jobbar för fullt bakom fiskdisken.

Enkelt utan krusiduller

Häri ligger det underliga. Såväl havskräftor som hummer är perfekt kokta. De rökta räkorna smakar gudomligt, medan en portion gratinerade kammusslor med dragon och fänkål överraskar med en gräddig enkelhet.

Möjligen är det lite glest på det ”skaldjursfat Royal” som ändå imponerar. Att lägga upp skaldjur på is kan tyckas enkelt, men här smakar det rätt, gång på gång, eftersom hantverket i köket fungerar så väl. Det är därför så synd att servicen inte håller samma klass.

Fisk och skaldjur utan krusiduller, präglad av kvalitet, är ett tema som återkommer i flera former. Matjesill eller sikrom på en härligt rostad boveteplätt är andra exempel på enkla men väl fungerande rätter på B.A.R.

Krogtest: Kvarterskrogen Stim

Kökspersonalen är dessutom trevlig och hjälpsam när vi väljer fisk till huvudrätten.

Både marulkskinder och abborre är gott och dekorativt grillade medan en avokadosallad med grapefrukt friskar upp och vittnar om att trevliga överraskningar väntar i många delar av menyn. Även andra tillbehör, som en kantarellrisotto, håller måttet medan enkla tillbehör som brynt smör och pepparrot gör sitt jobb.

Prisvärt men dålig service

De desserter vi hinner äta oss igenom, däribland en hallonpavlova och en sorbet, håller dessutom god klass, även om vi inte orkar äta upp vår generöst tilltagna crème brûlée.

B.A.R. skulle kunna vara en pärla, med prisvärda och vällagade delikatesser från havet till attraktiva priser. Efter fyra besök hoppas Di Weekend därför att bristerna i servicen är tillfällig.